Nyert a bolognai



Véget ért a tészta-szavazás, és megvannak az eredmények és a nyertesek. Miután végig a bolognai vezetett, nem meglepő, hogy a bolognai lett Magyarország kedvenc tésztája. A magyar bolognaival kapcsolatos döbbenetekről korábban már írtam.
 


De miután eleinte szinte egyeduralkodó volt a bolognai az egész országban, a végére árnyalódott a kép, és kirajzolódtak a regionális minták. Budapesten, Nógrádban, Hevesben, Tolnában és Bács-Kiskun megyében a bajai halászlé megverte a bolognait, amit csakis egyfajta jó értelemben vett nemzeti gasztrobüszkeség számlájára írhatunk, mert őszintén szólva nem hinném, hogy Baján kívül sok ember van, aki több bajai halészlét eszik, mint mondjuk túrós csuszát. Én például még sosem ettem, ami nyilván az én hibám is, mégis valamit csak elárul. Például azt, hogy nincsenek a budapesti Duna partján helyi vagy bajai halakat áruló éttermek. Nem voltam még bulin, ahol ilyet kínáltak volna, már a szüleim sem jutottak jó halhoz, és ők sem hittek a szocreál magyar konyhában, nem szivatták magukat azzal, hogy újra-és újra kipróbálják a „magyaros” vendéglőket, és így tovább. Mindemellett persze öröm a bajai halászlé, talán egy morzsányit hozzáad ahhoz a közös erőfeszítéshez, hogy Magyarországon legyen jóféle halevési kultúra.  

A túrós csusza remek szereplése pedig nem meglepő. Baz megyében, Fejér megyében, Békésben és Szabolcsban volt a legnépszerűbb a túrós csusza. Talán ez sem véletlen. A kisgazdaságokban, parasztgazdaságokban bővelkedő vidéken sokkal könnyebben elérhető a jó túró, tejföl, a jó szalonna, melyek a tésztán túl a csusza minőségét megadják.

A bolognait viszont egyértelműen a nők ültették fel a trónra. A tésztacsata szavazóinak 75 százaléka nő volt, de a bolognaira leadott szavazatok 80 %-át adták nők, míg a bajai halászlére csak a szavazatok 67%-a érkezett nőktől. Rúgjanak bokán a nők, de szerintem ez azért van, mert a bolognait könnyű csinálni, nehéz elrontani, nem igényel túlzott odafigyelést, ezért népszerű választás a konyhát már nem fő ambícióik közt nyilvántartó asszonyok körében. Ideális főznivaló azon nők számára, akiknek fontos, hogy a családjukat jól tartsák házikosszttal, de mégis szeretnék, ha ezen kívül másra is maradna energiájuk.

Ha te nyerted a wellness-hétvégét és a tésztavacsorát, kérlek írd meg nekünk, milyen volt!

süti beállítások módosítása