Dupla kölesreggeli: fénylő haj, stabil csontok

Az aranykölest finom íze, pozitív élettani hatásai miatt sokan kedvelik, most a kevésbé ismert barnakölessel, kókusszal és pisztáciával kombináljuk egy különleges, villámgyorsan elkészíthető reggeli keretében – természetesen nemcsak gyerekeknek. Sőt, a köles gazdag ásványtartalma révén minden életkorban ajánlott, többek között a porcok és csontok egészsége, a kollagéntermelődés fenntartása miatt, de egyes kutatások szerint még idegrendszerünkre, hangulatunkra is pozitív hatással van.

01.jpg

6 érv a köles(ek) mellett:

1. Bár ez szubjektív, de nagyon finomak, akár vízben, tejben vagy valamilyen növényi tejben (kókusztej, mandulatej) főzzük meg őket.

2. A köles az emberiség egyik legrégebben termesztett tápláléka – nem gabona, mivel a „perjefélék” családjába tartozik, így gluténmentes.

3. Valószínűleg Nyugat-Afrikában őshonos, ugyanis máig itt található a legtöbb vad és termesztett változat. Ugyanakkor Kelet-Ázsiában is mintegy 10000 éve termesztik.

millet_harvest.jpgKölesszüret Kenyában...

spozhinki_end_of_harvest.jpg

...és Ukrajnában 

4. A köles rendkívül értékes táplálék: fehérjében, vasban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, B-vitaminokban és a vele kapcsolatban sokat emlegetett kovasavban (szilícium) gazdag. A kovasav a porcok és csontok, a bőr, a köröm és a haj egészsége szempontjából elsődleges kötő-támasztó funkciót lát el, (a kalciummal és a C-vitaminnal együtt) táplálja a kollagén termelődését. Az életkor előrehaladtával – amikor a szövetek kovasavtartalma folyamatosan csökken – nagy jelentősége van a megfelelő szilícium-bevitelnek.

Porckopás, ízületi problémák, csontritkulás esetén, valamint törésekből, sérülésekből való felépüléskor különösen a nyersen is bevihető (hőkezelés-mentes) barnaköles-lisztet szokták ajánlani: adagja napi 3x1 teáskanálnyi mennyiség natúr joghurtba, turmixba, smoothie-ba keverve, reszelt almára, gyümölcssalátára szórva vagy lenti receptünk szerint, egy finom kölesreggeli részeként. A kovasav pozitív hatása kiterjed nemcsak a csontokra és ízületekre, hanem a tüdő szöveteire és a véredényrendszerre is, erősíti az érfalakat, javítja a keringési rendszer állapotát, hat az érelmeszesedés ellen. (Forrás>>

5. Méregtelenítés, tisztítás, hosszabb-rövidebb böjtök alatt magas rosttartalmából is profitálhatunk: a köles segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.

6. A szervezetben jól hasznosuló barnaköles magas B-vitamin-tartalma miatt pozitívan hat az idegrendszerre, triptofán-tartalma révén pedig hosszú távon a hangulatra is (a triptofán segíti a szerotonin termelődését), ezért idősebbek diétájában vagy hormonális változások miatt érzékeny, labilis időszakokban kifejezetten előnyös lehet – bár természetesen nem egyedüli tényezőként.

7. Kevésbé köztudott, de a köles a tönkölybúzával egyetemben a hazai gasztronómiai hagyomány szerves részét képezi, a középkorban főleg a belőlük, valamint különböző magfélékből és hüvelyesekből készült kásákkal táplálkozott a lakosság, és korántsem csak a szegényebbek. Ünnepeken, vasárnapokon húsételek köreteként tálalták e tápanyag- és rostdús kásákat. A 19. századig elterjedt volt mind a köles, mind a tönkölybúza termesztése, aztán a malomipar megalakulása és a tömegtermelés beindulása, a rizs, a kukorica és a kenyérgabonák termesztése kiszorították őket. A 20. század végétől azonban szerencsére újra egyre nagyobb figyelem irányul rájuk.

Végül, érdemes megjegyezni, hogy pajzsmirigy-alulműködéssel kapcsolatos problémák esetén viszont csak korlátozott mértékben vagy egyeltalán nem ajánlott a köles fogyasztása, ugyanis az alulműködésnél fontos a jód hasznosulsásának elősegítése a szervezetben, amit bizonyos ételek – így a köles is – gátolnak.

02.jpg(Képek: Pinterest) 

„Dupla” kölesreggeli kókusszal és pisztáciával

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 1 pohár arany (azaz: sárga) köles, hideg vízzel többször átöblítve, megszárítva

- 3 pohár víz

- 1 csipet só

- 1 pohár (2 dl) kókusztej

- Fél vaníliarúd kikapart belseje

- Méz vagy világos melasz, ízlés szerint, az édesítéshez

- 1 gerezd citrom lereszelt sárga héja

- 1-2 evőkanál natúr kókuszreszelék

- 2 teáskanál bio barnaköles-liszt

- Maréknyi aranybarnára pirított, durvára tört pisztácia 

Elkészítés:

1. Egy mélyebb serpenyőben, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk meg a sárga kölest, amíg kis színt kap és illatozni kezd.

2. Adjuk hozzá a vizet, a sót és a vaníliát, vegyük kissé magasabbra a gázt és olykor átkeverve főzzük addig, amíg a köles megpuhul (kb. 15 perc).

3. Újból vegyük alacsonyabbra a lángot és keverjük el a kölesben a kókusztejet. Pár percig hagyjuk csendesen forrni.

4. Vegyük le a gázról, hagyjuk kissé hűlni, majd keverjük el benne a citromhéjat és a kókuszreszeléket.

5. Személyenként 1 teáskanál barnaköles-lisztet tálalás előtt keverjünk el benne.

6. Aranybarnára pirított pisztáciával megszórva tálaljuk.

Mire jó a kókusz? Nass nemcsak piciknek>>

Finomság időseknek: kesudiós mártogatós>>

Energiabomba a csontoknak: tahini, azaz szezámkrém>>

Edd magad százévessé! Így élnek a "szuperszeniorok">>