Tavaszi cékla-szenzáció, képekben

A szupergumó vizuális oldala: frenetikus céklás gasztro-inspirációk.

beetburger7.jpg

A világ valószínűleg már mindent tud a cékláról: festékanyaga, a betanin erőteljes vérképző, másik festékanyaga, az antocián a káros szabadgyököket irtja, tele van vitaminnal, növényi vassal, magnéziummal, káliummal és folsavval, segíti a véráramlást, csökkenti a vérnyomást, a kalcium felszívódását szintén támogatja, klasszikus májtisztító-méregtelenítő elixír, bőrünk napsütötte színét (különösen sárgarépával párosítva) hosszú távon fixálja, és ne feledkezzünk meg az izmok oxigénfelvételére gyakorolt pozitív hatásairól sem, ami miatt a 2016-ban Premier League-győztes Leicester City formabontó felkészülési programjába is bekerült.

A betanin okozta, mély bíbor szín azonban nemcsak egészségi, hanem gasztronómiai szempontból is sokakat megihletett világszerte: íme pár inspiráló céklás fogás, amivel feldobhatjuk tavaszi étlapunkat, egészségprogramjainkat (a nyitó képen: „beetburger” avokádókrémmel, édesburgonyával, friss zöldfűszerekkel, teljes kiőrlésű tökmagos zsemlében, forrás: theawesomegreen.com).

beetroot_and_cumin_hummus_with_toasted_walnuts.jpgCéklás-köményes humusz (csicseriborsó-püré) pirított dióval, friss zöldfűszerekkel (kép: Pinterest)

beetroot_orange_and_feta_salad.jpgKlasszikus narancsos céklasaláta fetával, mentalevéllel, intenzív narancsos dresszinggel (frissen facsart narancslé, extra szűz olívaolaj, só, bors, méz, fehér balzsamecet). Kép: Pinterest

roasted_beetrroot_ginger_and_coconut_soup.jpgKókusztejjel készült cékla-krémleves friss gyömbérrel és zöldfűszerekkel, grillezett céklából. Ha nem frissen használjuk a céklát (levesekhez, asztali mártogatósokhoz, krémekhez, "céklaburgerekhez", stb.), akkor hámozzuk meg, kockázzuk fel, terítsük tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, fűszerezzük tengeri sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymagerezdekkel, ízlés szerint zöldfűszerekkel (kakukkfű, rozmaring) és előmelegített sütőben jól süssük-karamellizáljuk át (ha kifejezetten a karamellizálás a cél, a sütés vége felé egy kis nádcukorral is meghinthetjük a tetejét). A recepttől függően hagyjuk kihűlni, pürésítsük vagy nyomkodjuk szét villával, így menjünk tovább. (Kép: Pinterest)

beetroot-falafel_bowl.jpgBöjti tápanyagbomba: fűszeres, céklás falafelgolyók (csicseriborsóból) avokádóval, pirított fekete és fehér szezámmal, párolt leveles kellel, quinoa-körettel (kép: Pinterest)

beetroot-feta_fritters2.jpgCéklás-fetás lepénykék joghurtos-pestós mártogatóssal (kép: Pinterest)

beetroot_mushroom_and_lentil_stew.jpgCéklás lencseragu sült gombával, friss zöldfűszerekkel (kép: Pinterest)

beet-wellington_with_balsamic_reduction2.jpgLeveles tésztába burkolt, gombás "beet Wellington" (kép: Pinterest)

beetburger2.jpgÖtcsillagos "beetburgerek". A fentiek szerint befűszerezett, megsütött céklát hűtsük langyosra, villával nyomkodjuk szét, majd dolgozzuk össze mennyiségtől függően apróra vágott hagymával, friss fűszernövényekkel, 1-2 tojással, zsemlemorzsával, de használhatunk (előre elkészített) kuszkuszt, quinoát vagy pürésített fekete-, ill. vörösbabot is dúsítóanyagként. Gluténmentes diétán lévők zabliszttel gazdagíthatják a masszát, amivel kidolgozás után úgy járjunk el, mintha fasírtot sütnénk: serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk át a beetburgereket (kép: thelittleplantation.co.uk)

buckwheat_beetroot_wrap_cr_1.jpgHajdinás-céklás wrap avokádóval, rukkolával, kígyóuborkával, pirított magvakkal (kép: Pinterest)

beetroot_and_walnut_bread.jpgCéklás-diós kenyér (kép: Pinterest)

beetroot_gnocchi.jpgCéklás gnocchi (kép: Pinterest)

raw_beet-cashew_cake.jpgCéklás, kesudió-krémes tortácska (sütés nélkül). Kép: Pinterest

Tovább
Címkék: tavasz egészség vega diéta amazon trend energia zöldség böjt cékla kreativitás tápanyag vegetáriánus ízutazás étvágygerjesztő Kultúrmetélt

A bejegyzés trackback címe:

http://masteszta.blog.hu/api/trackback/id/tr9212353509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Tésztaszótár