Mogyorókrémes tészta sült zöldségekkel

Így július közepén, azzal, hogy az iskolákban nyári szünet van, és az emberek megkezdték a nyári szabadságokat, kiürült a főváros. Ezt a napi munkába járás során a BKV tömegközlekedési eszközein érzékelem. Le tudok ülni, és nem kell fulladoznom amiatt, mert lélegzetvételnyi hely sincs. A vásárlásaimat mindig úgy terveztem, hogy ne kelljen túl sok szatyrot cipelnem, de most, hogy van helyem letenni őket, elmerészkedtem egy távolabbi piacra is. Nem tudok betelni a sok-sok gyümölccsel, ami ilyenkor kapható. A forróság ellenére, azért néha meleg, laktató ételt is kell fogyasztani.

mogyorokremes_teszta_sult_zoldsegekkel_1_kesz-700.jpg

Fotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: répa sült zöldségek mogyoróvaj újhagyma metélt Receptajánló KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: brie sajtos-áfonyás párnácska

Csak három hozzávaló. Sorozatunk új részének címe nem túloz. Valóban mindössze három dolog kell ezeknek az ételeknek az elkészítéséhez, amelyekből ezentúl hétről hétre bemutatunk egyet. A kevesebb több, tartja a mondás, és ez sok esetben így van a főzés esetében is. Mert nem mindig a bátor fűszerhasználat, a felhasznált alapanyagok sokfélesége adja az étel különlegességét. Néha éppen attól lesz kuriózum egy fogás, hogy sikerül megtalálni azt a lehető legkevesebb számú alapanyagot, amelyek íze, állaga együtt olyan harmóniát hoz létre, amire álmunkban sem gondoltunk volna.

11277645236_f132e503cf_c.jpg

Tovább
Címkék: áfonya brie Spájz más tészta csak három hozzávaló

Egyél-igyál reklámot!

A reklámokat bizony nem mindenki szereti, ám ha uram bocsá' meg lehet őket enni, és még finomak is, akkor végül is kellemes élményekkel gazdagodik az ember a reklámozni kívánt termék kapcsán, és ez egy fontos pont.  A módszert világszerte használják is a reklámügynökségi kreatívok, sőt, be is vált, és mi több: trend lett belőle. Élelmiszerekből készítettek már névjegykártyát, szórólapot, óriásplakátot is, a cél mindegyik esetében közös volt: valamilyen érdekes, emlékezetes módon felhívni a figyelmet a termékre, vagy kínálni valami hasznosat/finomat, és ofkorsz ingyeneset, mert az mindig remekül működik.

261160_1_800_jpeg.jpg

Tovább
Címkék: reklám Kultúrmetélt más tészta ehető névjegykártya

Az azonnal felfalt lasagne

Amikor egy nyolc éves kisfiú már századszorra közli, hogy ezt nem szereti, azt sem szereti, ilyet nem fog lenyelni, ez nem jó, ez mi egyáltalán, ez miért ilyen és miért nem olyan, na akkor van az a pont, amikor tíz helyett százig kell elszámolni, csendben és lassan. Én, az utolsó számhoz érve felpattantam, és megkértem a manócskát, hogy mivel most tanult írni, és a betűk írását gyakorolni kell, készítsen egy listát azokról az ételekről, amiket szívesen eszik, amiket szeret. A lista így nézett ki: túrós tészta, lazac, túrós tészta, brokkoli krémleves, túrós tészta, grízes tészta, lasagne, paradicsom leves, túrós tészta... :-) A kis listát megőriztem, nehogy elfelejtsem, hogy szereti a túrós tésztát... de a hétvégén inkább olyan ebédet készítettem, ami a kicsi és nagy pasi pocakját is megtölti. Mivel éppen gipszbe tették a rosszcsont egyik karját, vízpartra nem tudtunk elmenni a lasagne eltüntetése után. Így kirándultunk kicsit, sétáltunk az erdőben. Simogattuk és etettük a Budakeszi Vadaspark állatkáit (http://www.vadaspark-budakeszi.hu/) és köszöntünk a Veresegyházi Medveotthon medvéinek is (http://www.medveotthon.hu/).

lasagne_2_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: lasagne Receptajánló KockacZukor

Jön a balatoni halak napja

Július 27. a balatoni halak napja, mert igen, ilyen dátum is van a világnapok és fontos események naptárában! Ebből az alkalomból dicsőítsük hát kicsit a Balaton uszonyosait, a balint, a kárászt, a busát, a sügért, a süllőt, a nehézsúlyú amúrt, és természetesen egyik kedvencünket, a keszeget is.

6522f9d78fb2a42ccca5e071100b3499.jpg(Forrás: Pinterest)

Tovább
Címkék: keszeg Spájz más tészta balatoni halak napja július 27

NoGlu és a Hideg Nyalat

A kolleganőm a minap búcsúzott el tőlünk, és kezdett új munkahelyen másnap. A búcsúbulira cukormentes sütivel készült, ami isteni finomra sikerült, és mind elfogyott. Pár hete leánybúcsún voltam, ahol a csajok szinte sikongattak örömükben, amikor megtudták, hogy a süti diétás. Egy barátommal vacsorázni mentem egyik este a belvárosba, és amikor az étlapot nézegettük, elmesélte, hogy a tejtermékek felfújják, rossz a közérzete tőlük, így próbálja kerülni azokat az ételeket és élelmiszereket, amik tejet tartalmaznak. Ki a cukrot, ki a tejet kerüli, de egy biztos: egyre többen étkeznek tudatosan.

Szerencsére ma már nem csak káros bogyókkal tudjuk a cukrot helyettesíteni, és az egészséges táplálkozás már szinte a mindennapjaink része. Nem sok ember tud lemondani az édességről, így amikor azt hallja, hogy van egy hely, ahol megehet egy szelet süteményt vagy egy tál fagyit anélkül, hogy lelkiismeret furdalása legyen, vagy az az egészségét veszélyeztetné, előbb-utóbb úgyis elzarándokol erre a mágikus pontra.

Így voltam én is a NoGlu Cukrászdával. Mivel nyár van, és fagyiszezon, ezért úgy gondoltam, hogy írok is nektek róla pár sort.

2015-07-04-11-49-10.jpg

Tovább
Címkék: cukrászda gluténmentes cukormentes tejmentes Ízvadász KockacZukor

Kapros, ricottás tészta

Volt az az ominózus nagy vihar nemrég... Pontosan abban a percben hullottak le az első hatalmas esőcseppek, mikor kiléptem munkám végeztével az irodából. A szél már leszakította a fák kisebb és szárazabb ágait, és reptette azokat az utcák közepén. A tömegközlekedés túl hamar meghalt. A metróban fulladozva, izzadva, mint a heringek, úgy préselődtünk egymásnak. A hangosbemondóból recsegve szűrődött kifele az információ, miszerint a biztosíték elszállt, csak lépésben tudunk majd haladni. Először csak tehetetlennek éreztem magam, majd a dühöm kezdett nőni. Az egyes megállókat elárasztotta a víz, embertömegek gyűltek össze a kijáratoknál. El se tudtunk indulni, mert a függönyként szakadó víztől a buszainkat nem láttuk. Muszáj volt visszamennem pár megállót, ahol fel tudott venni kocsival a párom. De a felszínen sem volt jobb a helyzet. A csatornák nem tudták elvezetni a vizet, így az magasan hömpölygött a kocsik között. Kidőlt fák, dudálás, anyázás, káosz. Két és fél óra alatt sikerült hazajutnom. Csalódottnak éreztem magam, csalódtam a városomban, amiért nem állt helyt ebben a szituációban sem. Ázott verebekként, zaklatottan másra sem vágytunk, mint egy gyors, meleg ételre.

kapros_ricottas_teszta_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: sonka ricotta kapor bacon Receptajánló KockacZukor

Cuki cicakenyér

Egy alomnyi cuki cica és mamájuk került ki Lou Lou P's cukrászművész sütőjéből nemrégiben. A bájos cipócskákra ételfestékkel rajzolt szemet és orrot a cicáknak. A kenyértészta formázhatóságában és kelési, sütési tulajdonságaiban van a titok. A túl nedves tészta nem jó hozzá, és kulcsfontosságú, hogy sülés közben lassan, egyenletesen emelkedjen a tészta...

cat-loaf-bread-lou-lou-p-delights-3.jpg

Tovább
Címkék: család otthon kenyértészta Spájz cica kenyér saját sütésű kenyér

Így kell tésztát varrni

Valószínűleg mindannyian szeretünk enni, imádjuk az ételeket, a jó ízeket. De vajon rajonghatunk annyira egy bizonyos zöldségért, gyümölcsért vagy akár tésztaféléért, hogy magunkra is tetováltassuk, és testünk örök ékeként bőrünkön viseljük életünk végégig? Gondolnátok vagy sem (én álmomban sem mertem különben), hogy létezik olyan homo sapiens, aki vöröshagymát varratott magára, másokon pedig bacon csíkok díszelegnek, sőt, nem egy olyan ember sétál a világon, akinek egy tányérnyi milánói makaróni képe ékesíti a mellkasát. A fotók tanúsága szerint egészen extrém ötletekkel keresik fel a tetoválószalonokat. Nekem speciel gyerekkorom óta Édesanyám krumplis tésztája a kedvenc kajám, már kerestem is róla egy jó rajzot a neten, csak még azt nem döntöttem el, hogy a tarkómra vagy a vádlimra biggyesszük-e fel. :D


pasta-perfection.jpg(A masnitészta tattoo elég közkedvelt motívum, rengeteget találni belőle a neten.)

Tovább
Címkék: tészta tetoválás tattoo Kultúrmetélt más tészta étel tetoválás

Fokhagymás krémleves, tésztával

A fokhagymának már az ókori népek is varázserőt tulajdonítottak, volt, ahol szent növényként tisztelték. Az 1800-as években már Pasteur is írt a gombaellenes és antibakteriális hatásáról. 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit, az alliint és az abból kialakuló allicint. Kínai kutatók által végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin - más élettani hatásai mellett - ráksejt ellenes tulajdonsággal is bír. Jelentős immunrendszer-erősítő hatása van, vérnyomáscsökkentő, emésztést elősegítő, alkalmas a koleszterinszint csökkentésére is. Vagyis ne légy rest egy jó kis levest készíteni belőle vacsira. :-)

 fokhagymas_csirkes_kremleves-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: leves fokhagyma light levestészta csigatészta Receptajánló KockacZukor

A tökéletes esküvői torta

Az esküvői szezon közepén tartunk. Én most szombaton is hivatalos vagyok egyre. Szervezkedés, ideges várakozás, rohangálás, nagyjából ezek hármasa jellemzi leginkább az esküvői előkészületeket. A torta kérdése kábé a százhuszonhatodik dolog a listán, ami egy esküvőszervezésnél felmerülhet. Hány emeletes, hány szeletes legyen, milyen ízek legyenek az egyes emeleteken, milyen legyen a dizájn, a használt színek, legyen-e rajta virág, és egyáltalán kivel csináltassuk meg? Millió a kérdőjel.

20150716_102126.jpg

Tovább
Címkék: esküvő torta Spájz más tészta wedding cakes

Kapros, sonkás spagetti

Emlékszem a nagyszüleim háza mögötti veteményesre és gyümölcsösre. A krumplibogarak begyűjtése mindig az unokák feladata volt. Mi ketten lányok pedig nem féltünk tőlük, nem undorodtunk, még élveztük is a kerti munkát. A krumpli mellett nőtt kapor is, komoly magasságokat ért el. Nagyanyám mindig beletömködte őket a kenyér mellé a kovászos uborkás üvegbe. Sokszor készült kaporszósz is a főtt hús mellé, ami a levesből megmaradt. Örömmel emlékszem rá vissza. Most következzen egy tészta, sonka és kapor hozzávalókból készült finomság.

kapros_sonkas_spagetti_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: spagetti gomba sonka kapor Receptajánló KockacZukor VitaPasta

Dinnyekocsonya saját héjában

...és még mindig dinnye! Dinnye rogyásig! Élvezzük ki, amíg lehet, pár hónap múlva már csak sírhatunk utána. Találtam egy klassz ötletet tavalyról, aminek igaz, hogy a a vizuális élményen túl nem sok köze van a görögdinnyéhez, mégis hozza a fílinget, és bármilyen nyáresti partit, baráti összejövetelt feldobhatunk vele. Az sosem árt, ha a házigazda kreatív megoldással rukkol elő, és hát ennél kreatívabbat, minthogy dinnyehéjra ültetve szolgáld fel gyümölcskocsonyát - nem lehet könnyű kitalálni.

enhanced-10044-1404252527-76.jpg

Tovább
Címkék: dinnye zselatin dinnyeszezon Spájz más tészta dinnyekocsonya

Szabi és egy jó gasztrokönyv

A nyári szabadság, a külföldre utazás előtt olyan jó új könyvet vásárolni. Amit kifejezetten ott és akkor, a tenger- vagy medenceparton ücsörögve, esetleg pecázás közben szeretnénk nyugodtan, semmivel nem törődve átlapozni. Élvezni az új könyv illatát, hallani a papír ropogását... hmmm... Egy izgalmas regénynél magával ragadóbb olvasmányt nehéz találni, de gasztrokönyvekből is bátran válogathatunk a nyári pihenésre, a Libri ajánlói mentén...

e9cf0db37a7e0c52f500cf3b506ba194.jpg(Forrás: Pinterest)

Tovább
Címkék: libri könyvajánló Kultúrmetélt más tészta gasztrokönyv

Hagymás, articsókás masni

A szabadságnak csak egy része telt napsütésben és igazi, nyári melegben. A második fele inkább tavaszias volt. Nem bánkódtunk. A hét első fele megadta a vízparti pihenés, úszás és kerti grillezés lehetőségét, a nap erejének visszahúzódásával viszont bringázhattunk és kirándulhattunk kedvünkre. Így szinte a felhőknek köszönhettük a hajózást, az éttermek meghittségét és különlegességeit, illetve az otthoni begubózós, pléd alá bújós, cseresznye- és dinnyefalós, filmezős estéket. Amikor a következő nap a reggeli helyett ebéddel kezdődött - mert a korgó gyomor felkelés után azonnal meleg ételre vágyott - akkor gyorsan kellett azt elkészíteni. Úgy, mint a következő receptet is...  

articsokas_masni_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: hagyma articsóka masnitészta Receptajánló KockacZukor

Fesztivál rágcsák, hogy legyen erőd bulizni

Ha fesztiválra készülsz (a Balaton Sound például e hét vasárnapig tart), talán nem elsősorban az jár a fejedben, hogy egészséges kajákat egyél, miközben önfeledten bulizol. Mert általában mindig van sör, meg energiaital, meg csoki vagy ropi az ilyen helyeken, a többi pedig nem számít, csak a zene és a hangulat a lényeg... Pedig ha csomagolsz magadnak néhány minőségi rágcsálnivalót arra a pár napra, jobb kedvűbb és fittebb leszel majd, jobban bírod a táncot és a pörgést hajnalig, ez fix.

music-festival-healthy-snack-ideas.jpg

Tovább
Címkék: Spájz Balaton Sound más tészta fesztivál rágcsák
Tésztaszótár