A petrezselyem



Aki a petrezselyem szóból a görög petros „kő” szót hallja ki, az nem jár rossz úton. A szelion annyit jelent „növény”. Ezzel kiegészülve meg is van a magyar petrezselyem és az angol parsley ősalakja. Valami olyasmi történhetett, hogy a köves, sziklás tájban, termőföld látszólagos jelenléte nélkül növögettek ki a petrezselymek, akárcsak számtalan más mediterrán növény.


A görögök ételbe nemigen raktak, inkább a hőseiket és a sírjaikat díszítették vele, illetve gyógynövényként hasznosították. Először a rómaiak kezdték termeszteni és ételként hasznosítani. A kora középkorban Nagy Károly nagyban termesztette a birtokain, és sokat tett a népszerűsítéséért.

Mindez azonban főleg a zöld levelekre vonatkozik, és nem annyira az őket tápláló karógyökérre, ez ugyanis köves, nehéz talajban nem nő olyan szépen, mint az általunk ismert gyökér. Ráadásul az ókori, középkori fajták még sokkal közelebb álltak a mediterrán térségben a mai napig előforduló vad petrezselyemhez. Hosszú nemesítési folyamat eredményeként az elmúlt 1-200 évben alakult ki a mai fehérrépánk – ez az úgynevezett gyökérpetrezselyem, mely értékelhető méretű ízletes gyökeret növeszt. Valamiért ezt az újdonságot a Nyugat kevésbé, Közép- és Kelet-Európa annál inkább átvette. A ma hazánkban termelt gyökérpetrezselymek német nemesítések.

A petrezselyem levelében és szárában nagyszerű fűszeres illóolajok, fenolok lakoznak, ezekkel tud hozzájárulni az ételek ízeihez. Egyfajta természetes ízfokozó, ám ha túl sokat főzzük, nemcsak a vitamintartalma, de az íze is elszáll. A gyökér azonban jól bírja a hőkezelést, vitamintartalma eleve csekély, az ásványi sók, foszfor, vas, kálium nem oldódik ki olyan könnyen.

A magyar tudatalattiban a fehérrépa, vagy petrezselyemgyökér csak, mint a sárgarépa mostoha testvére szerepel a húsleves kaleidoszkópjában, olyasmi, amiért gyerekkorban nem jár szidás, ha félretolod és nem eszed meg. Én titokban mindig is szerettem, mert ha nem fás, nem ízetlen, nincs szétfőzve, akkor olyan különleges aromás ízt kínál, amit semmi másból nem tudok kinyerni.

Sokan felnőttkorban is pikkelnek rá >>>

Mások lassan felfedezik >>>

És van, aki régóta mondja, milyen jó… >>>

 

süti beállítások módosítása