Dupla kölesreggeli: fénylő haj, stabil csontok

Az aranykölest finom íze, pozitív élettani hatásai miatt sokan kedvelik, mi most a kevésbé ismert barnakölessel, kókusszal és pisztáciával kombináljuk egy különleges, villámgyorsan elkészíthető hétvégi reggeliben – nem csak gyerekeknek.

01.jpg

6 érv a köles(ek) mellett:

1. Bár ez szubjektív, de nagyon finomak, akár vízben, tejben vagy növényi tejben (kókusztej, mandulatej) készítjük őket.

2. A köles az emberiség egyik legrégebben termesztett tápláléka – nem gabona, a „perjefélék” családjába tartozik, így gluténmentes.

3. Valószínűleg Nyugat-Afrikában őshonos, ugyanis máig itt található a legtöbb vad és termesztett változat. Ugyanakkor Kelet-Ázsiában is mintegy 10.000 éve termesztik.

millet_harvest.jpgKölesszüret Kenyában...

spozhinki_end_of_harvest.jpg

...és Ukrajnában 

4. Tápanyag-szempontból a legjobb értékeket vasból, fehérjéből, kalciumból, magnéziumból, foszforból, B-vitaminokból és a kölessel kapcsolatban legtöbbet emlegetett kovasavból (szilícium) hozza. A kovasav a porcok és csontok, a bőr, a köröm, a haj egészsége szempontjából elsődleges kötő-támasztó funkciót lát el (a kalciummal együtt), táplálja a kollagén termelődését. A porcok, csontok fejlődésekor és az életkor előrehaladtával – amikor a szövetek kovasavtartalma folyamatosan csökken – egyaránt  nagy a jelentősége a megfelelő szilícium-bevitelnek. Porckopás, ízületi problémák, csontritkulás esetén, valamint törésekből, sérülésekből való felépüléskor különösen a nyersen bevihető (hőkezelés-mentes) barnaköles-lisztet szokták ajánlani: adagja napi 3x1 teáskanálnyi mennyiség natúr joghurtba, turmixba, smoothie-ba, reszelt almára, gyümölcssalátára szórva vagy lenti receptünk szerint, egy finom kölesreggelibe keverve. A kovasav pozitív hatása emellett kiterjed nemcsak a csontokra és ízületekre, hanem a tüdő szöveteire és a véredényrendszerre is, erősíti az érfalakat, javítja a keringési rendszer állapotát, hat az érelmeszesedés ellen. (Forrás>>

5. Gluténmentessége mellett sokat olvashatunk „lúgosító” mivoltáról is, mellyel, (egy egészséges életmód-rendszer részeként) ellensúlyozhatjuk a bevitt ételek savasságát. Méregtelenítés, tisztítás, hosszabb-rövidebb savtalanító időszakok alatt magas rosttartalmából is profitálhatunk, mely segít eltávolítani a bélrendszerben letapadt salakanyagokat.

6. A szervezetben jól hasznosuló barnaköles magas B-vitamin-tartalma miatt pozitívan hat az idegrendszerre, triptofán-tartalma miatt pedig hosszú távon a hangulatra is (a triptofán segíti a szerotonin-termelődést), ezért idősek diétájában vagy hormonális változások miatt érzékeny, labilis időszakokban kifejezetten előnyös lehet – bár természetesen nem egyedüli tényezőként.

Végül, meg kell jegyezni azt is, hogy pajzsmirigy-alulműködéssel kapcsolatos problémák esetén viszont csak korlátozott mértékben vagy egyeltalán nem ajánlott a köles fogyasztása, ugyanis az alulműködésnél fontos a jód hasznosulsásának elősegítése a szervezetben, amit bizonyos ételek – így a köles is – gátolnak.

02.jpg(Képek: Pinterest) 

Dupla kölesreggeli kókusszal és pisztáciával

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 1 pohár arany (sárga) köles, hideg vízzel leöblítve, megszárítva

- 3 pohár víz

- Csipet só

- 1 pohár (2 dl) kókusztej

- Fél vaníliarúd kikapart belseje

- Méz vagy világos melasz, ízlés szerint, az édesítéshez

- 1 gerezd citrom lereszelt sárga héja

- 1-2 evőkanál natúr kókuszreszelék

- 2 teáskanál bio barnaköles-liszt

- Maréknyi aranybarnára pirított, durvára tört pisztácia a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Egy mélyebb serpenyőben, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk meg a sárga kölest, amíg kis színt kap és elkezd illatozni.

2. Adjuk hozzá a vizet, a sót és a vaníliát, vegyük kissé magasabbra a gázt és olykor átkeverve főzzük addig, amíg a köles megpuhul (kb. 15 perc).

3. Újból vegyük alacsonyabbra a lángot és keverjük el a kölesben a kókusztejet. Pár percig hagyjuk csendesen forrni.

4. Vegyük le a gázról, hagyjuk kissé hűlni, majd keverjük el benne a citromhéjat és a kókuszreszeléket.

5. Személyenként 1 teáskanál barnaköles-lisztet tálalás előtt keverjünk el benne.

6. Aranybarnára pirított pisztáciával megszórva tálaljuk.

Mire jó a kókusz? Nass nem csak piciknek>>

Nass időseknek: kesudiós mártogatós>>

Értékes nass: szezámkrém>>

Téli bőrápolás liszttel, rózsával, gyümölccsel>>

Tovább
Címkék: reggeli pisztácia család gyerek egészség vega amazon energia vitamin tini gluténmentes kókusztej tápanyag vegetáriánus alapanyagok köles ízutazás magvak növényi fehérje gyerekbarát Spájz Junior Senior barnaköles húspótlók

A bejegyzés trackback címe:

http://masteszta.blog.hu/api/trackback/id/tr987101025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Tésztaszótár