Vintage Garden

A nyáron nagyon ritkán találkoztam a barátaimmal. Mindenki máskor vette ki a szabiját, és utazott. Meg kellett várni a nyár végét, az ősz elejét, mire végre mindenki hazajött, és közös programot tudtunk újra megbeszélni. Egy napsütéses kellemes, csendes szombati napon mentünk el a Dob utcában megnyílt Vintage Gardenbe, hogy elmeséljük egymásnak az élményeinket.  

A "vintage" szót eredetileg a borászatban használták. A kifejezés a bor minőségére, régiségére utalt. Ugyanezen jellemzők miatt honosodott meg a szó a lakberendezés világában is.

Az étterem - a nevéhez hűen - modern klasszikus stílusú. Romantikus, barátságos, világos. Mivel kellemesen sütött a nap, a fedetlen részben kaptunk asztalt.

1_10.jpg

2_10.jpg

Tovább
Címkék: étterem romantikus pappardelle Ízvadász KockacZukor Vintage Garden

Csicseriborsós, aszalt paradicsomos tészta

Édesanyám éppen házi meggyes-diós pitét készített, már illatozik a lakás. Érzésből mérte ki a hozzávaló adagokat. A régi szakácskönyvekben sem határozták meg a hozzávalók mennyiségeit.

Sokszor nekem is szimpatikusabb lenne ezek kihagyása, hiszen ahány ember és család, annyiféle ízlés. Valaki szereti nagyon csípősen, valaki kevésbé. Valaki szereti az erősen savanyút, más pedig ezt az ízt enyhítené. Mindenesetre számomra a mennyiségek meg nem határozása arra utal, hogy anno tényleg szívből és érzésre főztek. Természetesen a hozzávalók pontos kimérése mellett is lehet örömmel és pár adag szeretetet belekeverve főzni. :-)

Csicseriborsós, aszalt paradicsomos tészta 1. kész 700.jpegFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: parmezán csicseriborsó chili kókusztej rozmaring szárított paradicsom Receptajánló KockacZukor

Édes bűnbeesés: mazsolapesto

Néha muszáj kirúgni a hámból, magunkba szívni az ősz minden zamatát, hogy kibírjuk a sötétet és a frontokat. Ebben nyújt hatékony pszichológiai támogatást a kapris-citromos mazsolapesto.

rais03.jpg

Tovább
Címkék: amazon mazsola pesto étvágygerjesztő dip Spájz

Köretből főétel: szuper-házitészták

Karakteres tésztákat alkotunk lisztkeverékekből és őrleményekből: a végeredmény tökéletes főétel, amivel akár diétázhatunk is. Sokan, sokat elmélkedtek már ezen a történelem során.

Pasta_Fresh_Pasta.jpg

Tovább
Címkék: történelem egészség életmód amazon glutén fehérje liszt házi tészta tradíció durumliszt tojásos tészta durumtészta Kultúrmetélt világtészták

Csípős zöldségleves rizsszem tésztával

Néha kell az egyedüllét. Néha jó kicsit magunkra figyelni és meghallani, amit a belsőnk mond. Bár rohannak a percek és mindig van mit intézni és tenni, muszáj beiktatni néha a beszélgetést önmagunkkal. Erre számomra kiváló az az idő, amikor a konyhában foglalatoskodom. Egy kis zene mellett ellazulok, szinte meditatív állapotban tisztítok és darabolok, és ha már úgy érzem, végre elűztem a napi feszültséget, végiggondolom az engem foglalkoztató kérdést.

Persze van úgy, hogy a korgó gyomrom közbeszól, és huss elmélkedés... :) 

Csípős zöldségleves 1. kész 700.jpegFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: leves csirkemell csípős Receptajánló rizsszemtészta KockacZukor

Egy kis őszi francia

Félreértés ne essék, megmaradunk a gasztronómiai étvágygerjesztőknél. Ráadásul egy olyannál, aki kivételesen nem a Spájzba, hanem az asztal közepére kívánkozik, abszolút főszereplőként.

01.jpg

Tovább
Címkék: francia amazon gomba előétel camembert étvágygerjesztő Spájz

Sültpaprikás penne

Olyan régen láttam igazán jó filmet. Azok, amikre a mai napig emlékszem és a kedvenceim közé tartoznak, már több évesek. Tényleg nincsenek mostanában igazán maradandó alkotások vagy nekem kevesebb az időm, és emiatt nem tudok ezzel foglalkozni, keresgélni, utánanézni? Pedig itt az ősz, a pléd alá bújós, mézes teázós évszak, nem beszélve a télről, ami szintén hamar eljön.

Egy pimasz tányér illatos tészta és egy jó film. Most erre vágyom... ;-)

Sültpaprikás penne 1. kész 700.jpegFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: parmezán pesto penne light sültpaprika kesudió Receptajánló KockacZukor

Instant házi gombakrémleves

Csak természetes alapanyagokból készül, egy hétig felhasználható, akár szószként, mártásként is. Valamint finom, és mindez összességében nem is hangzik oly rosszul így iskolakezdéskor, amikor az idő igazán számít.

03.jpg

Tovább
Címkék: leves gomba instant szósz Spájz őszi tészták

Őszköszöntő finomságok

Gesztenyével, Tóth Árpáddal és egy kivételesen egyszerű & elegáns, Ausztráliából származó gesztenyelisztes tésztakompozícióval.

08.jpg

Tovább
Címkék: vers amazon gesztenye zsálya őszi tészták Tóth Árpád Kultúrmetélt

Rukkola pestós spagetti

Lassan vége a nyárnak. Ismét vannak olyan esték és éjszakák, amikor annyira lehűl a levegő, hogy muszáj becsuknom az ablakokat. Reggelente már kardigánnal indulok a munkába, de az iroda hatalmas ablakaiból továbbra is lesem a Napot, keresem a sugarait, nem szeretném elengedni még a meleg évszakot. Ebédszünetben összeülünk a kollégákkal, és vidáman nyüzsgünk az ebéd elfogyasztása közben. Ha valaki valami különlegeset eszik, akkor recepteket is cserélünk. Tegnap a rukkola pestómra csodálkoztak rá. :)

rukkola pestós spagetti 1 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: spagetti mandula fokhagyma parmezán pesto rukkola Receptajánló KockacZukor

Balzsamos-fűszeres gombabefőtt

Bár az ősz és a gombaszezon még egy lépéssel odébb van, érdemes készülni egy-két friss megközelítésű gombarecepttel. A „befőttet” készíthetjük klasszikus és egzotikus fűszerezéssel: ne féljünk a méztől, csak jót tehet a gombával, ami, ha megfelelően kombináljuk az ízeket, egészen új arcait fedheti fel előttünk.

mushr.jpg

Tovább
Címkék: amazon gomba befőzés befőtt Spájz őszi tészták

Brokkolis, szardellás tészta

Az embernek mindig szüksége van álmokra. Szüksége van arra, hogy megdolgozzon érte, majd érezhesse azt a semmi mással össze nem hasonlítható bizsergést, amikor az álom megvalósul. Egészen más, ha saját erőből valósítjuk azt meg, mintha a kezünkbe tennék. Egy álmom megvalósulása éppen útban van! Izgatottan várom, szinte már kizárólag erre tudok gondolni. Nem csak rólam szól. Remélem adhatok vele majd Nektek is! ;-) No, de addig is muszáj enni. :D Vagyis főzzünk továbbra is!

Brokkolis, szardellás tészta 1 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: spagetti szardella brokkoli zabpehely Receptajánló KockacZukor

Alap szeletelési technikák

A jó technika és felszerelés biztonságot nyújt: mi mást tudhatunk meg az oktatóvideókból, amit összevethetünk saját módszereinkkel, Jamie Oliverrel és a villámgyors indiai utcaséfekkel?

chopped-vegetables.jpg

Tovább
Címkék: zöldség kés vágás konyhai eszközök Spájz

Sötétben az igazi?

Miért izgalmas sötétben enni, miért sokasodnak a sötét éttermek világszerte? És a fény elvételével vajon nem ugyanoda szeretnénk-e eljutni, mint a látvány maximumra fokozásával, vagyis átvágni az érzékek gátját és az ízek útján elmerülni az ismeretlenben? Perzsiától Lautrecen át kortárs asztalokig tapogatóztunk.

Blind Dinner01.jpg

Tovább
Címkék: fotó design stílus kultúra művészet kortárs amazon étkezés íz érzékek Kultúrmetélt

Retro sali

Úgy terveztem, hogy majd ha eljön végre számomra is a nyári szabadság, akkor megadom a módját és idejét a főzésnek. Elmélyülök benne, és érezhetem azt a meditatív állapotot, amit annyira szeretek. Ehhez képest az eddigi munkamentes napok is csak rohangálással teltek. Próbálom behozni a sok hatósági, banki és biztosítási feladatot, amik eddig elmaradtak, a kocsit kell folyamatosan pesztrálni, na meg a családtagokat ölelgetem és unokahugizok, ha van egy szusszanásnyi időm.

Vagyis továbbra is a gyorsan elkészülő, mégis laktató, finom tésztákat részesítem előnyben, ami a konyhai teendőket illeti. Ilyenkor nyáron (bár ez az idei nem igazi nyár), a kellemes melegben a hideg tészta és a tésztasaláták esnek igazán jól. Egy retro változat következik most. :D

retro sali 2 kész 700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: tojás tésztasaláta Receptajánló KockacZukor

Alma-körte jam pirított dióval

Savanykás alma, édes körte, ropogós dió, és mindezt képzeljük el… hogy min vagy miben, Olvasóink fantáziájára bízzuk, egyébként is túl hosszú lenne a sor.

05.jpg

Tovább
Címkék: alma körte amazon dió befőzés dzsem Spájz
Tésztaszótár