Friss tojás-e a friss tojás?

Könnyen kiderítheted a lenti ábrán látható apró trükkel. Az eljárás talán nem ismeretlen sokak előtt, de ebből a verzióból szinte napra pontosan megsaccolható a tojásunk életkora. Vegyük hát most elő a spájzból a tojásokat!

fres.jpg

Magam is kipróbáltam otthon, és a teszt eredményeként 4-5 naposak lehetnek a hűtőből elővett tojások, ami nem rossz. Hogy hogyan működik? Nagyon leegyszerűsítve valahogy így: mivel a tojáshéj elég porózus, így a levegő az idő előrehaladtával egyre inkább beáramlik a tojás belsejébe. Minél idősebb a tojás, annál több levegő kerül a héj alá, a tojás belsejébe, és hát nyilván minél több a levegő benn, annál jobban lebeg a víz tetején a tojásunk. Nincs tehát másra szükség, mint egy kancsó vízre és a tojásokra, majd kezdődhet a nagy tojásteszt! 

A tesztet ajánlom Anyukám figyelmébe, aki a minap hosszan mesélte kellemetlen tapasztalatát, mely szerint a piacról (jól bevált forrásból) 2 záptojást sikerült hazavinnie a 10-es dobozban. Nem volt szívbajos, és visszament reklamálni másnap, és mivel ismerős árustól vette, a további jó viszony érdekében kapott 2 vigasztojást cserébe. Nyilván egy szupermarketbe nem vihetjük vissza a tojásokat egy negatív eredményű, házi tojásteszt után, de legalább nem ér minket meglepetés, amikor beletörjük a fasírtmasszába...

36-kitchen-tips-and-tricks-that-nobody-told-you-about2.jpgForrás: listotic.com

süti beállítások módosítása