Mástészta

Toptojás: a legszexibb

Vasárnap reggel párizsi hangulatban, egy ellenállhatatlan croque-madame társaságában. Kívül ropogós, belül forró és krémes a tojásételek koronázatlan királynője, melyet könnyen, gyorsan, ezerféleképp készíthetünk el.

A croque-madame teremtéstörténetének első állomása – mi más? – a croque-monsieur, a világ leghíresebb melegszendvicsének színre lépése volt,a legenda szerint 104 éve, egy párizsi kávéház étlapján: az alapváltozat azóta is grillezett sonkával, Gruyère vagy ementáli sajttal és béchamel-mártással készül. A croque-monsieur pályafutásának száz éve alatt persze több, ma már „classicnak” számító variáció született: provanszi (paradicsommal és provanszi fűszernövényekkel), Auvergnat (auvergni kéksajttal), Tartiflette (burgonyával és krémes Reblochon-sajttal), Gaugnet (Goudával és Andouille-kolbásszal), Croque Boum-Boum (bolognai szósszal), Croque Señor(paradicsomos salsával), norvég (sonka helyett füstölt lazaccal), hawaii (ananásszal).

Kulturmetelt1_croque madame.jpg
A croque-monsieur női párja és egyben fő konkurenciája, a croque-madame legfontosabb ismertetőjele, hogy tojással készül, ez lehet tükörtojás vagy posírozott tojás, melyet a párizsi kávéházakban a croque-monsieur tetején gusztán elterülve szolgálnak fel. Vitatható források szerint az elnevezés idősebb hölgyek ódivatú kalapjára utal, mi úgy gondoljuk, hogy a tojással – különösen a croque-monsieur tetején elterülővel – kapcsolatban több, kellemesebb asszociáció is lehetséges, így tavasszal maradjunk például a természet újjászületésénél.

Croque-madame kosárkák tojással, sajttal, sonkával, béchamel-szósszal, muffinformában készítve:

1. Készítsük el a béchamel-szószt: 1 evőkanál vajat melegítsünk fel, tegyünk hozzá 1 evőkanál lisztet, habverővel keverjük össze. Lassan adagoljunk hozzá 2 dl tejet, keverjük csomómentesre. Reszeljünk bele szerecsendiót, bolondítsuk tovább kiskanálnyi dijoni mustárral, kevés őrölt fehérborssal. Ha kész, tegyük félre (kb. 5 perc).

2. Készítsük elő a kenyeret: szeletelt fehér helyett használhatunk barnát, teljes kiőrlésűt is, lényeg, hogy puha legyen (vágjuk le a héját), és hogy ki tudjuk nyújtani a szeleteket, kb. fele vastagságúra. A nyújtás után kenjük meg mindkét oldalukat olvasztott vajjal.

3. Az előkészített kenyérszeletekkel béleljük ki a muffinformákat, tegyünk rá 1-1 sonkát, majd óvatosan üssünk bele 1 kisebb tojást (vigyázzunk, hogy a sárgája egyben maradjon) és tegyünk a tetejére 1 evőkanál béchamel-szószt. Reszeljünk rá finom, érett sajtot (Gruyère, Cheddar, Pannónia, ementáli), végül kenjük meg a kenyérkosárkák csücskeit olvasztott vajjal.

4. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig, ha kevésbé lágyan szeretjük a tojást, 20 percig.

A croque-madame igazi ezerarcú nő, akinek újabb és újabb arcait fedezhetjük fel vasárnap reggelenként: aki nem fogyaszt húst tejtermékkel együtt, készítheti sonka helyett grillezett gombával, cukkinivel, spárgával, de párolt brokkolival, kelbimbóval, karfiollal is nagyon finom. A sonkát helyettesíthetjük jó minőségű halkonzervvel (tonhallal, lazaccal) is. A rusztikus ízek szerelmesei sonka helyett használhatnak 1-1 szelet bacont, aki pedig már korán reggel tűzzel ébred, szórja meg a tojást egy kis chilipehellyel. Bevalljuk, mi a zöld madame-ok rajongói vagyunk, kedvencünk (saját alkotásaink közül) az avokádós: a sonkát kihagytuk, viszont egy szép nagy tojást ütöttünk a kenyérkosárkákba, az olvasztott vajat reszelt fokhagymával keverve használtuk, a béchamel-szószból épphogy cseppentettünk rá (dietetikai megfontolásból), a tetejét pedig füstölt sajttal szórtuk meg. 20 percig sütöttük, majd langyosra hűtöttük, óvatosan felvágtuk a sült sajtot a tetején és alácsúsztattunk 1-1 szép, krémes, érett avokádószeletet, melyet előzőleg enyhén sóztunk-borsoztunk és megfürdettünk egy kis olívaolajban, citromlében. Végül bőségesen megszórtuk apróra vágott snidlinggel, az élményt pedig egy korty száraz pezsgővel öblítettük le…

Szeretettel várjuk olvasóink ötleteit, ízélményeit cikkünk kapcsán. :)

 



Címkék: amazon tojás friss tojás gyermelyi croque-monsieur Kultúrmetélt croque-madame

IL TERZO CERCHIO

Hétköznap mentünk el vacsorázni ebbe az olasz étterembe. Még volt a napfénynek ereje, amikor az egyik ablak melletti asztalhoz leültünk. Pár asztalnál már csendesen beszélgettek a vendégek, a lemenő nap pedig egyre mélyebb csíkokat húzott a falakra. Három pincér fogadott minket egyszerre. Mindhárman kedvesen mosolyogtak. Végül a kopasz pincér lett az, aki követett minket a kiválasztott asztalunkhoz, és aki türelmesen válaszolt az ételekkel és italokkal kapcsolatos kérdéseinkre.

3ilterzio.jpg

Fotó: KockacZukor

A konyha nagyon rugalmasnak bizonyult a fűszerezés kapcsán. Az étlapon a polipragus penne a csípős jelzővel volt feltüntetve. A mi érdeklődésünket a polip felkeltette, de izzadni nem akartunk a csípőstől. A pincér a kérdésünkre, hogy lehetne-e csak kicsit pikánsan, illetve natúr kérni a ragut, széles mosollyal jelezte, hogy ahogy a vendég parancsolja. Úgy éreztük, hogy egy igazi olasz tésztavacsorához nem kell feltétlenül bort inni. A választásunk az Aperol Spritz kesernyés ízére esett. Hűsített, feldobott, és a hétköznapokból kirángatott a rég nem érzett íz. A kopasz pincér a rendelés felvétele után rövidesen újra visszatért. Hozott nekünk kétféle helyben sütött házi kenyeret és olívaolajat előétel gyanánt. Nagyon tetszett az étterem „gondoskodása” - hogy addig se legyünk „tétlenek”, amíg az italunkat és ételünket meg nem kapjuk. A kenyérkéket megkóstoltuk. Ízesek és frissen szeleteltek voltak.

2ilterzio.jpg

Fotó: KockacZukor

4ilterzio.jpg

Fotó: KockacZukor

Közben lassan besötétedett, és a boltíves plafonokat, a rusztikusan kialakított falakat nem sokkal később már gyertyák világították meg. A vendégek száma egyre nőtt, és a mosolygós kopasz pincér hamarosan meg is hozta a polipragus pennét. Külön szervírozták a parmezánt és csípőset. A tészta al dente, olívától finoman csillogó volt. A látvány és az illatok tökéletes párost alkottak. Az ízek összhangban voltak: a tenger erős ízét a fűszerek kellően eltakarták, mégis tudtam, hogy polippal van keverve a tészta. A hatalmas, öblös tányéron első ránézésre kevésnek tűnt a mennyiség, de aztán csak többszöri szünet tartása mellett tudtuk megenni ezt is. Az árak közép kategóriásak, vagyis mindennap talán luxus volna itt enni, de egyszer-egyszer megengedhető.

1ilterzio.jpg

Fotó: KockacZukor

Az étterem hangulatában inkább a sötétebb, hűvösebb, középkori jelleget viseli, de a gyertyák fénye mégis bensőségessé, otthonossá teszik a nagy tereket. A csendesebb elvonulásra is van lehetőség két személyes kis asztaloknál. Bár halk háttérzene szólt, nemigen volt meghatározó... de hát két, levegőt sem vevő, folyamatosan csicsergő nő mellett ez nem is csoda.

A mellékhelyiség számomra kétféle lehet. Ahol semmihez nem nyúlok hozzá, és ahol örömmel használom. Itt az utóbbi helyzet állt elő, a higiénia a teljes pontszámot megkapja.  

Összességében elégedettek voltunk az étellel, a kiszolgálással és a hely hangulatával is, kellemes baráti estét töltöttünk itt el.

IL TERZO CERCHIO

www.ilterzocerchio.hu

1074 BUDAPEST, DOHÁNY UTCA 40.

Asztalfoglalás:

+36-1-354-07-88

 

 

- KockacZukor -



Címkék: olasz étterem tészta étteremajánló il terzo cerchio gyermelyi Ízvadász kockaczukor

Házi pesto

Csodás az íze, villámgyorsan elkészül, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tökéletes gasztroszuvenír – készítésénél viszont valamire nagyon oda kell figyelnünk.

A pesto őse az ókori rómaiak által kedvelt, sűrű, tápláló szósz, a moretum, melyet gyógynövényekből, különböző sajtokból, fokhagymából, diófélékből, olívaolajból és ecetből kevertek, hatalmas mozsarakban. A bazsalikom, mint az újkori pestók alapanyaga, körülbelül ugyanakkor vált népszerűvé az olaszországi Ligúriában (a régió központja Genova) és a francia Provance-ban, így született meg a tradicionális bazsalikomos pesto és francia párja, a pistou, mely a bazsalikomon kívül petrezselymet is tartalmaz, fenyőmagot azonban nem.

A hagyományos pesto alla Genovését ligúriai tésztákkal: trenette, trofie, „Mandilli de Sæa” (genovai dialektusban: selyem zsebkendő) tálalják, de a pesto persze nemcsak tésztákhoz passzol, hanem zöldségekhez, grill húsokhoz, sajtokhoz, kreatív tapasokhoz és még hosszan sorolhatnánk.

Spajz01_hazipesto.jpg

Készítése egyszerű és gyors, amit általában nem említenek a különböző gasztroblogokon, az az, hogy akár mozsárban, akár aprítógépben vagy botmixerrel készül, nem szabad, hogy közben felmelegedjen: az aprítógép tartályát tanácsos használat előtt hűtőben lehűteni, a pesto készítése közben pedig inkább többször ellenőrizzük a gépet és tartsunk szüneteket, hogy elkerüljük a felmelegedést. Ha van rá lehetőségünk, tompa pengéjű géppel készítsük a pestót, mivel elsősorban nem az aprítás a cél, hanem hogy kinyerjük az ízeket.

Hozzávalók a hagyományos bazsalikomos pestóhoz:
- 2-3 maréknyi friss bazsalikomlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet só: a durva szemcsés tengeri só a legmegfelelőbb, melyet a pestóban törünk meg
- 7-8 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1/4 bögrényi fenyőmag: felhasználás előtt 350 fokos sütőben 8-10 percig pirítva még intenzívebb ízt kapunk, de vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl, mert akkor túl domináns lesz az íze a pestóban
- Ízlés szerint frissen őrölt feketebors, mely a hagyományos receptekben nem szerepel, de az olaszok is használják

Sajtok a pestóban:
- 2-3 evőkanálnyi, frissen reszelt parmezán (Parmigiano Reggiano)
- A genovai receptek a parmezánon kívül előírnak még kb. harmadannyi, reszelt „Pecorinót” is
- Valamint az összekevert kemény sajtok mennyiségéhez képest kb. fél-harmadannyi „Fiore Sardót”, amely egy Szardíniáról származó, ízletes juhsajt (Ha a három közül csak a parmezánhoz jutunk hozzá, úgyis nagyon finom lesz a végeredmény.)

Akár mozsárban, akár aprítógéppel készítjük, a sorrend: a fokhagyma összetörése, pépesítése pár szem sóval, majd jöhet a bazsalikomlevél kisebb mennyiségekre osztva, minden alkalommal pár szem só társaságában, ha a bazsalikomot pasztává kevertük, hozzátörhetjük a fenyőmagot, végül a sajtokat és lassan adagolva az olívaolajat, ami összesimítja az ízeket és megadja a kívánt sűrűséget.

Elkészítés – mozsárban:

Elkészítés – aprítógéppel:

Tippek:

- A pestóban lévő zöldeket, a hidegen sajtolt olajat és a magvakat ízlés szerint variálva kikísérletezhetjük saját házi pestónkat (pl. petrezselyem+tökmagolaj+tökmag)

- Lila színű bazsalikommal és napon szárított paradicsommal színpompás „vörös pestókat” készíthetünk

- Nyáron a fenyőmagvat mandulára, kesudióra cserélve, mazsola, némi friss/aszalt gyümölcs (+méz, joghurt, kókusztej…) hozzáadásával zamatos édes pestókat készíthetünk, mely friss vagy karamellizált gyümölcsbe (pl. barackba) visszatöltve csodás desszert.

Ti készítettetek már? Mik a tapasztalatok? :)



Címkék: sajt tésztaöntet Spájz gyermelyi házi pesto

Fokhagymás, olívás spagetti

Egész nap dolgoztam, erőltetett menetben intéztem az egyik aktát a másik után. A nyolc óra munkaidőből talán csak az ebédszünet alatt álltam fel a számítógépem elől. Délután jöttem rá, hogy ma még nem is érte az arcomat a tavaszi nap. Hazafelé mégsem a jó idő, hanem egy nyugtató fürdő gondolata tartotta bennem a lelket. A közértben és a zöldségesnél való sorban álláshoz sem volt már erőm, így nyílegyenesen tartottam a célom – a forró vízzel teli kád – felé.

Amikor már elengedhettem magam, és mosolyogva élveztem az illatos fürdőt, elkezdett korogni a gyomrom.. Persze akkor már sajnáltam, hogy nem tértem be egyetlen boltba sem hazafele. Bekukkantottam a hűtőbe, de egy doboz telfölön, egy üveg boron, egy doboz tejen és egy fél pritamin paprikán kívül semmi nem volt a gép bendőjében. Kinyitottam a szekrényt, és megörültem, hogy legalább tésztám van otthon. Az olívaolaj a konyha állandó lakója, és a hagymás-krumplis kosaramban fokhagymát is találtam...

Higgyétek el. A legegyszerűbb mindig a legnagyszerűbb. :)

fokhagymás, olívás spagetti 2. kész 1000.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók:
6 gerezd fokhagyma
3-4 kanál olívaolaj

petrezselyem
fél csomag Gyermelyi Vita Pasta spagetti

Elkészítés:
A spagettit olajos-sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és al dente-re főzzük. Ezután leszűrjük, és hideg víz alá merítjük. A fokhagymákat kis kockákra vágjuk. Serpenyőben pár kanál olívaolajat forrósítunk, majd a fokhagymát ebben kicsit megpirítjuk. A tányérra kitett spagettira a forró fokhagymás olajat ráöntjük, sózzuk, majd az egészet átforgatjuk.

fokhagymás, olívás spagetti kész 1000.jpg

Fotó: KockacZukor

Én mindig kis szemű fokhagymát kapok, pedig a főzős műsorokban látható óriás fokhagymákra vágyom. Hol lehet vajon ezeket a nagyra nőtt szépségeket kapni? Melyik piacra menjek, vagy melyik zöldséges árul ilyet? Tudtok ajánlani ilyen helyeket?

 

 

- KockacZukor -



Címkék: spagetti recept fokhagyma tészta olíva gyermelyi Receptajánló kockaczukor

Tészták a sütőből

Nagyon szeretem a serpenyőben gyorsan összedobható, mégis ízes és szaftos dolgokat. Ugyanakkor, ha van egy kis plusz időnk, amit a főzésre tudunk fordítani, akkor a sütőben, akár csak rövid ideig, összesütött dolgoknak nagyon jó íze tud lenni.

szarvacskás.jpeg


Tovább
Címkék: receptek Receptajánló

Kalóriabomba

Bármennyire is próbálja felülírni a tésztás társadalom a meggyőződést, hogy a tészta hizlal, amikor egyes étteremláncok pont egy tésztaételből csinálnak kalóriabombát. Persze ilyen alapon a salátáról is ki lehet jelenteni, hogy hizlal, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mi kerül rá öntetként vagy szószként. Így van ez a tésztával is.

kalóriabomba.jpg


Tovább
Címkék: egészség Kultúrmetélt

Babos tészta – változatok II.

Az első részben a sűrű, szinte főzelékszerű levesek voltak terítéken. Ma egy saláta és egy tortellini receptjét osztom meg. Egyikben sem igazán jellemző, legalábbis Magyarországon, a bab, mint összetevő.

babos saláta.jpg


Tovább
Címkék: saláta recept tortellini Receptajánló

4 méter hosszú, 1 milliméter széles

A kézzel kihúzott, napon szárított tésztát már 2000 éve készítik Tajvanon. Manapság azonban itt is egyre inkább a gépek veszik át az emberek helyét. Mindössze 50 tésztakészítő manufaktúra maradt a szigeten.

4m_1.jpg


Tovább
Címkék: Tajvan kultúrtészta Kultúrmetélt
Tésztaszótár