Rózsaszín tonhalas pasta



Amit megcsinálsz pirosban, próbáld ki fehérben is. Ez egy alapösztön a tésztaszószok világában, amiből néha reveláció lesz, néha hülyeség. Ha érzed a veszted, nyitottá válsz a kompromisszumokra. Így született a kompomisszumos-fehér, azaz rózsaszín tonhalas szósz.


Három fokhagymát apróra vágok, némi olívaolajon megpuhítom. Borsot, kevés chilit török rá. Beleöntök egy tonhalkonzervet olajostúl. Beleszeletelek három szál újhagymát, némi főzővízzel kiöblítem a konzervdobozt – mivel nem lesz olyan erős íze, mint a paradicsomosnak, érdemes minél jobb minőségű tonhalkonzervet használni - , majd egy pohár fehérbort is rálöttyentek, egy csipetnyi zsályával és elfőzöm. Rászórom az apró kockákra vágott citromhéjat, vagy lamoun makbouss-t, ha valaki olyan szerencsés, hogy ilyesmit tartson otthon, majd öntök rá vagy másfél deci tejszínt vagy többet. De mivel ez eddig olyan halovány volt, hogy még egy wellness-központ étkezdéjében is fanyalognának rá, ezért nem álltam meg, hogy paradicsomot ne rakjak bele. Konkrétan paradicsomlét, mert épp az volt itthon. Érdekes jelenség lett, mert konkrét paradicsomíz nem került a tányérra, csak az enyha rózsaszín árnyalat, és némi ízfokozói hatás – mintha a chilit hozta volna elő, vagy valami sósságot, a lényeg, hogy nem volt rossz ötlet.
Színezett már valaki paradicsomlével tejszínes szószt?

Hozzávalók:

3 fokhagyma
2 újhagyma
tonhalkonzerv
bors, chili, zsálya
0,5 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
felkockázott citromhéjszeletek
paradicsomlé