Dinnye, nagyon másképp

Kitört a dinnyeszezon, de ezt nemcsak kistányérral, késsel a kézben lehet átélni. Nagykanállal is megmerítkezhetünk az imádott gyümölcs rejtelmeiben, bár ez esetben drámai meglepetésekre is fel kell készülnünk.

Sp21_wmgz02.jpg

A gazpacho egy dél-spanyolországi, hűs, paradicsom alapú zöldségleves, mely a megváltást jelentheti egy „rendes”, átlag 42 fokos városnéző barangoláson Sevilla vagy Granada szűk utcáin, ami a nyári délután kritikus pontjain általában sokkal kevésbé fennkölt, multikulturális szédelgésbe csap át (érdemes inkább tavasszal vagy ősszel felfedezni a mór Andalúzia szépségeit). De ha a hőség ihlette a gazpachót – az Újvilágból importált paradicsom és paprika mellett –, akkor legyünk hálásak neki.

Sp21_wmgz01.jpgNem hagyományos gazpacho: dinnyéből (Képek: Pinterest)

Mint említettük, a gazpachóhoz paradicsom és zöldség kell (kígyóuborka, kaliforniai paprika, főzőhagyma), valamint fokhagyma, szikkadt kenyér, olívaolaj, (sherry) ecet, só, bors.

Szerintünk sem Sevillában, sem sehol máshol Andalúziában eszükbe nem jutna dinnyéből készíteni, de oda se neki: a mórok kulináris örökösei helyett megtette ezt a recept alkotója, Gabi - egy kreatív floridai gasztroblogger -, és még sokan mások világszerte. Véletlenül botlottunk a receptbe és rögtön helyet biztosítottunk neki a Spájzban, ugyanis szerintünk nemcsak frissen jó, hanem csatos üvegben, jól behűtve pár napig tárolható, ill. hűtőtáskában szállítható, kicsit sűrűbbre készítve pedig nem csupán egzotikus, frissítő nyári levesként, hanem akár öntetként, mártogatósként, hideg szószként is tekinthetünk rá: akinek tetszik, kísérletezzen, csepegtesse sajtra, sonkára, grill zöldségre, gyümölcsre, miegymás.

Dinnyés-avokádós gazpacho

Hozzávalók:

1 kisebb fokhagymagerezd

Fél fej mogyoróhagyma

2 bögre zamatos, érett görögdinnye kimagozva, felkockázva

Másfél bögre negyedekbe vágott, érett paradicsom

1-2 meghámozott, nyers csemegeuborka

1 kisebb darab erőspaprika vagy chili (mag nélkül)

2 érett, puha avokádó

2 citrom (vagy lime) frissen facsart leve

4-5 friss bazsalikomlevél

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Csipet só, lehetőleg durva szemcsés tengeri, frissen őrölve

Frissen őrölt fekete- vagy tarkabors

Kevés víz

Elkészítés:

1. Konyhai aprítóban az avokádók kivételével mindent mixeljünk simára vagy akár darabodabbra, ahogy szeretnénk.

2. Daraboljuk az aprítóba az egyik avokádót és újból mixeljünk: a dinnyegazpacho ekkor lágyabb, pinkes színű lesz.

3. A kész dinnyegazpachót fedjük le, min. 1 órára tegyük hűtőbe.

4. Tálaláskor öntsük csészébe vagy mélytányérba, rendezzük el a tetején a szeletekre vágott másik avokádót, csepegtessünk rá olívaolajat, némi citrom- vagy lime-levet, szórjuk meg tengeri só-szemcsékkel, ízlés szerint tört borssal, majd dőljünk hátra és adjuk át magunkat a fűszeres-gyümölcsös, extra nyári ízélménynek!

Alaptól balzsamosig: 8 finom salátaöntet>>

Melaszt a kólás csirke sírjára!>>

Ezerarcú zöld szósz, Argentínából>>

(Receptforrás>>)