Sötétben az igazi?

Miért izgalmas sötétben enni, miért sokasodnak a sötét éttermek világszerte? És a fény elvételével vajon nem ugyanoda szeretnénk-e eljutni, mint a látvány maximumra fokozásával, vagyis átvágni az érzékek gátját és az ízek útján elmerülni az ismeretlenben? Perzsiától Lautrecen át kortárs asztalokig tapogatóztunk.

Blind Dinner01.jpg

Tovább
Címkék: fotó design stílus kultúra művészet kortárs amazon étkezés Kultúrmetélt

Retro sali

Úgy terveztem, hogy majd ha eljön végre számomra is a nyári szabadság, akkor megadom a módját és idejét a főzésnek. Elmélyülök benne, és érezhetem azt a meditatív állapotot, amit annyira szeretek. Ehhez képest az eddigi munkamentes napok is csak rohangálással teltek. Próbálom behozni a sok hatósági, banki és biztosítási feladatot, amik eddig elmaradtak, a kocsit kell folyamatosan pesztrálni, na meg a családtagokat ölelgetem és unokahugizok, ha van egy szusszanásnyi időm.

Vagyis továbbra is a gyorsan elkészülő, mégis laktató, finom tésztákat részesítem előnyben, ami a konyhai teendőket illeti. Ilyenkor nyáron (bár ez az idei nem igazi nyár), a kellemes melegben a hideg tészta és a tésztasaláták esnek igazán jól. Egy retro változat következik most. :D

retro sali 2 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: tojás tésztasaláta Receptajánló KockacZukor

Alma-körte jam pirított dióval

Savanykás alma, édes körte, ropogós dió, és mindezt képzeljük el… hogy min vagy miben, Olvasóink fantáziájára bízzuk, egyébként is túl hosszú lenne a sor.

05.jpg

Tovább
Címkék: alma körte amazon dió befőzés dzsem Spájz

Kistücsök

A Kistücsök az ország legjobb éttermei között szerepel. Arra viszont, hogy az étterem Balatonszemesen van, ami a családi nyaralónktól mindössze 20 km-re található, csak Pünkösd hétvégén jöttem rá. Már akkor tudtam, hogy a nyáron biztos elmegyek hozzájuk.

A család külföldön élő része augusztus közepén látogatott haza. Eljött a megfelelő pillanat, hogy ízes borokat és magyaros ételeket kellemes közegben fogyasszunk, élvezve egymás társaságát – ha már erre évente csak egyszer-kétszer kerülhet sor.

Egy keddi nap reggelén hívtam az éttermet, hogy estére asztalt foglaljak. Kissé elkámpicsorodtam, amikor kiderült, hogy aznapra már egyáltalán nincs asztaluk. Csütörtök estére tudtam foglalni. Aznap reggel zuhogott, szürke volt az ég. Pedig én már elképzeltem, hogy a vacsora közben a boros poharakon majd átcsillog a nap és kellemes nyári szellő fújdogál... Ehhez képest úgy tűnt, hogy az eső elviszi nem csak a fesztiválozókat, de az én kedvemet is.

Csak késő délután kezdett derülni az ég, és mire az étterembe értünk, a nap kisütött, csillogtak a gesztenyefák levelei, és előkerültek a napszemüvegek is. A kis szívem újra mosolygott. 

1. kistücsök.jpeg

Tovább
Címkék: étteremajánló Balatonszemes Kistücsök Ízvadász KockacZukor

A nyár kedvence

Már egy hete pihenek a Balatonon, családdal, ismerősökkel. A dinnye soha nem elég, és a csavaros fagyi is mindennapi édesség. Főzni senkinek nincs kedve, így a leggyorsabban elkészíthető ételeket esszük. De ez így is van jól a szabadság alatt. Azért, hogy a családot meggyőzzem arról, hogy nem csak a fagyi lehet hűsítő desszert, elkészítettem az alábbi receptet. Kicsit hitetlenek voltak, amikor azt mondtam, hogy a tészta és a gyümölcs működik együtt, de amikor meglátták a friss színeket, és megkóstolták a gyümölcsös tésztasalátát, mindjárt mosolyra állt a szájuk.

a nyár kedvence 2 kész nincs sharp 700.jpgFotó: KockacZukor 

Tovább
Címkék: nyár méz málna tésztasaláta citromhéj Receptajánló KockacZukor

Sütőtökös-fokhagymás őszi kence

Szeptemberben beköszönt a sütőtökszezon, ez a kence pedig háziravioli-tölteléknek és asztali mártogatósnak is kiváló, sőt, minél tovább várunk vele, annál jobban összeérnek az ízek. Ha kibírjuk.

süt4.jpg

Tovább
Címkék: amazon sütőtök szezámmag tahini étvágygerjesztő dip Spájz

A házitészta evolúciója: vér & glutén

Mi köze a tésztának az örök élethez? És a vérleveshez? Lehet belőle értékes táplálék vagy sokak számára megmarad tiltólistás szénhidrátbombának? A tésztatörténelem kezdeteinél folytattunk ásatásokat.

massai01.JPG

Tovább
Címkék: történelem amazon gabona étkezés glutén fehérje tradíció kalóriacsökkentés Kultúrmetélt világtészták

Fehér babos, baconös metélt

Tegnap este kerti partira voltam hivatalos. Végtelen mennyiségű volt az étel és ital, jó volt a társaság. Az idő pont megfelelő, és a kertben ücsörgés a többi meghívottal, meg a beszélgetések és nevetések teljesen feltöltöttek. Hazafelé menet viszont már dörgött az ég, és az éjszaka során le is szakadt. A belvárost elárasztotta a víz, döbbenet mennyiségű eső leesett pár perc alatt. 

fehér babos baconös metélt 2 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: tészta bacon fehérbab gyermelyi Receptajánló kockacZukor

Grill cukkinipesto, tökmaggal

Szokatlan és szokatlanul finom 5 perces kence, mely langyosan és hidegen, pirítóssal, nyári tésztasalátákhoz, sült zöldségek töltelékéül is fenséges. 

zucch.jpg

Tovább
Címkék: nyár vega amazon pesto cukkini tökmag étvágygerjesztő dip Spájz

Nyári tésztasaláta

Három napra külföldre utazom a szüleimmel egy családi eseményre. A holnapi indulás előtt, első lépésben, hozzám jönnek fel a szüleim Budapestre. Egész nap takarítottam, pakolásztam, bevásároltam, kiszanáltam, rendbe raktam. Bár az idő már komolyan szorongatott, egy gyors tésztasalátát el tudtam készíteni, ami mellé halat sütöttem ki. Könnyű nyári vacsora, kevés kalóriával.

nyári tésztasaláta 2. 1000.jpegFotó: KockacZukor

 

Hozzávalók:

  • 400 g Gyermelyi Vita Pasta masni
  • 2 db kisebb lila hagyma
  • 10-12 szem koktélparadicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • fél citrom leve és héja
  • 10-10 szem fekete és zöld olívabogyó
  • oregánó

 nyári saláta 1. 1000.jpegFotó: KockacZukor


Elkészítés:

A tésztát kifőzzük, hagyjuk kihűlni. A hagymát, a paradicsomot és olívabogyókat felaprítjuk és összekeverjük a tésztával. Öntünk rá olívaolajat, és citromlevet, megsózzuk, fűszerezzük, majd betesszük a hűtőbe, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Bármilyen hús vagy hal mellé kiváló könnyű étel.

 

Kalóriatáblázat:

100 g Gyermelyi Vita Pasta masni – 349 kcal

100 g lila hagyma – 40 kcal

100 g koktélparadicsom – 23 kcal

1 ek olívaolaj – 90 kcal

1 db citrom – 21 kcal

1 szem olívabogyó – 4 kcal

 

Megeszitek a lila hagymát akár hét közben is, amikor dolgoztok?

 

- KockacZukor - 

Tovább
Címkék: nyár tésztasaláta gyermelyi Receptajánló kockacZukor

Fehérjedús salátamű

Tele ásvánnyal, vitaminnal, tápanyaggal - lehet, hogy kissé újszerű, de legyünk nyitottak: ez a saláta nem köret, főszereplő az asztalon. Mint más „húsnövények” és magvak, melyekre érdemes ráhangolódnunk.

feh_sal04.jpg

Tovább
Címkék: saláta egészség vega amazon protein salátaöntet kendermag tápanyag fehérje avokádó tahini növényi fehérje Spájz barnaköles húspótlók

Csöppségek kedvence

Nekem már egészen pici koromban is a túrós édességek voltak a kedvenceim. A nagymamám folyamatosan sütött. Mindenhol volt a házban valami édes finomság. A hátsó konyhában, a szoba fiókjában, a kamrában, a konyha polcain. Mindig illatos volt a lakás, mindig készült valami. A kiskanálnyi kávét három evőkanálnyi tejszínhabbal ettük ebéd után, és faltuk a túrós-barackos rétest. Az étkező hosszú asztala roskadásig volt tele finomságokkal, és mi gyerekek körbezsongtuk a felnőtteket. A nagyszüleim azóta elmentek, a nyüzsgő ebédek velük már csak emlékek. De milyen jó is felidézni azokat... :)

Csöppségek kedvence 1. 1000.jpegFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 250 g Gyermelyi 4 tojásos copfocska
  • 2 db tojás
  • 7 ek kristálycukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 500 g tehéntúró
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 ek vaj
  • 4 ek tejföl
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 4 ek mandulapehely

 Csöppségek kedvence 2. 1000.jpegFotó: KockacZukor

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, majd a keményítőt, a citrom levét és reszelt héját. A tésztát összekeverjük a túrós masszával és egy kivajazott jénaiba tesszük. A tetejére rátesszük egy rétegben a magozott meggyet. A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Ráöntjük a meggyek tetejére, majd rászórjuk a mandulát is.

Előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

 

A Te Csöppségednek hogy ízlett? :)

 

- KocakcZukor - 

Tovább
Címkék: túró csöppség Receptajánló kockacZukor

Slow design tésztatudomány

A „Slow Food” mozgalom Bolognából indult ki, de Firenze is gyorsan belassult: első osztályú konyhai designt mutatunk be kortárs toszkán módra, carrarai márványból. És: miért fontos a tészta mennyisége, mi határozza meg a minőséget, mit nézzünk a csomagoláson?

03.jpg

Tovább
Címkék: fotó design stílus táplálkozás egészség művészet kortárs amazon tápanyag kalória liszt száraztészta tojásos tészta durumtészta friss tészta Kultúrmetélt

Alaptól a balzsamosig: 8 variáció salátaöntetre

3:1 olaj és ecet, ezen kívül citrom, méz, bors, mustár, fűszerek: az alapokat mindenki ízlés, kreativitás szerint fokozhatja. Mi pár ötlettel (is) fűszerezünk.

salataontetek.jpg

Tovább
Címkék: saláta amazon salátaöntet Spájz

Krémes, fűszeres orsó

A tegnapi kellemes nyári nap után, amit a Balaton parton, és a kert diófája alatt - végre - valódi ejtőzéssel töltöttem, ma reggel dörgésre, és az ég sötétkék-szürke színére keltem. Mivel egész délelőtt csöpögött az eső, úgy döntöttem, visszajövök már ebéd után Budapestre. Sajnos az M7-en ért a „mintha dézsából öntötték volna” mennyiségű eső... vagyis a normál sebességhez képest, csak lassan vánszorgott a két, illetve három sávnyi sor. A Balatont elhagyva, ismét kisütött, és visszaállt az autópálya normál üteme.

Hazaértem, és éppen becsuktam magam mögött az ajtót, mire újra rákezdte. Hát üdvözöltem a kis konyhámat, és nekiálltam főzni. Krémeset, fűszereset...

krémes, fűszeres orsó kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg Gyermelyi Vita Pasta orsó
  • 1 dl főzőtejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg natúr sajtkrém
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 1 bögrényi zsemlemorzsa
  • ½ tk rozmaring
  • ½ tk kakukkfű
  • olívaolaj
  • szerecsendió
  • só, bors

 

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a zsemlemorzsát, amihez közben hozzákeverjük a kakukkfüvet, a rozmaringot, 2 gerezd tört fokhagymát, és egy csipet sót. Miután a keverék aranybarnára pirult, azt félretesszük.

A mascarponét, a sajtkrémet, a 3 db tojássárgáját, a tejszínt, 3 gerezd tört fokhagymát, a parmezánt egy magas falú tálban turmixgéppel összedolgozzuk.

A krémhez hozzákeverjük a tésztát, majd tálba öntjük. Reszelünk rá szerecsendiót, majd rászórjuk a fűszeres zsemlemorzsát.

Csodálatosan krémes, ízes, különleges.

 

A tésztát inkább húsosan, zöldségesen vagy krémes öntettel készítitek?

 

- KockacZukor -

Tovább
Címkék: balaton mascarpone fűszer orsó gyermelyi Receptajánló kockaczukor

Hol vannak a design-tojástartók?

Pár éve két fiatal tervező, Valicsek Éva és Erdélyi Otília is foglalkozott a klasszikus tojástartó egyeduralmának megtörésével. Felidézzük a műveket, melyeket nemcsak a neten látnánk szívesen.

egg box05.jpg

Tovább
Címkék: fotó design vásárlás stílus kortárs amazon tojás energia tojástartó Kultúrmetélt
Tésztaszótár