Grill cukkinipesto, tökmaggal

Szokatlan és szokatlanul finom 5 perces kence, mely langyosan és hidegen, pirítóssal, nyári tésztasalátákhoz, sült zöldségek töltelékéül is fenséges. De akár egy tönkölypalacsintába is el tudjuk képzelni.

zucch.jpg

Tovább
Címkék: nyár vega amazon pesto cukkini tökmag étvágygerjesztő dip Spájz

Nyári tésztasaláta

Három napra külföldre utazom a szüleimmel egy családi eseményre. A holnapi indulás előtt, első lépésben, hozzám jönnek fel a szüleim Budapestre. Egész nap takarítottam, pakolásztam, bevásároltam, kiszanáltam, rendbe raktam. Bár az idő már komolyan szorongatott, egy gyors tésztasalátát el tudtam készíteni, ami mellé halat sütöttem ki. Könnyű nyári vacsora, kevés kalóriával.

nyári tésztasaláta 2. 1000.jpegFotó: KockacZukor

 

Hozzávalók:

  • 400 g Gyermelyi Vita Pasta masni
  • 2 db kisebb lila hagyma
  • 10-12 szem koktélparadicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • fél citrom leve és héja
  • 10-10 szem fekete és zöld olívabogyó
  • oregánó

 nyári saláta 1. 1000.jpegFotó: KockacZukor


Elkészítés:

A tésztát kifőzzük, hagyjuk kihűlni. A hagymát, a paradicsomot és olívabogyókat felaprítjuk és összekeverjük a tésztával. Öntünk rá olívaolajat, és citromlevet, megsózzuk, fűszerezzük, majd betesszük a hűtőbe, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Bármilyen hús vagy hal mellé kiváló könnyű étel.

 

Kalóriatáblázat:

100 g Gyermelyi Vita Pasta masni – 349 kcal

100 g lila hagyma – 40 kcal

100 g koktélparadicsom – 23 kcal

1 ek olívaolaj – 90 kcal

1 db citrom – 21 kcal

1 szem olívabogyó – 4 kcal

 

Megeszitek a lila hagymát akár hét közben is, amikor dolgoztok?

 

- KockacZukor - 

Tovább
Címkék: nyár tésztasaláta gyermelyi Receptajánló kockacZukor

Fehérjedús salátamű

Tele ásvánnyal, vitaminnal, tápanyaggal - lehet, hogy kissé újszerű, de legyünk nyitottak: ez a saláta nem köret, főszereplő az asztalon. Mint más „húsnövények” és magvak, melyekre érdemes ráhangolódnunk.

feh_sal04.jpg

Tovább
Címkék: saláta egészség vega amazon protein salátaöntet kendermag tápanyag fehérje avokádó tahini növényi fehérje Spájz barnaköles húspótlók

Csöppségek kedvence

Nekem már egészen pici koromban is a túrós édességek voltak a kedvenceim. A nagymamám folyamatosan sütött. Mindenhol volt a házban valami édes finomság. A hátsó konyhában, a szoba fiókjában, a kamrában, a konyha polcain. Mindig illatos volt a lakás, mindig készült valami. A kiskanálnyi kávét három evőkanálnyi tejszínhabbal ettük ebéd után, és faltuk a túrós-barackos rétest. Az étkező hosszú asztala roskadásig volt tele finomságokkal, és mi gyerekek körbezsongtuk a felnőtteket. A nagyszüleim azóta elmentek, a nyüzsgő ebédek velük már csak emlékek. De milyen jó is felidézni azokat... :)

Csöppségek kedvence 1. 1000.jpegFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 250 g Gyermelyi 4 tojásos copfocska
  • 2 db tojás
  • 7 ek kristálycukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 500 g tehéntúró
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 ek vaj
  • 4 ek tejföl
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 4 ek mandulapehely

 Csöppségek kedvence 2. 1000.jpegFotó: KockacZukor

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, majd a keményítőt, a citrom levét és reszelt héját. A tésztát összekeverjük a túrós masszával és egy kivajazott jénaiba tesszük. A tetejére rátesszük egy rétegben a magozott meggyet. A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Ráöntjük a meggyek tetejére, majd rászórjuk a mandulát is.

Előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

 

A Te Csöppségednek hogy ízlett? :)

 

- KocakcZukor - 

Tovább
Címkék: túró csöppség Receptajánló kockacZukor

Slow design tésztatudomány

A „Slow Food” mozgalom Bolognából indult ki, de Firenze is gyorsan belassult: első osztályú konyhai designt mutatunk be kortárs toszkán módra, carrarai márványból. És: miért fontos a tészta mennyisége, mi határozza meg a minőséget, mit nézzünk a csomagoláson?

03.jpg

Tovább
Címkék: fotó design stílus táplálkozás egészség művészet kortárs amazon tápanyag kalória liszt száraztészta tojásos tészta durumtészta friss tészta Kultúrmetélt

Alaptól a balzsamosig: 8 variáció salátaöntetre

3:1 olaj és ecet, ezen kívül citrom, méz, bors, mustár, fűszerek: az alapokat mindenki ízlés, kreativitás szerint fokozhatja. Mi pár ötlettel (is) fűszerezünk.

salataontetek.jpg

Tovább
Címkék: saláta amazon salátaöntet Spájz

Krémes, fűszeres orsó

A tegnapi kellemes nyári nap után, amit a Balaton parton, és a kert diófája alatt - végre - valódi ejtőzéssel töltöttem, ma reggel dörgésre, és az ég sötétkék-szürke színére keltem. Mivel egész délelőtt csöpögött az eső, úgy döntöttem, visszajövök már ebéd után Budapestre. Sajnos az M7-en ért a „mintha dézsából öntötték volna” mennyiségű eső... vagyis a normál sebességhez képest, csak lassan vánszorgott a két, illetve három sávnyi sor. A Balatont elhagyva, ismét kisütött, és visszaállt az autópálya normál üteme.

Hazaértem, és éppen becsuktam magam mögött az ajtót, mire újra rákezdte. Hát üdvözöltem a kis konyhámat, és nekiálltam főzni. Krémeset, fűszereset...

krémes, fűszeres orsó kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg Gyermelyi Vita Pasta orsó
  • 1 dl főzőtejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg natúr sajtkrém
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 1 bögrényi zsemlemorzsa
  • ½ tk rozmaring
  • ½ tk kakukkfű
  • olívaolaj
  • szerecsendió
  • só, bors

 

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a zsemlemorzsát, amihez közben hozzákeverjük a kakukkfüvet, a rozmaringot, 2 gerezd tört fokhagymát, és egy csipet sót. Miután a keverék aranybarnára pirult, azt félretesszük.

A mascarponét, a sajtkrémet, a 3 db tojássárgáját, a tejszínt, 3 gerezd tört fokhagymát, a parmezánt egy magas falú tálban turmixgéppel összedolgozzuk.

A krémhez hozzákeverjük a tésztát, majd tálba öntjük. Reszelünk rá szerecsendiót, majd rászórjuk a fűszeres zsemlemorzsát.

Csodálatosan krémes, ízes, különleges.

 

A tésztát inkább húsosan, zöldségesen vagy krémes öntettel készítitek?

 

- KockacZukor -

Tovább
Címkék: balaton mascarpone fűszer orsó gyermelyi Receptajánló kockaczukor

Hol vannak a design-tojástartók?

Pár éve két fiatal tervező, Valicsek Éva és Erdélyi Otília is foglalkozott a klasszikus tojástartó egyeduralmának megtörésével. Felidézzük a műveket, melyeket nemcsak a neten látnánk szívesen.

egg box05.jpg

Tovább
Címkék: fotó design vásárlás stílus kortárs amazon tojás energia tojástartó Kultúrmetélt

Édes thai chiliszósz

A thai konyha harmóniája semmihez sem fogható: az édes, sós, csípős és savanykás határán billegve tökéletesen olvaszt magába minden ízt. Példa erre az édes chiliszósz, amihez egy egzotikus, gyümölcsös tésztasalátát is ajánlunk.

thai chili sauce.jpg

Tovább
Címkék: thai ázsiai nyár amazon barack chili tésztasaláta chiliszósz Spájz

Újszerű tésztatechnikák: zacskós, zsákos

A sütőzacskóban jól ki tudjuk mérni az adagokat, az együtt sülő-fövő hozzávalók íze összeadódik, és ez a tészta javára válik. Közben időt spórolunk és a konyha sem lesz csatatér - főleg, ha az egész sütő belefér egy táskába. Vagy a sütőnk valójában egy (csoda)táska.

bag spag.jpg

Tovább
Címkék: design amazon főzés energia humanitás sütőzacskó főzőedény gyermelyi Kultúrmetélt tésztatechnikák Wonderbag sütőtáska zsáksütő

Sonkás rakottas

Az úgy volt, hogy látogatók jöttek hozzám vacsoraidőben. Bár nem a vacsora volt a találkozás oka és indoka, tudtam, hogy a vendégek ebben az időben már megéheznek. Gyorsan készítettem egy rakottast, amiben volt szalonna, sonka, trappista, besamel. Mire a fotóstársak beléptek az ajtómon, már illatozott az egész lakás, sőt lehetett is tálalni!

Sok mosoly, jó beszélgetés, finom bor. Hát mi kell még egy hétköznapi estére? :)

sonkás rakottas 1. kész 1000.jpegFotó: KockacZukor 

Hozzávalók:

200 g Gyermelyi nagy kocka

20 dkg angolszalonna

10 dkg főtt füstölt sonka

60 g vaj

3 evőkanál liszt

3 dl tej

3 dl tejföl

25 dkg reszelt trappista

szerecsendió

só, bors

 

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

Az angolszalonnát és a sonkát vékony csíkokra vágjuk.

A sajtot lereszeljük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk.

Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és barnulásig pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a fűszereket és a tejfölt. Összedolgozzuk.

A kivajazott tálba teszünk egy réteg tésztát, majd egy réteg sonkát, illetve egy réteg besamelt és reszelt sajtot. Ezt a rétegezést megismételjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt megsütjük.

sonkás rakottas kész 2. 1000.jpegFotó: KockacZukor

Melyik rakott étel a családod kedvence? :)

 

- KockacZukor -

 

Tovább
Címkék: sonka tejföl rakott szalonna szerecsendió trappista besamel rakott tészta Receptajánló KockacZukor

Sópótlás, finom ízekkel

Minisorozatunk második részében olyan sós ínyencségek szerepelnek, melyek önmagukban és fűszerként, ízesítőként is megállják a helyüket.

cucunci.jpg

Tovább
Címkék: amazon citrom szardella garum kapribogyó fűszersó miso kapritermés Spájz

Újszerű tésztatechnikák: mosogatóbarát

Egy kedves Olvasónk kommentje világított rá, hogy ez is egy szempont. Megpróbáltuk hát kifejleszteni az energia- és időtakarékos, „egylábasos” tésztafőzési módszert úgy, hogy azért ne romboljuk le teljesen a blogról kialakult képet.

One pot pasta1.jpg

Tovább
Címkék: főzés főzőedény gyermelyi Kultúrmetélt tésztatechnikák

Gyors szezámos-gyömbéres csemegeuborka

Ugyanolyan finom, mint a spájzos klasszikus, mégis van benne egy kis egzotikum, újdonság ízlelőbimbóinknak – ráadásul befőzni sem kell. A gyömbér pedig ősi gyógyító, írásunk végén felsorolunk pár „nagyon házi” gyógymódot fájó ízületekre, fejre, gyomorra, bőrre, sebekre.

spicy-cucumber-salad.jpg

Tovább
Címkék: egészség nyár amazon uborka gyömbér szezámmag Spájz

Szardella a tésztában

Fűszeresnél, delikáteszben jártam a minap. Szardellát kellett vásárolnom, előre tudtam, milyen receptet fogok elkészíteni. Amikor megláttam a kínálatot, kicsit megszédültem. Volt vagy 10 különböző doboz előttem. Megnéztem a kis termékleírást néhányon, de azon kívül, hogy más-más országokból érkeztek, nem láttam különbséget köztük. A dobozok egyike-másika különösen megkapó volt. Szóltak a matróz fiú és a piros kendős leányzó szerelméről vagy a szabadságot hirdető fehér-kék sirályokról.. :-)

Nem tudom a végén mi alapján is döntöttem a kosaramba rakott szardella mellett, de az egyik velem tartott, és megszületett a következő finomság. :-)

szardella a tésztában 2 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor 

Hozzávalók:

10-15 dkg Gyermelyi 4 tojásos csiga tészta

½ doboz szardella

2 szelet  pirított barna vagy teljes kiőrlésű kenyér szétmorzsolva

6-8 szem koktélparadicsom

3 gerezd fokhagyma

friss petrezselyem

olívaolaj

fél citrom leve

 

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

Olívaolajat hevítünk serpenyőben, amiben megpirítjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a 4 részre vágott koktélparadicsomokat. Ha a paradicsom elkezd fonnyadni, akkor a megpirított kenyereket apró darabokra szaggatjuk, és a serpenyőben azt is elkezdjük pirítani. A szardellát szétnyomkodva szintén hozzáadjuk. Átpirítjuk az egészet.

Hozzáadjuk a tésztát, összekeverjük.

Petrezselyemmel és pár csepp citrommal meglocsolva tálaljuk.

szardella a tésztában 1 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor 

Van-e szardella és szardella között különbség? Melyiket ajánljátok nekem?

 

 

- KockacZukor -

 

Tovább
Címkék: kenyér morzsa citrom paradicsom fokhagyma szardella olívaolaj paradicsompüré petrezselyem csigatészta koktélparadicsom Receptajánló KockacZukor

Reneszánsz gasztroláz: így indult a ravioli

Tudjuk, hogy a ravioli a világ legnépszerűbb töltött tésztája. De vajon hőskorában, a reneszánszban kik és hogyan fogyasztották? Milyenek voltak, hogyan éltek, miben újítottak? Történelmi fazekak mélyére néztünk.

Venice-Ravioli.jpg

Tovább
Címkék: olasz történelem zsidó művészet amazon parmezán ravioli reneszánsz tradíció Giotto di Bondone Kultúrmetélt világtészták Bartolomeo Scappi ravjul raouioles
Tésztaszótár