Böjti halas élvezetek, képekben

Ki mondta, hogy a húsmentesség az unalomról és a megvonásról szól? Gasztro-galériánk fókuszában ezúttal a hal, pontosabban a világ fantáziadús halgolyói, halpogácsái.

sardine-fish-cakes-pin.jpg

Mint azt cukorbetegségről szóló bejegyzésünkben írtuk, lassan a tudomány is igazolja a hosszabb-rövidebb periodikus böjtök pozitív hatását a szervezetre. Húsközpontú táplálkozást folytató kultúrákban – amilyen a miénk is – azonban ehhez olykor „radikális” (vagy kezdetben annak vélt) fordulatot kell venni, nyitni olyan élelmiszerek, alapanyagok felé, amiket azelőtt észre sem vettünk, esetleg lenéztünk. A sokszor „földízűnek” titulált cékláról előző galériánkban bizonyítottuk, hogy a szupergumó tavaszi asztalok sztárja lehet krémként, levesként, desszertként, kenyér és tészta-alapanyagként, salátákban, Buddha-tálban, hamburgerben, a „Wellington-cékláról” nem is beszélve...

fish-cake-lemon-caper_mayo2.jpgZöldfűszeres halpogácsák kapribogyós házimajonézzel (kép: Pinterest)

A húsmentes finomságok vonalát folytatva rengeteg ínycsiklandozó, akár a legolcsóbb konzerv szardíniából, tonhalból, makrélából elkészíthető halpogácsa-kompozíciót találunk világszerte a neten: egy karakteres ázsiai, joghurtos-görögös vagy mediterrán zöldfűszeres mártogatóssal a szerény alapanyagok teljes értékű, mennyei vacsorává válnak (nyitó képünkön: zöldfűszeres-chilis szardíniapogácsák).

mini-salmon-cakes-with-sriracha-lemon-aioli.jpgRopogós lazacgolyók citromos-chilis aiolival - a fúziós mártogatósban az indiai sriracha-szósz és a katalán aioli világa keveredik (kép: Pinterest)

A halpogácsa készítésénél nincs egyszerűbb: a párolt vagy konzerv halhúst valamilyen kötőanyaggal (kenyérmorzsával, ledarált konzerv kukoricával, főtt, pürésített hüvelyesekkel, brokkoli- vagy krumplipürével) összedolgozzuk, hozzáadunk mennyiségtől függően 1-2 tojást, fűszerezzük kedvünk szerint, végül némi reszelt fokhagymával és jó adag apróra vágott zöldfűszerrel dobjuk fel. A kikevert masszából pogácsákat formálunk, kevés olívaolajon, serpenyőben egyszer megforgatva kisütjük. Ha ropogósabban szeretjük, sütés előtt könnyű, zöldfűszeres panírban is megforgathatjuk, melyet ázsiai interpretációknál kókuszreszelékkel gazdagíthatunk.

Tipp1: jobb előkezelt halat használni, ami biztos, hogy rövid idő alatt is átsül a serpenyőben. Ha friss halunk van, azt szálkamentesen egy jól bezöldségezett alaplében pároljuk puhára (csak annyi vízben, hogy épp elfedje a halfilét), ha kész, hűtsük langyosra, majd szedjük szét egy villával, így keverjük be a többi hozzávalóval halpogácsának. 

Tipp2: Bár fent a kötőanyagokat említettük, nem minden recepthez szükségesek. Gordon Ramsay remek, délkelet-ázsiai gyömbéres-chilis-korianderes halpogácsája például csak tojással készül (videórecept>>).

thai_fish_cakes_tod_mun_pla.jpgHagyományos thai halpogácsa (Tod Mun Pla) chilis édes-savanyú mártogatóssal (kép: Pinterest)

florentine_fish_cakes_with_haddock.jpgFirenzei tőkehalgolyók (kép: Pinterest)

Mivel mind tartalmilag, mind tálalás tekintetében halpogácsák esetében is főszerepet játszanak a friss fűszernövények, felhívnánk a figyelmet a snidlingre, mely látszólagos szerénysége ellenére meglepően sokoldalú alapanyag, egyben igen erős tápanyagbomba. Vele a következő gasztro-galériában foglalkozunk majd.

paleo-salmon-cakes-lemon-herb-aioli.jpgHalpogácsák kapribogyóval és zöld olívával, kesudiós mártogatóssal (kép: Pinterest)

salmon_fish_cakes_with_rocket_capers_lime.jpgLazacos halpogácsa kapribogyóval, lime-dresszinges rukkolával (kép: Pinterest)

A halpogácsák természetes kísérői a friss, tavaszi saláták mellett a különböző „mártogatósok”, melyek lehetnek ázsiai stílusú, csípős édes-savanyúak vagy akár joghurtosak, házimajonézesek – kellő mennyiségű zöldfűszerrel, újhagymával készítve. Elválaszthatatlan partnere a halpogácsáknak a fenséges katalán fokhagymamajonéz, az aioli, a kapribogyós házimajonéz és szélesebb rokonsága (remoulade, hollandi mártás), de ne feledkezzünk el a rendkívüli íz és egészségi értékekkel bíró tormáról sem, ami halpogácsákat kísérő kencék esetében lendületet adó fűszerként funkcionál.

fish_cakes_with_horseradish_creme_fraiche.jpgHalgolyók tormás-joghurtos mártogatóssal (kép: Pinterest)

Tavaszi gasztro-asszociációk>>

Cékla-szenzáció, képekben>>

Nyári íz-idéző: mediterrán kencék>>

Gasztro-galéria: spárga & tojás>>

Tovább
Címkék: tavasz táplálkozás egészség vega diéta amazon hal mediterrán böjt vegetáriánus ízutazás étvágygerjesztő Kultúrmetélt halpogácsa

A bejegyzés trackback címe:

http://masteszta.blog.hu/api/trackback/id/tr7912397505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Tésztaszótár