Cukorborsó krémleves sárgarépával

Egy hét szabadságon voltunk. Gyorsan elröpült, de tényleg pihentünk, bár mozgalmasak voltak a napok. Sok időt töltöttünk a természetben, síeléssel, túrázva, sétával. Hazaérve igényeltük a meleg ebédet vagy vacsorát. Mindenki „leveses” a családban, így tartalmas krémlevesek is készültek. Imádtam a mozgástól és hidegtől kipirosodott arcú, és szürcsölő családtagokat az asztalnál magam körül. :-)

cukorborso_leves_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: leves tej krumpli sárgarépa cukorborsó Receptajánló KockacZukor

Imádnivaló maradékok: káposztába töltött tészták

Káposztalevelek, konyhában kallódó zöldségfoszlányok, maradék tészták: itt az idő, hogy átlényegüljetek valami nagyon mássá.

cabb1.jpg

Tovább
Címkék: egészség vega receptek diéta amazon főzés recept vitamin zöldség bazsalikom rost töltött tápanyag vegetáriánus maradék vitalitás ízutazás tojásos tészta tésztadiéta Spájz DiVita

Tavasz-váró saláta

Pár napot kint töltöttünk a Fekete-erdőben, annak is a legtetején, a napsütéses havas hegyekben. Az a tiszta levegő jót tett a szellemnek, a léleknek, és nem utolsó sorban az arcbőrnek és fizikumnak. Mire hazaértünk újra Magyarországra, a nap itthon is kisütött, és tavasz illata lett a levegőnek. Persze a téli kabátokat még nem tehetjük el, de ez a kikelet-érzet boldoggá tett, és sóvárgóvá... Mindennél jobban várom a felmelegedést és napsütést. A konyhában is tavasz-váró hangulatba kerültem, így a salátát tojással, retekkel, petrezselyemmel készítettem el.

salata_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: tavasz tojás joghurt kapor retek petrezselyem szarvacska Receptajánló KockacZukor

Paradicsomos csirkemell exmodellesen

Aki azt gondolja, hogy egy világhírű exmodell étrendjébe nem fér bele a tészta, téved. Bizonyítékunk is van az ellenkezőjére, méghozzá Balassa Gábor személyében, aki a nyolcvanas-kilencvenes években Magyarország egyik leghíresebb férfi modellje volt. Bár manapság már a kommunikációs szakmában keresi a kenyerét, mégis ügyel az egészséges étrendre, amibe figyelem: a tészta is belefér!

img_5921_1.JPG

Mit jelent számodra az evés, a finom ételek?
Szeretek enni, szeretem az izgalmas ízeket, és szeretem az együtt evést, mint családi programot. Törekszünk rá, hogy lehetőleg este a vacsoraasztalnál meg tudjuk beszélni minden családtag napját.

Mennyire vagy ínyenc?
Nagyon! Imádom az újdonságokat, a sokszor szokatlan, rendhagyó, gourmet ízeket, de nagyon szeretem a hagyományos magyar konyhát is, amin nevelkedtem.

Tudsz főzni?
Igen, majdnem mindent el tudok készíteni, és jó programnak tartom a főzést, kedvvel főzök, ha időm engedi, minden héten legalább egyszer. És még finom is az eredmény! Nyilván várnom kell a Michelin csillagra egyelőre, de szeretek tanulni és lelkesen főzök. :)

Melyik volt a kedvenc „Nagymama főztje” a számodra?
Természetesen a rakott krumpli!

Van valami izgalmas/vicces sztorid a konyhából?
Jó néhány éve történt egy eset, de nem is tudom, hogy el merjem-e mondani. Telepakoltam a mosogatógépet, amikor észrevettem, hogy elfogyott a mosogatótabletta. Nem akartam ott hagyni mosatlanul az edényeket, ezért nem is tudom, hogy találtam ki, de folyékony mosogatószert töltöttem a gép adagolójába, és elindítottam a programot. Amikor pár óra múlva hazaértem egy megbeszélésről, az egész konyha úszott a habtól...

Gyakran vacsorázol otthon? Mi a helyzet a vasárnapi ebédekkel?
Amikor csak tehetem, a családdal eszünk. A vasárnapi ebéd pedig minden héten szent, olyankor kötelező a húsleves és a rántott hús. :)

Ha étterem, akkor melyiket választod?
Leginkább a japánt, az indiait vagy az olaszt.

Mi az az étel, amit soha semmilyen körülmények között nem kóstolnál meg?
Csiga (live).

És mi volt az az étel, amit ugyan megkóstoltál, de onnantól isten őrizz, soha többet?
Bangkokban a sült csótány.

Odafigyelsz arra, hogy mit eszel? Követsz valamilyen speciális étrendet?
Mint volt modell, a sok fehérje, kevés szénhidrát elvét követem, de azért belefér a kilengés. Olyankor két-három napig próbálok kompenzálni, és kevesebbet enni, ez egy bevált módszer nálam.

balassi.jpg

Hogy állsz a tésztával? Van kedvenc tésztaételed?
Szeretem a tésztákat, a penne a kedvencem, olívában párolt zöldségekkel.

Van esetleg valami specialitásod vagy olyan étel, amit te találtál ki, tettél egyedivé és mindenki imádja?
Van egy pörköltszerűség csirkemellből, a kislányaim imádják, amit olaszosan, paradicsomosan készítek el, friss bazsalikommal, ez például nagy kedvenc.


Milyen gyakran jársz étterembe?
A munkám miatt sok üzleti ebéden veszek részt, ezért 2-3 alkalommal hetente.


Mikor voltál utoljára étteremben, és hol? Mit ettél?
A Mala Gardenben, Siófokon, és Mexikói sajtlevest ettem.


Most vasárnap mit főzöl?
Jó, hogy a tésztáról beszélgetünk éppen, mert eszembe juttattátok egyik kedvencemet, a bologna-i spagettit, szerintem azt fogok.


Mivel foglalkozol mostanában?
Kommunikációval, rendezvényszervezéssel, médiavásárlással.


Végül: szívesen megosztanánk olvasóinkkal egy kedvenc ételed receptjét…
Paradicsomos csirkemell olaszosan:

Két nagy fej hagymát kockákra vágok és megpirítom kókuszzsíron. Másfél kiló csirkemellet felkockázok, és összeforgatom a hagymával, megvárom, hogy levet eresszen, és lassú tűzön főzöm. Egy fél kiló paradicsomot ráöntök frissen passzírozva, himalája sóval, borssal, oregánóval ízesítem, folyamatosan kóstolgatva puhára főzöm a csirkét. Köretnek mehet egy kevés penne hozzá.

Tovább
Címkék: modell diéta tészta Gábor Balassa Celebtészta paradicsomos csirke

Torkos csütörtök után: mexikói quinoa-egytál

A NASA is nagy reményeket fűz hozzá, 2013-at pedig hivatalosan a quinoa évének nyilvánították. Az Andok álgabonája nem „szuperkaja”, de vannak különleges tulajdonságai – ezt mutatjuk be egy színes, serpenyős quinoa-egytálon.

collard-green-wraps.jpg

Tovább
Címkék: táplálkozás egészség vega életmód diéta amazon méregtelenítés wellness zöldség gabona rost vegetáriánus mexikói vitalitás avokádó quinoa ízutazás magvak növényi fehérje Spájz Mexikó húspótlók

Mit várhatunk a "zöld birka" évétől?

Egy finom kávé és puha, bégető gyapjú: különleges élményben van része a szöuliaknak a „zöld birka” kezdődő évében. És bár a birka első pillantásra nem maga a tűz, az elemek összegabalyodó rendszerében akár forróságot is hozhat 2015-ben…

12.jpg

Tovább
Címkék: közösség kultúra történelem ünnep társadalom ázsia amazon szilveszter újév tradíció minden mas Kína Korea Kultúrmetélt

Vargabéles Édesanyámmal

Édesanyám átutazóban volt nálunk Budapesten. Miután lepakolt, és kicsit megpihent, sütni támadt kedvünk. A család minden tagja imádja a túrós édességeket, és mivel még soha nem próbálkoztam vargabéles recepttel, itt volt az alkalom, hogy Anyutól megtanuljam az elkészítésének csínját-bínját. Ugyan azóta Édesanyám tovább repült Németországba, mi, az itthon maradtak, a hatalmas tepsi édességből egész hétvégén tudunk majd nassolgatni...

vargabeles_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: édesség túró citrom tejföl vaj vargabéles cérnácska Receptajánló KockacZukor

Rostos finomságok ragadozóknak

Itt az ideje szervezetünk felrostosításának: fűszeres-lencsés ínyencségeket és egy különleges brokkolis-sajtos DiVita-gratin-t kínálunk. Valamint infót a rostokról.

catgr3.jpg

Tovább
Címkék: táplálkozás egészség lencse receptek életmód diéta amazon méregtelenítés recept vitamin zöldség rost íz vitalitás ásványi anyag ízutazás növényi fehérje tésztadiéta Spájz húspótlók DiVita

Minestrone leves csigatésztával

Nagyon leveses vagyok, minden nap tudnék levest szürcsölni. A kedvenceim a krémlevesek, sajtos pirítóssal, de most mégsem ilyet, hanem egy tavaszidéző olasz zöldséglevest, minestrone-t készítettem. Nyilván ennek a levesnek is többféle receptje ismert, én most egy olyat választottam, amiből a sajt sem maradt ki.

Az eddig elkészített levesek közül ez a krumplis krémleves egy másik nagy kedvencem: http://masteszta.blog.hu/2014/10/04/krumplis_kremleves_csipet_tesztaval. Próbáld ki ezt is! :-)

minestrone_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: leves zöldség minestrone csigatészta Receptajánló KockacZukor

Rukkola: tiltott & szexi, Obama is szereti

A középkorban tilos volt kolostoroknál termeszteni: vonzó, karakteres, kicsit vad, de nagyon egészséges, különösen jó hatással van az emésztésre és állítólag a vágyak felkeltésére – nem csoda, hogy Nagy Károly és Obama is belebonyolódott a rukkola-sztoriba…

ruccola_pesto1.jpg

Tovább
Címkék: kultúra táplálkozás egészség vega diéta amazon vitamin wellness zöldség pesto tápanyag íz rukkola vitalitás ásványi anyag ruccola ízutazás magvak étvágygerjesztő tésztadiéta Obama Spájz Junior Nagy Károly Senior DiVita

Ízekre szedtük: az ízeket

Vigyázat: boldogságközpont aktiválva! Londonban fantáziadús kiállítás nyílt az étvágyról, pontosabban az egyes ételek utáni sóvárgásról. Az ízek bizony trükköznek, manipulálnak minket tudat alatt-felett, már a bölcsőtől. Írásunkból kiderül, hogy a „zsibbasztó”, a „fémes” és a „zsíros” is egy-egy íz, hogy sokak számára a keserédes a csúcs, valamint, hogy réz evőeszközökkel prímán lehet diétázni. (Ami elég aktuális, ugyanis egy 2014-es kimutatás szerint Magyarország lakossága Európában a legelhízottabb, a britek a 2. helyen állnak, míg a románok a grafikon másik végéről integetnek: ők a legkevésbé túlsúlyosak.)

craving.jpg

Tovább
Címkék: kultúra táplálkozás egészség társadalom kiállítás amazon vitamin zsír rost cukor szénhidrát zöldfűszer íz vitalitás ízutazás umami London BBC Junior Kultúrmetélt

Egybesült diós tészta

Csajos, főzőcskézős napot tartottunk az egyik szombaton. Búcsúzásnál megkérdezték a lányok, hogy mi lesz a következő tésztás recept, amit elkészítek. Éppen hazaérkező párom szerint édes tészta már régen készült, ezért erre esett a választás. :-) Számba vettük, milyen hozzávalókból lehetne elkészíteni, majd döntöttünk: legközelebb a dióé lesz a főszerep! És mivel szerettem volna egy kis csavart is tenni bele, így sült diós tészta lett belőle. :-)

dios_teszta_700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: dió sült lekvár baracklekvár nádcukor Receptajánló KockacZukor

Imádnivaló maradékok: tésztából, eleganciával

Hogyan lesz békából királyfi, vagyis maradék főtt tésztából felejthetetlen olasz reggeli vagy különleges, angolos „tésztapite”, amit Wellington-pastának kereszteltünk el?

pasta_frittata.jpg

Tovább
Címkék: reggeli olasz spagetti angol görög vega amazon tojás recept zöldség vegetáriánus feta maradék zöldfűszer frittata ízutazás friss tojás rózsabors rövidcső Spájz gyermelyi Wellington pasta toptojás

Spenótos, juhtúrós kocka

Utazni készülünk. Autóval. Külföldre. A mai naptól minden esténk a pakolászásról, a hajtogatásról, a még szükséges dolgok beszerzéséről, a biztosításkötésről, a hólánc kölcsön kéréséről... szól. Csak nagyon gyors vacsi készítésére van időm, de valamit főznöm kell erre a pár itthoni napra még, mert muszáj meleg étellel kényeztetnünk a pocakunkat. Fokhagyma, spenót, bacon és juhturó... isteni finomságos étel lett belőle. :-)

spenotos_juhturos_kocka_kesz2_700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: spenót fokhagyma juhtúró kockatészta Receptajánló KockacZukor

Imádnivaló maradékok: morzsás „komposztsüti”

Nézzünk körül a konyhában és pakoljunk bele mindent – jó, majdnem mindent. Édes, gyümölcsös, sajtos, natúr, spicces és egészen egzotikus variációban is készíthető, az alapverziót a „nagyon angol” séftől, Nigel Slatertől kölcsönöztük – bár nem értünk vele mindenben egyet, kétségtelenül mind a sütiben, mind Nigelben van fantázia és konyhai kreativitás.

berry_crumble.jpg

Tovább
Címkék: könyv gyümölcs amazon morzsa sütemény mazsola sütés gluténmentes liszt maradék zabpehely aszalt gyümölcs nass ízutazás magvak gyerekbarát Spájz Junior morzsasüti

Újrahasznosított tapas: eljött a maradékok kora?

A bristoli Poco tapas-bár nyerte Angliában a Fenntartható Éttermek Szövetségének díját az ételszemét csökkentéséért: 95% maradékot visszaforgatnak, a nem újrahasznosítható alapanyagokat törlik a bevásárlólistáról. Újraépül a modern fogyasztói társadalmakban az étel megszakadt körforgása? És mi köze ennek az iszlámhoz, a delfinekhez és a broméliákhoz?

tapas2.jpg

Tovább
Címkék: jövő közösség társadalom innováció életmód amazon tapas élelmiszer humanitás alapanyagok maradék biomimikri BBC Kultúrmetélt szocio-gasztro
Tésztaszótár