Hiánycikk lesz az olívaolaj?

Legalábbis a spanyol az lehet, de az biztos, hogy jó eséllyel drágulni fog. A spanyol olívatermesztők szerint ugyanis az idei termés a tavalyinak mindössze a 20 százaléka, így nagyjából annyira lesz elég, hogy a belső piacot ellássa.

olíva.jpg

Spanyolország a legnagyobb olívaolaj-előállító, a világ össztermelésének fele ott készül. A gazdálkodók szerint ennek egyik oka a szárazság volt. Az árak pedig akár olyan magasságokba is felkúszhatnak, ami a vásárlókat arra ösztönözheti, hogy olcsóbb alternatívák után nézzenek.

Mások azonban nem látják ennyire sötéten a helyzetet, mert az előző év viszont rekord mennyiséget hozott, amiből maradt még annyi, hogy pótolja a hiányt, és ha lesz is drágulás, ne hagyja az árakat elszállni.

Az igény az olívaolajra egyébként világszerte nő, különösen a gyorsan fejlődő gazdaságokban, mint India, Kína, Brazília. Ennek fő oka a neki tulajdonított pozitív egészségügyi hatás, amit a spanyolok kutatásokkal is megtámogatnak.

Ezek szerint jótékony hatással van az érrendszerre, és bizonyos rákbetegségek kialakulása is ritkább, főleg az extra szűz olívaolaj esetében. Minden esetre Andalúziában aranyként tekintenek az olívaolajra.

Persze vannak, akik azért nem feltétlenül a spanyol olívaolajra esküsznek, ti például milyet tesztek szívesen a finom, olaszos tésztaételeitekre?

süti beállítások módosítása