Imádnivaló maradékok: tésztából, eleganciával

Hogyan lesz békából királyfi, vagyis maradék főtt tésztából felejthetetlen olasz reggeli vagy különleges, angolos „tésztapite”, amit Wellington-pastának kereszteltünk el?

pasta_frittata.jpg

Szögezzük le, a legjobb, ha nem marad, ugyanis ez azt jelenti, hogy sikerült tökéletesen kimérnünk a mennyiségeket egészségünk, frissességünk érdekében. A csomagoláson általában 10 dkg/fő-ben határozzák meg az adagot, de ez elég felületes, mert tápanyagdús, fehérjében, rostban gazdag tésztából (pl. DiVita) 8 dkg is elég egy étkezésre, mivel igen jól laktat. Növekedésben lévők (gyerekek, tinédzserek) viszont 10 dkg fölé is mehetnek, mivel nekik a legnagyobb az energiaigényük és gyorsan is pörgetnek. Persze, a vitaminok és ásványok számukra is elsődlegesek, úgyhogy igazán számít, mivel fogyasztják a tésztát és persze az is, milyen minőségű a tészta, amit fogyasztanak. Felnőttek adagja pedig 8-10 dkg körül ideális, nem túl hosszú idővel egy-egy fizikai/szellemi kihívás előtt fogyasztva, könnyen, lehetőleg zöldségekkel, hallal (akár „húsnövényekkel”) kombinálva  ugyanis 21. szd-i életmódunk nem igazán kíván folyamatosan nagy energiabevitelt: ha túlzottan leterheljük a rendszert, szervezetünk egész délután az emésztésre fordítja minden energiáját és így képtelenség koncentrálni. 

pasta_basket_kaboodle_com.jpg

Ha még kezdők vagyunk tésztából, és el akarjuk kerülni, hogy elszálljunk az adagokkal – főleg a szénhidrát miatt –, érdemes befektetni egy fantáziadús tésztamérő eszközbe, amiből elég nagy a választék az interneten (rövid- és hosszútésztákhoz is), és ha egy olyan szemet gyönyörködtető darabot nem is tudunk beszerezni, mint a Studio Lievito alkotása, érdemes a mérőt segítségül hívni, amíg „meg nem tanulja a kezünk”, hogy mennyi az annyi. 

De ha mégis túllőttünk a célon, és tele a lábas maradékkal, tegyünk meg mindent, hogy ne a szemétben kössön ki. Ha később akarjuk felhasználni, szűrjük le a tésztáról a nedvességet, majd tegyük légmentesen zárható konyhai tasakba, és így a hűtőbe.

Mint receptjeink is mutatják, másnap, nem kevés fantáziával és kreativitással emlékezetes konyhai remekműveket alkothatunk, akár egy elegáns olasz pasta-frittata, akár egy „köpenybe burkolt” Wellington-tésztapite személyében.

pasta_frittata4.jpg

Maradék tészta olasz módra: Frittata di pasta

Hozzávalók:

- 20 dkg főtt tészta (rövidcső ideális)

- Maradék tésztaszósz

- 3 felvert tojás

- Csapott evőkanál finomra reszelt, aromás keménysajt (parmezán, Pecorino…)

- Pici só vagy olyan szárított zöldfűszer-keverék, ami tartalmaz sót

- Frissen őrölt feketebors

- 1-2 evőkanál olívaolaj

- Kis kocka vaj

- Jó sok finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1. Kevés szószban fürdessük meg a tésztát, de csak annyiban, hogy épp befedje.

Főzéstipp: ha túl sok szószt sikerült rárakni, sütés közben reszeljünk bele egy kis zsemlemorzsát, ami felszívja a felesleges nedvességet.

2. Adjuk hozzá a felvert tojást, a fűszereket és a finomra reszelt keménysajtot,  amit most szintén fűszerként használunk.

3. Az olajat és a vajat együtt melegítsük fel egy nagyobb serpenyőben. (Ezt a mixet azért használják előszeretettel a mediterrán konyhában, mert a vaj szép pirosra süt, az olaj viszont nem engedi leégni a vajat.)

4. Amikor forró, öntsük bele a tojással elkevert tésztát, kezdjük el sütni, közben egy fakanállal nyomkodjuk le, hogy felvegye a serpenyő formáját.

5. „Félidőnél” fordítsuk meg a frittatát, majdnem úgy, mint egy palacsintát: először csúsztassuk ki a serpenyőből egy előkészített lapostányérra, majd a tányérból fordítsuk vissza a serpenyőbe. Kezdők úgy könnyíthetnek, hogy a tányért letakarják egy másik lapostányérral, így fordítják meg a frittatát, majd visszacsúsztatják a serpenyőbe. Természetesen klasszikus olasz módon is süthetjük, ha van erre alkalmas serpenyőnk: megfordítás nélkül, ha az alja megsült, becsúsztatjuk az előmelegített sütőbe és átsütjük a tetejét.

6. Tálaljuk „tortaszeletekre” vágva, petrezselyemmel bőven meghintve.

Ha nincs tésztaszószunk: semmi gond, a Frittata di pasta láthatóan egy tipikus szabadszellemű étel, amin mindenki kiélheti legvadabb vasárnap reggeli fantáziáit. Sokan apróra vágott, különböző színű kaliforniai paprikával, hagymával, maradék párolt zöldséggel, gombával,  borsóval, olívabogyóval, koktélparadicsommal, sőt, koktélrákkal, vodkával és még ki tudja, mivel dobják fel… A variációk száma végtelen.

Látványtipp: Ha igazán nagyot akarunk villantani, készítsük színes tésztából vagy teljesen feketéből. Utóbbi esetben a vodka-koktélrák kombináció a megfelelő, így egy felejthetetlen, fekete-pink frittata lesz a végeredmény. A tésztát ez esetben koktélszószban fürdessük meg az elején, és ne túlozzuk el a vodkát, 1-2 evőkanálnyi bőven elég. (Ha esetleg kagylóval készítjük, a vodkát cseréljük száraz fehérborra.)

Gasztrotipp: ezzel a finom, zöldfűszeres görög omlettel kombinálva is kipróbálhatjuk:

Toptojás: a legzöldebb>>

Szexi, francia, japán: a legfinomabb tojásreggelik>>

redchardloaf.jpg(Kép>>

Mángoldos-fetás „Wellington” tésztapite

(Az angolok imádnak mindent becsomagolni, legismertebb, tésztaköpenybe burkolt nemzeti specialitásuk a Wellington-bélszín. Mi ezt a pitét kínáljuk méltó vega alternatívaként.)

Szükség van: egy hosszúkás sütőtálra

Hozzávalók 6-8 személyre:

Belülre:

- 20-23 dkg maradék tészta (rövidcső, penne, csavartcső ideális, a hosszútésztát vágjuk fel)

- 5 dkg vaj, 1-2 evőkanál olívaolaj

- 25-30 dkg mángold, durvára vágva vagy tépkedve – a vastagabb szárakat válasszuk le a levelekről, de ne dobjuk ki, mert rájuk is szükség lesz (a növény legtápanyagdúsabb része)

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1 evőkanál kukoricaliszt, simára keverve 2 evőkanál vízzel

- 2,5 dl natúr (görög) joghurt vagy tejföl, esetleg a 2 keveréke

- 3 tojás, felverve

- 10 dkg feta, szétmorzsolva

- Frissen őrölt só és bors, ízlés szerint (vigyázzunk, mert a feta is nagyon sós)

- 1 teáskanál durvára őrölt rózsabors

Kívülre:

Tésztaköpenyt készítünk, ami körbeveszi a pite belsejét.

Hozzávalók:

- 22,5 dkg búzaliszt vagy búza- és kukoricaliszt keveréke

- Fél teáskanál só

- 12,5 dkg vaj

- 3 evőkanál víz

Elkészítés:

1. Az olívaolaj és a vaj keverékén pároljuk meg a mángoldot, először az összezúzott szárakat, majd pár perc múlva dobjuk rá a leveleket. Ahogy a levelek kezdenek összeesni, vegyük ki, nem kell túlpárolni. Amikor kész, keverjük össze a főtt tésztával, vigyázva, hogy a mix ne legyen túl nedves.

2. Készítsük el a tésztaköpenyt: egy mélyebb tálba szitáljuk bele a lisztet (vagy: liszteket), keverjük össze a sóval, majd alaposan morzsoljuk el benne a vajat, amíg zsemlemorzsa-szerű állagot nem kapunk. Ezután evőkanalanként vegyítsük el benne a vizet, vele is dolgozzuk össze. Ha kész, gyúrjuk a tésztát labdává (közben emelgessük, hogy menjen bele levegő), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, kb. 3-4 mm vastagságúra.

Mérjük bele a tésztát a sütőtálba, majd vágjuk 2 részre: az egyik lesz a pite alja, amire a tölteléket tesszük, a másik pedig a teteje, amivel befedjük. A tetejének ezért nagyobbnak kell lenni, mint az aljnak.

3. Egy tálban keverjük össze a fetát, a fűszereket, a kukoricalisztet, a tojásokat és a joghurtot, reszeljük bele a fokhagymát.

4. Tegyük bele a tésztaköpeny alját a kivajazott sütőtálba, majd terítsük el rajta a mángolddal összekevert főtt tésztát.

5. Erre halmozzuk rá a fetás-joghurtos-rózsaborsos keveréket.

6. Zárjuk le az egészet a tésztaköpeny tetejével, a széleket kézzel vagy egy villával nyomkodjuk össze. A tetejét szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon.

Látványtipp: ha maradt még vajas tésztánk, alkothatunk valamilyen szép formát a tetejére.

7. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

8. Kivétel után érdemes 15-30 percig pihentetni felvágás előtt.

9. Tálaljuk petrezselyemmel, rózsaborssal megszórva, ízlés szerint kanálnyi görög joghurttal a tetején.

Tipp: leveles kellel, spenóttal, brokkolival is készíthető.

Tésztatudomány: alaptudnivalók a táplálkozásról, különböző életkorokban>>

Imádnivaló maradékok: morzsás-gyümölcsös "komposztsüti">>

Újrahasznosított tapas: eljött a maradékok kora?>>

A "Zöld Színei": vérengzőből vega>>

Tovább
Címkék: reggeli stílus család olasz spagetti angol görög vega amazon tojás recept zöldség tészta vegetáriánus feta alapanyagok maradék zöldfűszer frittata ízutazás friss tojás rózsabors rövidcső Spájz gyermelyi Wellington pasta toptojás

A bejegyzés trackback címe:

http://masteszta.blog.hu/api/trackback/id/tr457160745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Tésztaszótár