Tavaszi reggeli tojással & batátával

Lenyűgöző gasztroélmény tele energiával: kényeztetés egy szép vasárnap reggelen…

breakfast-egg-stuffed-sweet-potatoes_1.jpg

Természetesen finom sárga burgonyából is készíthetjük, de az édesburgonya (batáta) béta-karotin-tartalmánál fogva, egy izmos, tápanyagdús tojással kiegészülve valódi A-vitaminbomba – nem beszélve az ízéről.

A batáta nem rokona a burgonyának, és bár Dél-Amerika trópusi vidékein őshonos, rajongótábora világszerte folyamatosan nő, régiónk az utóbbi években kezdi felfedezni. Otthonában, Dél-Amerikában, a Karib-térségben és a csendes-óceáni szigeteken szinte elképzelhetetlen nélküle a nap, de az USÁ-ban is nagy kultusza van: Kentucky-ban április első hétfőjén, Krumpli Napon van az ünnepe, Gleasonban, Tennesse államban pedig a munka ünnepén, szeptember első hétfőjén tisztelegnek előtte különböző batáta- és burgonya-specialitásokkal. Készítik sütőben krémesre sütve, töltve és töltetlenül, pürének, kencének, mártogatósnak, levesnek, ünnepi köretnek, sőt, pitének is. A jó hír az, hogy mind hazánkban, mind pl. Horvátországban sikerrel folyik honosítása, termelése.

with_yogurt.jpgSült batáta egyszerűen, petrezselymes joghurttal...

 soup_with_za_atar_oil.jpg

...és batáta-krémleves egy kis magolajjal, szezámmaggal.

Mint említettük, a gyerekek, felnőttek, várandós édesanyák számára egyaránt fontos A-vitaminban gazdag: főleg a narancsos-pirosas árnyalatú batátákban van nagyobb mennyiségű béta-karotin, ami bennünk A-vitaminná alakul át, emellett tartalmaz mikronutrienseket, B5 és B6-vitamint, mangánt és káliumot. Kiváló rost- és minőségi szénhidrátforrás egyben.

Tápanyagtartalma mellett selymes, telt íze miatt kedvelik, szokták sütőtökhöz is hasonlítani, de inkább próbáljuk ki, fűszerként a mély, meleg, forró kiegészítők passzolnak hozzá: fahéj, édes, sült hagymák, fokhagyma, (édes-füstös ízű) pirospaprika, pici chili vagy erőspaprika, méz, világos vagy akár sötét melasz, rózsabors, mogyoró, pirított kömény… Persze teljesen más kompozícíókkal is próbálkozhatunk, valaki például nagyon szereti erős zöldfűszerekkel és különféle magolajokkal: rukkolával, spenóttal, leveles zöldségekkel, rozmaringgal, kakukkfűvel, póréval – olajok közül pedig ajánljuk az „olíván túli szűzföldeket is…

breakfast-egg-stuffed-sweet-potatoes.jpg

Egészség- & főzéstippek batátához:

- Figyeljünk arra, hogy a béta-karotin-tartalmú zöldségeket mindig zsíros környezetben készítsük, természetesen ez lehet hidegen sajtolt magolaj vagy akár halolaj is – ebben a receptben a tojás sárgájában lévő telített zsírok segítik az A-vitamin felszívódását.

 - Az alkotás végén, amikor már nem hőkezeljük a batátát, adjunk hozzá egy kis citrom- vagy lime-levet, apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget, tápanyagdús tavaszi csírákat, hogy a C-vitamint is behozzuk a képbe, ami az A-val ellentétben vízben oldódó, főzésre, hőre érzékeny vitamin.

A különleges „töltött-sült batáta” receptforrásunk (>>) szerint reszelt mozzarellával, frissen őrölt sóval, borssal, némi apróra vágott bacon-nel, petrezselyemmel  és természetesen egy szép nagy tojással készül – nekünk őszintén szólva soha nem jött össze a tojás és a sajt, inkább egy kis zamatos muhammarát kennénk az ízes-karamellesre sült batátára, ezután ütnénk bele a tojást és sütnénk össze. Véleményünk szerint talán semmi nem passzol jobban az édesburgonyához, mint a pompás, füstös-édeskés szíriai paprikakrém>>

Elkészítés:

1. A batátát (vagy bármilyen puha, édesebb burgonyát) tisztítsuk meg, hámozni nem kell. Vágjuk félbe, kicsit szurkáljuk meg egy villával, majd 220 fokra előmelegített sütőben jól süssük át (kb. 30 perc). Becsomagolhatjuk alufóliába is, de az utolsó 10 percben bontsuk ki, kenjük meg a tetejét egy kis vaj és barnacukor (vagy melasz) keverékével és felső lángon pirítsuk még egy kicsit. A cél az, hogy finom, krémes, karamelles legyen a végeredmény.

01.jpg

2. Amikor kész és kissé kihűlt, vájjuk ki a belsejét, tegyük félre a finom, sült batáta-húst. Az üregbe kenjünk egy kis muhammarát – vagy töltsük ízlés szerint azzal, amivel szeretnénk – és üssünk bele egy szép nagy tojást (pl. Gyermelyi extra sárga friss).

3. A még mindig forró sütőben süssük készre, lágyabbra vagy keményebbre, ahogy a tojást szeretjük.

4. A végén szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, halmozzuk mellé a sült batáta-húst, fokozhatjuk a látvány és a tartalmat puha, érett avokádószeletekkel, az egészet pedig locsoljuk meg egy kis olívaoolajjal, frissen őrölt sóval, borssal és egy kis citrom vagy lime-lével. Buenos días!

Szexi párizsi tojásreggeli>>

Hölgyek: habcsókot reggelire?!>>

Tojás: a megfejthetetlen, örök inspiráció>>

A-vitamin biotech forrásból: GMO aranyrizs – aranyat ér vagy a sátán eledele?>>

Rostosítás a világ legfittebb "muicjaival">>

(Képek: Pinterest)

Tovább
Címkék: reggeli tavasz egészség amazon tojás energia vitamin zöldség kreativitás tápanyag alapanyag karibi szénhidrát egzotikum alapanyagok mexikói édesburgonya vitalitás batáta Spájz Mexikó gyermelyi A-vitamin Latin-Amerika Jamaika béta-karotin toptojás

A bejegyzés trackback címe:

http://masteszta.blog.hu/api/trackback/id/tr267236369

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.03. 17:52:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Tésztaszótár