Házi diákcsemege

Édes-fűszeres, ropogós mix dióból és magvakból, a figyelem fenntartásának legélvezetesebb módja. Utazáshoz is ideális, ha sokáig kell vezetnünk, idősebbeknek pedig „pestósított” formában lehet kellemes ízélmény.

hdiakcs02.jpg

Hozzávalók:

- 2+1/4 pohár magkeverék sótlan, pörköletlen magvakból (kesu, mogyoró, dió, pekándió, mandula…)

- 1 teáskanál őrölt fahéj

- Csapott teáskanál őrölt cayenne-i bors

- Ugyanennyi őrölt kömény

- 1-2 csipet chilipor ízlés szerint

- 1 teáskanál reszelt gyömbér

- Csipetnyi szegfűszeg (őrölt)

- 2 teáskanál barna cukor

- Kb. 1+1/2 teáskanál durva szemcsés tengeri só vagy sópehely

- 1+1/2 evőkanál sótlan vaj

- 2 evőkanál friss rozmaringlevél, kissé összezúzva

hdiakcs01.jpg(Képek: bakerbynature.com)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Jól keverjük össze a magvakat, majd terítsük ki egy tepsire és pirítsuk 10-12 percig. Félidőnél rázogassuk meg a tepsit, hogy egyenletesen piruljanak.
  3. Egy mélyebb serpenyőben, alacsony lángon melegítsük fel a vajat, majd szórjuk bele a barnacukrot és karamellizáljuk.
  4. Tegyük hozzá a fűszereket: először a gyömbért, utána a rozmaringot, az őrölt fűszereket, végül a sót. Kevergessük folyamatosan, vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
  5. Zárjuk el a gázt, borítsuk a pirított magvakat a fűszerekhez és jól forgassuk össze. Fogyaszthatjuk akár azonnal is vagy tárolhatjuk légmentesen záródó edényben/befőttesüvegben.

Egészség: a magvak, diófélék fehérjékben, ásványokban, jótékony növényi zsírokban, vitaminokban gazdagok, akár főételként is gondolhatunk rájuk. Persze sok szénhidrát is van bennük – valódi energiabombák, melyek táplálják a figyelmet és a koncentrációt –, és emésztésük sem annyira könnyű, főleg, ha este, marékszámra esszük őket. Érdemes ezért kisebb adagokban, inkább napközben fogyasztani belőlük natúr, házilag pirított vagy krém formájában, amikor fizikai vagy szellemi tevékenységeinkhez még fel tudjuk használni a bennük lévő energiát.

Tipp: Szórhatjuk a finoman megpirult magvakat salátakompozíciókra is, melyek öntetébe – hogy kiegyensúlyozzuk az édes ízeket – tehetünk frissen facsart narancslevet és mézet, esetleg édes-csípős mustárt is az olívaolaj és a balzsamecet mellé. Időseknek készíthetünk belőlük pestót egy adag frissen kifőtt, finom tésztával: őrölt, feldolgozott formában a magvak sokkal jobban emészthetőek számukra.

Pestók klasszikustól kreatívig>>

Húsmentes fehérjebajnokok>>

Finomság hétvégére: banánkenyér, gluténmentesen is>>

Haladó élelmiszertechnológiák:

Így tették vonzóvá az iskolát a több mint 6 milliós indiai Bangalore-ban>>

Tovább
Címkék: család vega amazon dió energia tini vitalitás nass magvak növényi fehérje étvágygerjesztő gyerekbarát Spájz Junior Senior húspótlók

A bejegyzés trackback címe:

http://masteszta.blog.hu/api/trackback/id/tr186862965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

takacsveca93 2017.11.07. 13:25:47

Tutira kipróbálom ezt a receptet, mert nagyon király és olcsó :D
www.ujsagomat.hu/lidl
Tésztaszótár