Tonno e pomodoro



Először megírom azt a 4-5 egyszerű alapreceptet, melyek évek óta hűségesen szolgálják az otthoni közétkeztetés nemes célját, azaz rendszeresen esszük, mindenkinek ízlik, és sose unjuk meg.
Hideg időre, fáradtságra, másnaposságra, kiüresedett hangulat elűzésére egyértelműen az egyszerű tonhalas-paradicsomos tésztát ajánlom. Ezt a receptet valahonnan a netről halásztam évekkel ezelőtt, de azóta annyiszor elkészítettem, hogy egészen a magaménak érzem. Ebben a receptben az a pláne, hogy noha nem a világ legegyszerűbb receptje, pontosan annyi ideig tart elkészíteni, amíg megfő a tészta – mintha így lenne kitalálva.
Pontos koreográfiája van a dolognak. Első lépésben felteszünk vizet forrni a tésztához. Mindenképpen valamiféle hosszú tésztát válasszunk, makarónit vagy spagettit, én most a változatosság kedvéért hosszúmetélttel készítettem, ami nagyszerűen teljesített a szerepében – azt hiszem ezt hívják linguine-nek olaszul. Egy serpenyőbe koriandert morzsolunk, borsot darálunk, szárazon melegíteni kezdjük, majd olajat csorgatunk rá, és kicsit sütögetjük. Aztán elzárjuk alatta a lángot, hagyjuk egy kicsit hűlni, és beleszórjuk az apróra szeletelt chilipaprikát, (nagyon kell ügyelni, le ne égjen) majd a belepréseljük a fokhagymát. Összekeverjük, majd újra begyújtunk alá, és ráöntjük a tonhalkonzervet olajostul. A konzervben maradt maradékot egy kis főzővízzel kiöblítjük. Nem kell hozzá különösen elit tonhal, jó a legolcsóbb is – viszont más halkonzerv nem jó. Egy marék kapróibogyót összevágunk, és azt is hozzáöntjük – a kapribogyó a lelke ennek a receptnek, ha nincs otthon, bele se kezdjünk, semmi más nem helyettesítheti. Kicsit összerotyogtatjuk, majd beletesszük a paradicsomot. A képen látható szószba egy darabos paradicsompüré került, ami nem az igazi, mert annyi ideig nem főzzük, hogy a darabok szétfőhetnének. Ezen a helyen a leghelyesebb homogén paradicsompürét használni. A végén olasz fűszereket szórunk a paradicsomba – mondjuk rozmaringot és bazsalikomot. Közben elkészül a tésztánk, leöntjük róla a vizet, és összekeverjük a szósszal, vagy külön tálaljuk, teljesen mindegy, jó lesz.
Ez a recept nagyon bírja az erőset, én egy egész chillit szoktam beletolni magostul, ez nyilván ízlés szerint tompítandó vagy fokozandó. Nem kell hozzá semmi, se sajt, se más, csak egy jó száraz, egyszerű fehérbor, mondjuk valami balatonfelvidéki olaszrizling, ami kibírja a chili attakját. Mi most egy tízéves somlói furmintot ittunk hozzá, ami óriási fölélövés, de ez volt nyitva.



Tonhalas-paradicsomos tészta

4 fej fokhagyma
1 chili paprika
Koriandergolyók, bors, só, rozmaring, bazsalikom
Fél deci olaj
1 tonhalkonzerv
Kapribogyó
Passzírozott paradicsom
Hosszúmetélt, makaróni vagy spagetti

 

süti beállítások módosítása