Nass tiniknek: pasteli

Pisztácia, szezám, méz és pár évezredes konyhai tapasztalat: már Hérodotosz is a görög energiaszeleten pörgött.

02.jpg

Tovább
Címkék: pisztácia amazon energia szezámmag nass ízutazás magvak növényi fehérje étvágygerjesztő Spájz Junior

Koktélrákos spagetti

Garnélarák (http://masteszta.blog.hu/2014/05/10/garnelarakos_pestos_masni) vagy koktélrák. Mi legyen az ebédben? A koktélrákra esett a választásom. Mivel ezek a rákok picurik, ezért úgy döntöttem, cukorborsó is kerül majd az ételbe, amit enyhén csípősen fogok elkészíteni. Nagyon sokáig nem ettem meg azt az ételt, ami csípős volt. Aztán egyszer kifogtam egy olyan mexikói vacsorát, ahol az ízek sokaságában a csípősségét találtam a legizgalmasabbnak. Azóta a chili minden héten találkozik az edényeimmel. :-) 

Koktélrákos spagetti 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: spagetti parmezán koktélrák szezámolaj cukorborsó Receptajánló KockacZukor

Nass hölgyeknek: spicces Bellini-dzsem (& koktél)

Nem kislányoknak, hölgyeknek való: a rossz nyelvek szerint a dzsem azért született meg, mert Bellini-koktélt azért mégsem reggelizhetünk (?). Kényeztetés különleges alkalmakra vagy akár téli estékre, elnyalogatni a fürdőkádban.

prosecco feeling.jpg

Tovább
Címkék: amazon koktél barack befőzés dzsem ünnepi nass ízutazás női praktikák étvágygerjesztő Spájz Prosecco Bellini jam

Kétmillió éve a konyhában - Olvasóink ötleteit várjuk!

Egy elmélet szerint azért álltunk két lábra, hogy ne süsse a hátunkat a nap. Nem is hinnénk, milyen sok köze van ennek a főzéshez - vagy amit ma annak tartunk. Ős-lábasok, tüzes gödrök mélyére néztünk, hogy aztán egy szuperszexi Homo erectus, egy japán szerzetes és Ferran Adrià társaságában mi is teljesen belekavarodjunk a gőzbe…

Turkana boy.jpg

Tovább
Címkék: kultúra történelem tudomány táplálkozás evolúció társadalom életmód amazon főzés protein tápanyag fehérje szénhidrát tradíció ízutazás növényi fehérje főzőedény Kultúrmetélt

Hagymás kagylótészta

Mostanában elkezdtem komolyan érdeklődni a vega és vegán ételek és életmód iránt. Annyira beleástam magam a témába, hogy a kérdések száma inkább nőtt, de semmiképpen nem csökkent bennem. :-) A húsból már most sem eszem túl sokat. Tegnap egy négy fogásos vegán vacsorán vettem részt, és csak ámultam, mert nem tudtam, hogy ezeket az ételeket el lehet készíteni ilyen ízletesen és felejthetetlenül is.

Természetesen a héten készítettem húsmentes tésztát én is, különleges, ízletes lett.

hagymás kagylótészta 1 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: tejszín mogyoró cukkini gyöngyhagyma Receptajánló KockacZukor

Nass oktatóknak: a délelőtti energia

Nemcsak a diákoknak, tanáraiknak is a délelőtt a legkritikusabb időszak, ekkor van szükség leginkább a figyelem fenntartására. A feszített munkatempó ellenére 2013-ban, Nagy-Britanniában mégis a tanárok voltak az év „legegészségesebb dolgozói”, második helyen a kórházi ápolók végeztek, az életmódszakértők viszont csak az ötödik helyet szerezték meg. Extrafinom teljesítményfokozót kínálunk és megsúgjuk azt is, mitől válik „nem szűzzé” és határozottan munkaidőn túlivá a dolog….

17.jpg

Tovább
Címkék: táplálkozás társadalom életmód amazon energia mazsola tápanyag nass melasz Spájz szocio-gasztro

Gombás metélt

Ismét kiállításon jártam. Most a fotók helyett hatalmas festmény tárlatot néztünk meg. Több, mint három órán át tanulmányoztuk a képeket, és merültünk el a részletekben, a szépségben, precizitásban, illetve osztottuk meg az érzéseinket egymással egy-egy alkotás elé gyökerezve. Amikor már az utolsó előtti teremben jártunk, egy múzeumban dolgozó munkatárs elkezdett kifelé hessegetni minket azzal, hogy a nyitvatartási idő lejárt. Elindultunk hát a kijárat felé - plusz velünk együtt még úgy 15-20 ember. Természetesen nem tudtunk ellenállni az utolsó terem falain lógó néhány képnek, ezért úgy fél-egy perccel záróra után léptünk ki az ajtón. Ez a múzeum dolgozóinak természetesen nem tetszett, de mi pozitívan, élményekkel gazdagodva indultunk haza.

A csodálatos és hatalmas tárlat után csakis egy pohár finom bor és illatos vacsora következhetett! :-) 

gombás metélt 1 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: gomba tejföl laska gomba szélesmetélt Receptajánló KockacZukor

Értékes nass: szezámkrém

A világ nagy részén évezredek óta fűszer, ízesítő, olaj, öntet, édesség-ínyencség, Európában sokáig csak díszítőelem a kifli tetején. A trendi „egykezes” ételeknek köszönhetően errefelé is egyre népszerűbbé válik, ami jó, mivel a szezámtól kizárólag jót kaphatunk: ízt és rengeteg kalciumot, ami bizonyos életszakaszokban kiemelten fontos, nemcsak növekedésben lévőknek, de hölgyeknek, időseknek is.

Honey-roasted-carrots.jpg

Tovább
Címkék: egészség vega amazon fűszer tápanyag kalcium vegetáriánus szósz szezámmag ásványi anyag mezze nass tahini ízutazás magvak étvágygerjesztő dip Spájz Junior Senior

Gyógyszer és étel között: új utak a táplálkozásban

Egy belfasti laborban tápanyagokkal turbózott snackek sülnek 45 fokon, erről nekünk eszünkbe jutott, valójában mi is a főzés. Indiában megoldották, hogy igazi ételt kapjanak a gyerekek naponta egyszer, így nem ájulnak el reggel és többen jelennek meg a falusi iskolákban, valamint az ország sem veszít szellemi erőt, ahogy mondják, a suliból való kimaradás a jövő deficitje. A BBC „Food Technology” c. műsorából készítünk összefoglalót háromrészes minisorozat keretében.

nutrition capsule.jpg

Tovább
Címkék: jövő tudomány táplálkozás egészség társadalom életmód amazon szabadalom tápanyag nass BBC Kultúrmetélt szocio-gasztro

Paradicsomos, cukkínis spagetti

Az utóbbi pár napban igen nehéz ételeket készítettem: rakott krumplit, túrós zsemlét. Természetesen néha ilyen finomságokat is kell enni, de amikor végiggondoltam, hogy mit főzzek a következő hét ebédjeire, akkor már csak könnyed ételekben gondolkodtam. (Extra light tészta receptet itt is olvashatsz: http://masteszta.blog.hu/2014/09/10/sultpaprikas_penne) Vagyis egy cukkínis, kaliforniai paprikás, paradicsompürés ételt készítettem, durum tésztával.

paradicsomos, cukkinis spagetti 1 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: könnyű hagyma parmezán cukkini kaliforniai paprika paradicsompüré Receptajánló KockacZukor

Nassok időseknek: kesudiós mártogatós

Bizonyos kor felett az emésztőrendszer nehezebben küzd meg a táplálékkal, az ásványokat, kalciumot, fehérjét viszont be kell vinni. Erre kerestünk finom megoldásokat egy minisorozat keretében.

Cashew-Cream.jpg

Tovább
Címkék: táplálkozás egészség vega amazon tápanyag fehérje vegetáriánus ásványi anyag mezze nass ízutazás magvak növényi fehérje étvágygerjesztő dip Spájz Senior DiVita

Delizia – mindenből a legjobbat és még annál is többet

Budapesten, az I. kerületben dolgozom. Már munkaidőben azon járt a buksim, hogy hogyan tudnék néhány különlegességet beszerezni egy baráti vacsorához. Ezeket a hozzávalókat eddig a város másik végében vásároltam meg. Sehogy nem fért volna bele az időmbe, hogy olyan messze kiutazzak, de azt sem akartam elhinni, hogy nincs közelebb is egy delikátesz, ahova munka után egyenesen el is mehetnék. A kutakodásom eredménye az lett, hogy találtam egy helyet, az irodámtól nem is olyan messze... egy nem is akármilyen helyet. :-)

A Delizia Gourmet & More bemutatkozó sorai kifogástalan minőségű és minden káros, illetve mesterséges anyagtól mentes élelmiszereket ígérnek Európa legjobb biogazdálkodásaiból, nagy múltú manufaktúráiból.  Felcsigázott az információ, hogy a termékeik nagy része laktóz- és/ vagy gluténmentes, illetve, hogy a sok külföldi termék mellett magyar kézműves termékeket is árusítanak.

Nekem ennyi információ elég is volt ahhoz, hogy kíváncsi legyek erre a boltra, és gyorsan össze is írjam, mi mindenre van szükségem a vendégfogadáshoz.

A bolt küllemében letisztult és modern, tiszta, világos, ahova jó volt betérni. A húsos és sajtos pult mögött vidám személyzet csevegett, megkérdezték, hogy segíthetnek-e, de hagytak nyugodtan tanulmányozni a kínálatot. A termékek sokasága: olajok, ecetek, fűszerek, sajtok, bor különlegességek, húsáru, tészta, tartós élelmiszerek. Persze, hogy mindent végig kellett néznem. :-)

1_11.jpg

2_11.jpg

A bolt körbejárása közben, a csábító és ínycsiklandó élelmiszerek láttán már nagyokat nyeltem. Arra is van megoldása a Delizia-nak, ha nem tudod kivárni, amíg hazaérsz, és megkóstolod a finomságokat, amiket vettél. Helyben betérhetsz ugyanis a bolt melletti Gourmet bar-ba, ahol a hidegtálak mellett, meleg ételt is ehetsz, illetve elszürcsölhetsz egy frissítő smoothie-t vagy gyümölcslevet, kávét.

3_8.jpg

A kedvenc termékem, amit eddig még sehol nem láttam, a Bordeaux vörösboros kakas, és az Armagnacban flambírozott fürj. Nagyon bizarr, mégis hívogató üvegek voltak ezek, amik azt suttogták, hogy kóstolj meg! :D

4_6.jpg

Írhatnám azt, hogy a Delizia-ban található élelmiszerek ára borsosabb az átlag közértekben kapható termékeknél, de felesleges. Aki szereti, és használja is ezeket az élelmiszereket, az ezzel tisztában van, mégis egy gourmet egy fan, így nem fog, és nem is tud lemondani a különleges ízvilágról.

7_3.jpg

8_2.jpg

9_2.jpg

10_2.jpg

11_2.jpg

12_1.jpg

13_1.jpg

14_1.jpg

15_1.jpg

20_1.jpg

21_1.jpg

Én elégedett és lelkes vagyok, hogy rátaláltam erre a helyre is! Természetesen nem távozhattam üres kézzel! :)

5_4.jpg

 

- KockacZukor -

 

Delizia Gourmet & More:

http://www.deliziagourmet.hu/hu/filozofiank

https://www.facebook.com/DeliziaGourmet

Hegyvidék Bevásárlóközpont

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11-12.

Nyitva tartás:

H-P: 8-20h

SZ: 9-20h

V: 9-16h

 

Tovább
Címkék: gourmet delikátesz Ízvadász KockacZukor Delizia

Sok sajtos sült tészta

A múlt hétvége csodásan indult a péntek délutánnal. Az éjszakára programom volt, vagyis nem töltöttem otthon, és igazán remekül alakult az este, amíg kevéssel éjfél előtt egyszer csak megcsörrent a telefonom. A ház közös képviselője hívott azzal, hogy nyolc emeletnyi lakást árasztott el a víz, és szinte biztos, hogy az én lakásomban van a csőtörés... Fél órán belül a lakásban voltunk. Sajnos tényleg nálam durrant el egy cső, és sajnos tényleg nyolc emeletnyi lakáson zuhogott végig a víz. A hétvége így végül szereléssel, takarítással, a háborús állapotok felszámolásával telt.

Vasárnap délután aztán végre be tudtam lépni a tiszta konyhámba, és főzhettem. El nem tudom mondani, milyen jól esett a sült tészta illata.

sok sajtos sült tészta 2 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: sajt füstölt sajt kék sajt ömlesztett sajt Receptajánló KockacZukor Pannónia sajt sok sajtos sült tészta

Házi diákcsemege

Édes-fűszeres mix dióból és magvakból, a figyelem fenntartásának egyik legélvezetesebb módja. Utazáshoz is ideális, ha sokáig kell vezetnünk, idősebbeknek pedig „pesztósított” formában lehet kellemes ízélmény.

hdiakcs02.jpg

Tovább
Címkék: vega amazon dió energia nass magvak növényi fehérje étvágygerjesztő Spájz Junior Senior

A zöld színei: vérengzőből vega

A történelem egyik leglátványosabb metamorfózisát valószínűleg Asóka, a híres indiai király produkálta: 180 fokos fordulattal vált állatvédővé, vegává, a tolerancia és az erőszakmentesség (ahimsa) hirdetőjévé. Persze, volt mellette pár nő is, akik elősegítették a folyamatot.

Ash_Wheel2.jpg

Tovább
Címkék: buddhizmus kultúra történelem társadalom vega életmód amazon állatok vegetáriánus humanitás tradíció India Asóka Kultúrmetélt szocio-gasztro A zöld színei

Articsókás tészta

Az olajban kapható articsókaszívet először egy reggeli elkészítéséhez használtam. Felvágtam, serpenyőben megpirítottam, ráütöttem a tojásokat, ezt megszórtam parmezánnal, és mindkét oldalát kisütöttem. Annyira finom lett, hogy ez az olajos, savanykás articsóka azóta állandó lakója a hűtőmnek. :-) Utánanéztem annak is, hogy mi minden csoda rejtőzik ebben a növényben.  Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot, A-, B2-, és C-vitamint.  Gyógyhatásai is régóta ismertek. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt, dezodoráló szerként is.

aricsókás tészta kész 1. 700.jpegFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: parmezán articsóka virsli szerecsendió Receptajánló KockacZukor
Tésztaszótár