Tészta diós szósszal

Nemrég meglátogattam egy barátomat, aki éppen egy régi házat újít fel. A még kezeletlen és ápolatlan kertjében egy embernagyságú rozmaringbokor volt. Azonnal elkezdtem csipkedni a kis ágakat. Felfedeztem nála mentát is. Hát persze, hogy abból is magammal kellett hoznom egy csokorral.

A rozmaring nagyon különleges ízeket eredményez gorgonzolával, tejszínnel és dióval házasítva. Csodálatos barna szószt készítettem, és különleges ízvilágú ebédet varázsoltam az asztalra, mindössze 20 perc alatt. :) Bár a borokhoz nemigen értek, a hűsítő roséfröccsel biztosított volt a diófa alatti ebéd utáni lazulás. :)

tészta diós szósszal 1 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor 

Hozzávalók:

250 g Gyermelyi Vita Pasta orsó

2 marék dió

10 dkg gorgonzola

2 dl főzőtejszín

1 ek vaj

1 csipet só

 

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

A durvára tört diót vajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, és a feldarabolt gorgonzolát. Addig kevergetjük, amíg a sajt fel nem olvad, és amíg a szósz be nem sűrűsödik. (Nekem egy icipici só kellett még bele, de óvatosan, mert a sajt már sós.) Rozmaringot szórunk bele.

A tésztát összekeverjük a diós szósszal.

tészta diós szósszal 2 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor 

Mi a kedvenc nyári tészta ételed?

- KockacZukor -

 


Címkék: dió vaj Receptajánló KockacZukor vita pasta orsó tészta gorgon tejsz

Főzz, ne háborúzz!

A főzés ad reményt, munkát és perspektívát a Szíriából Libanonba menekült nőknek. A 2013-ban indult, világszerte nagy nyilvánosságot kapott projekt vezetője Kamal Mouzawak séf, akit „a béke kulináris nagykövetének” is hívnak. Írásunk végén egy finom szíriai tésztareceptet is közzéteszünk.

syrian-women01.jpg

Tovább
Címkék: amazon főzés humanitás főzőiskola Libanon Szíria Kultúrmetélt szocio-gasztro

Túrós, kapros tésztasaláta

Edzés után javasolt a fehérje bevitel. Másfél óra kardiózás és súlyzózás után vágytam is valami salátafélére, de most nem száraz hús formájában akartam bevinni a proteint. Mivel a nyári zöldségeket sem akartam kihagyni, plusz valami könnyen emészthető szénhidrát is kellett, azt hiszem a tökéletes választás volt a lenti túrós, kapros tésztasaláta elkészítése.

Annyira, de annyira jó lett az öntetem, hogy ez az étel gyakran készül majd el a konyhámban. 

tésztasaláta 1 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

30 dkg Gyermelyi Vita Pasta orsó

2x2dl 0,1 %-os natúr joghurt

20 dkg sovány túró

20 dkg kígyóuborka

1 piros kaliforniai paprika

½ citrom

1 ek méz

2 gerezd fokhagyma

5 ek olívaolaj

só, bors

oregánó

1 csokor kapor

 

Elkészítés: 

A tésztát kifőzzük.

A túrót a joghurttal, a fél citrom levével, az olívaolajjal, mézzel, sóval, borssal és oregánóval összekeverjük. A paprikát, az uborkák és fokhagymát apró csíkokra vágjuk, majd hozzákeverjük a túrós masszához. Végül a fűszeres, zöldséges túróba a tésztát is beleforgatjuk. 

A salátát friss kaporral szórjuk meg.

tésztasaláta 2 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

 

Kalóriatáblázat:

100 g Gyermelyi Vita Pasta orsó – 370 kcal

100 g 0,1%-os natúr joghurt – 43 kcal

100 g sovány túró – 120 kcal

100 g kígyóuborka – 15 kcal

100 g kaliforniai paprika – 23 kcal

100 g citrom – 27 kcal

1 ek méz – 73 kcal

100 g fokhagyma – 137 kcal

1 ek olívaolaj – 90 kcal

100 g kapor – 63 kcal

 

Nektek van kedvetek nyáron edzőterembe járni, vagy inkább a szabad ég alatti sportolást részesítitek előnyben?

 

- KockacZukor -


Címkék: saláta nyár könnyű túró méz citrom paprika uborka fokhagyma olívaolaj kaliforniai paprika kígyóuborka Receptajánló KockacZukor tészta saláta

Világtészták: a titokzatos „tria”

A tészta szövevényes történetében a „tria” ugyanolyan fontos, mint a „pasta”: kiderítettük, pontosan mit (miket) jelent, hol keressük gyökereit és hol lelhetjük fel nyomait, közben újra megbizonyosodtunk róla: a tésztaszálak korokat-kultúrákat kötnek össze, és ha tésztáról van szó, mindig, mindennek köze van egymáshoz.

Alb03.jpg

Tovább
Címkék: történelem görög amazon szicília rómaiak száraztészta tradíció durumtészta Talmud Alberobello Cato Horatius Kultúrmetélt tria itria itriyya laganelle pasta secca ciceri e tria itrion világtészták

Marinara: nápolyi kikötőből világsztár

Marinarát, vagyis tengerész-szószt Nápolyban készítettek először, innen hódította meg a paradicsom Európát. Könnyed, sokoldalú és magába zárja a tenger illatát: mi üvegbe zártuk, hogy mindig kéznél legyen, ha álmodozni támad kedvünk.

marinara-sauce.jpg

Tovább
Címkék: olasz amazon paradicsom paradicsomszósz tradíció marinara Spájz marinara szósz

Culinaris – finomságok és fűszerek

Szombat reggel - még - a paplan alatt azon járt a fejem, hogy mit is főzzek. Szerettem volna valami újat, valami más ízt kipróbálni, de tudtam, hogy a ház melletti közért ennek a vágynak a kielégítésére nem lesz elég. Eszembe jutott, hogy pár hete jártam a Kossuth téren, hogy megnézzem az új tereket, és az ott folyt munkálatok eredményét. Az új Olimpia park irányába, a kettes villamos vonalán sétálva találtuk meg a Culinaris nevű delikátesz egyik boltját, és elcsodálkoztam azon, hogy most már enni is lehet náluk, nem csak vásárolni. Akkor nem tértünk be mégsem. Azonban szombat reggel úgy éreztem, eljött az idő meglátogatni a helyet.

20.jpg

A fűszeres-finomságos hely alapvetően a külföldi termékek boltja. Ha pedig más országok élelmiszereiről beszélünk, akkor ez azt jelenti, hogy nem az én pénztárcámnak találták ki. Egyszer-egyszer megengedhetem, de állandó jelleggel nem tudnék itt vásárolni.

22.jpg

A kínálat fantasztikus. Én csak azután vettem észre, hogy már másfél órája tanulmányozom az élelmiszereket, miután már a harmadik eladó is megkérdezte, hogy valami konkrétat keresek-e. A dobozolt és konzerves termékek mellett megtalálhatóak náluk a különleges sajtok és húsok, friss pékáru, egészséges és hibátlan gyümölcsök és zöldségek is. Fűszerek, teák, édességek..

21.jpg

19.jpg

18.jpg

17.jpg

Májusban Londonban jártam, és egy-két „wholefood” keksz, illetve müzli vonatkozásában igazán sajnáltam, hogy itthon ezeket nem lehet kapni. Itt a Culinaris-ban most megtaláltam mindet. Olyan boldog voltam! Természetesen nem mehettem el üres kézzel. Marokkói fűszert, olasz olívaolajat, portugál szardellát, francia sajtot muszáj volt vennem. Nem hagyhattam ott őket. :D

24.jpg

25.jpgKifele menet betértem az éttermükbe. Mivel még a déli 12 óra nem érkezett el, így egy reggelit fogyasztottam a Culinaris kis étkezőjében. Az itt készített ételek is a külföldi termékekből készülnek, így  - számomra - itt is kicsit csípősnek tűntek az árak. Mégis megengedtem magamnak egy Croque Madame-ot Gruyere sajttal. Hm.. hmmmm... Igazán emlékezetes maradt ez a késői reggeli.

15.jpg

13.jpg

16.jpg

15.jpg

Összességében örültem annak, hogy meglátogattam ezt a fűszerest, hogy tudom, itthon is megtalálhatóak a külföldi finomságok. Ha nem is hetente, de néhanapján biztos betérek hozzájuk, és újra színezem a szombat és vasárnapi ebédeket és vacsorákat! :D

1_9.jpg

10.jpg

5_2.jpg

6_2.jpg

4_4.jpg

12.jpg

7_1.jpg

9.jpg

13.jpg

Boltok:

1055 Budapest, Balassi Bálint u. 7.

1067 Budapest, Hunyadi tér 3.

1036 Budapest, Perc u. 8.

 

- KockacZukor -


Címkék: külföldi fűszeres fűszer élelmiszer delikátesz Culinaris Ízvadász KockacZukor

Avokádókrémes tészta

Láttam egy jó kis ismeretterjesztő filmet az avokádó szüreteléséről. Azon kívül, hogy érdekes volt a dokumentumfilm, rájöttem, hogy én még nem is dolgoztam ezzel a gyümölccsel, és már igazán kipróbálhatnám. Elkezdtem receptek után keresgélni. Szombaton elmentem a Culinaris nevű delikáteszbe, ahol vásároltam például olasz olívaolajat, francia sajtot, portugál szardellát, avokádót, bazsalikomot.

A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó avokádó húsát nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy az megpuhuljon. Legközelebb elkészítem belőle a mexikói guacamole-t, de most tésztázzunk. :D

avokádókrémes tészta 1. kész 1000.jpegFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

300 g Gyermelyi Vita Pasta spagetti

2 db avokádó

1 citrom leve

2-3 gerezd fokhagyma

parmezán ízlés szerint

fél marék bazsalikom

1-2 ek olívaolaj

2-3 ek tejszín

só, bors

 avokádókrémes tészta 2. kész 1000.jpegFotó: KockacZukor

Elkészítés:

A tésztát al dente állagúra főzzük.

Az avokádót meghámozzuk és darabokra vagdossuk. Beletesszük daráló gépbe, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót is, majd pépesítjük az egészet.

Összeforgatjuk a tésztával, és a maradék parmezánnal megszórjuk.

 

Ti hol vásároljátok a külföldi gyümölcsöket és zöldségeket?

 

- KockacZukor -

 


Címkék: tészta avokádó gyermelyi Receptajánló kockacZukor vita pasta

Lasagne: luxus & megtisztulás

A lasagne őseit nem biztos, hogy felismernénk, ugyanis csak nyomokban emlékeztetnek a népszerű utódra. A jó hír az, hogy az ősök ma is velünk vannak: ahogy azt a tésztától megszoktuk, fontos változások, új időszakok kezdetén fogyasztják őket. A múltban azonban kevésbé emelkedett, humoros & szexis luxus-receptkönyvekben is szerepet kaptak, hexameterben.

lagana.jpg

Tovább
Címkék: történelem görög amazon szicília lasagne tradíció lasagna Görögország Kultúrmetélt Apicius lagana Archestratus laganon világtészták
Tésztaszótár