A nagy átverés: a spagettifa

Bő fél évszázaddal ezelőtt Nagy-Britanniában a spagetti még kifejezetten egzotikus ételnek számított, így aztán nem csoda, hogy amikor a BBC egyik programja 1957 április elsején arról tudósított, hogy a korán érkezett tavasz milyen jót tesz a svájci spagettifák termésének, a fél ország bevette.

BBC Panorama 1957 spagettifa.jpg

1957. április elsején a nagy és megbízható BBC nézői érdekes riportot láthattak a svájci Ticinóból, ahová a brit köztévé stábja időt, pénzt és fáradtságot nem sajnálva elutazott, hogy bemutassa, miként szüreteli egy helyi család a spagettifát.

A BBC egyik legfontosabb programjának számító Panorama mindent bevetett: a narrátor az a Richard Dimbleby volt, akinél angolabb angolt beszélő angolt keresve sem találni, maga a leforgatott anyag pedig tökéletesen hihető volt – legalábbis a spagettit akkor jó esetben csak hírből, egzotikus ételként ismerő brit átlagnéző számára.

A műsor bemutatta, miként szüretelik a hölgyek kézzel a spagettifa termését (megjegyezve, hogy míg Itáliában, a Pó völgyében „mint Önök is minden bizonnyal látták már" hatalmas ültetvényeken gépesítve folyik a betakarítás, addig ez Svájcban inkább családi vállalkozásokban zajlik), és magyarázatot adott arra is, miért egyforma hosszúak a tésztaszálak – természetesen ez hosszú-hosszú évek hatalmas szakértelmet kívánó nemesítésének köszönhető.

A leszüretelt spagettit aztán a „meleg alpesi napon" szárítják meg a gondos svájci gazdák – tájékoztatott a BBC. (A videót ide kattintva lehet megnézni.)

A műsor utóélete finoman szólva is viharos volt. Egyfelől – amikor kiderült, hogy az egész csak egy áprilisi tréfa - érkeztek a felháborodott nézői telefonok, melyekben a brit adófizetők kikérték maguknak, hogy egy ilyen komoly program viccelődjön velük, másfelől viszont akadtak olyanok is, akiket annyira meggyőzött a riport, hogy az iránt érdeklődtek: hol szerezhetnének be spagettifát.

A nézők védelmére azért el kell mondanunk azt is, hogy ez volt az első alkalmak egyike, amikor Bolondok Napján a televízió is megtréfálta a közönségét, így némileg váratlanul érhette őket.

Mi ettől függetlenül nagyon jól szórakoztunk 55 évvel később is...

süti beállítások módosítása