De mi a csoda az a tölcsérfánk?

Nem kimondottan fánk ez az édesség, inkább valamiféle bő olajban kisült, csorgatott palacsintasütinek mondanám, de elkészítését egyre több helyen kapcsolják a farsangi időszakhoz a csörögefánk mellett, így talán ez lehet az oka az elnevezésnek. Számtalan módon készíthető el, és fogyasztható, csak néhányat említsünk, és mutassunk meg képben.

f294e53a1511f582e80a7ccc6ff385fd.jpg

Tradicionális formája, amikor kerek lappá csorgatva sütik ki. De lehet pálcika formaként mártogatni valamibe, készítettek már belőle tortát, teszik muffin tetejére absztrakt (és finom) dekorációnak, tehetünk a frissen kisült, forró példányok tetejére vaníliafagyit és karamellöntetet, de simán porcukorral gazdagon megszórva vagy lekvárral, mogyorókrémmel is isteni. Ha szeretnél valami újat idén a szokásos - ám persze továbbra is kedvenc farsangi fánk mellé -, készítsd el ezt az édességet. :)

funnel-cake-fried-recipe-3.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • kevés sütőpor
  • 3 dkg porcukor
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej

Elkészítés: a hozzávalókat csak keverd simára, kábé sűrű palacsintatészta állagúra, majd a keveréket töltsd nyomózsákba. Vágj kb fél centi átmérőjű lyukat a zsák csücskébe, és nyomd a tésztát tetszőleges formában bőséges, forró olajba. Addig süsd mindkét oldalát, amíg aranyszínű lesz. Frissen tálald.

9_15.jpg

c989420dce571c87442d2e48aa1149ee.jpg

bbecd24e4fa851e661048f00c8f09efe.jpg

Forrás:

thestayathomechef.com

http://themomwho.com/

speedbumpkitchen.com

kevinandamanda.com

pepperbowl.com

tablespoon.com

Tovább
Címkék: farsang Spájz tölcsérfánk más tészta Gyermelyi liszt

Új gasztrorégiók mutatkoznak be Európában

7 pályázó nyerte el az „Európai Gasztrorégió” címet és ezzel együtt a bemutatkozás lehetőségét az elkövetkező 3 évben: a nyertesek Athénban, az „Európai Gasztrorégiók Platformjának” rendezvényén vették át a stafétát Katalóniától és Minhótól. Az esemény záróvacsoráján a 2016-ban „Európa legjobb fiatal séfje”-díjjal kitüntetett Stelios Stamatis Misomikes menüjét szolgálták fel.

european_region_of_gastronomy.jpg

Tovább
Címkék: jövő innováció amazon trend kreativitás EU Európa Kultúrmetélt Európai Gasztrorégiók

Ahogy még senki nem látta Donald Trumpot

Hemzseg az internet a Donald Trump mémektől. Talán ez, talán más volt az oka, hogy Pavlo Bondar ételportrék készítés közben az amerikai elnököt is megformázta. Méghozzá apróra vágott kaporból. Mesterien kanyarintotta, aprította, illesztette a kaporszálakat, hogy az eredmény tökéletes legyen. Minden kifigurázástól mentes, művészi portré. Aztán itt nem állt meg, hanem csokoládéból Beyonce arcképét is megalkotta, majd Lady Gaga következett különféle gyümölcsökből. Hogy a sorba hogy illeszkedett Van Gogh, arról nincs információnk, de az ő képmása kenyérből és teafüvekből készült el. A művész állítása szerint az ételek sokkal izgalmasabbak képalkotáshoz, mintha szimpla festékeket használ az ember, hiszen jelentősége van az anyaghasználatnak is. Ahogy a videóban is látható, a számos ételfajtát rengeteg módon lehet alkalmazni a képek elkészítésénél, melyek száradás után is máshogy néznek ki, mint alkotás közben. Ebben rejlik az irányzat érdekessége. A fiatal művész egyébként sokkal inkább trendkövető, mint egy új trend létrehozója, hiszen ez a műfaj már régóta létezik, mi is írtunk róla korábban.

trump.jpg

gaga.jpg

gogh.jpg

Forrás: Mashable

Tovább
Címkék: donald trump más tészta trendabc kapor trump ételportré

Barackos-mákos kocka

Hiányoznak már a tavaszi és nyári gyümölcsök. Hiányzik a napsütés, már unom a tíz réteg ruhát, a kabátot, és a csizmát. Februárban és márciusban egyre türelmetlenebb vagyok, legszívesebben már zöld falevelekre, virágillatra kelnék. A télire elrakott befőttek és a savanyúságok is fogynak már, a kamra is a természet megújulására vár. :)

barackos-makos_kocka_kesz_1-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: tojás mák barack vaj Receptajánló KockacZukor búzafinomliszt

Békönös palacsinta placsni

A vasárnap reggel nálunk a palacsintáé, hétszentség, hogy nem úszom meg. Imádja a család. Legtöbbször a sima túrós, lekis, na meg a jó öreg Nutellás játszik. Ha már unjuk, amerikai palacsintára váltunk, majd visszatérünk a hagyományosra. Ha ismét megunjuk, a következő héten sütőben sült bécsi túrós palacsintát csinálok. Most jött el az a pillanat, hogy azt is meguntam, és sós palikat fogok készíteni, egészen pontosan békönös palacsinta placsnit.

8_12.jpg

Hozzávalók:

  • palacsintatészta sósan
  • bacon csíkok

Elkészítés: hagyományos módon készíts sűrű palacsintatésztát, csak hagyd ki a cukrot belőle. Amerikai palacsinta recepttel is kiváló, sőt azzal talán jobb, mert habosabb, vastagabb lesz a tészta. Tégy egy baconcsíkot a palacsintasütőbe, és pirítsd meg, majd csorgasd rá teljes hosszában a palacsintatésztát, és süsd meg mindkét oldalát. Isteni lehet, vasárnap tesztelem! Gyanítom, hogy a gyerek ettől még Nutellásat is fog követelni, ezért felkészülök lélekben, és édes palacsintatészta keverékben egyaránt. :) 

9_14.jpg

Forrás: http://yumexpert.com

Tovább
Címkék: tojás liszt Spájz Gyermelyi más tészta

Paradicsomos, padlizsános penne ricotta golyócskákkal

Az ablakon se szeretek kinézni ebben a szutyok időben. Vagyis marad a négy fal... és a konyha, ahol varázsolhatunk valami istenit; a kényelmes kanapé, egy meleg pléd, egy pohár finom bor, és egy-két isteni film, ha már a könyveimet is mind kiolvastam. :D Legyen az egyik film A képzelet ereje című, a másik mondjuk A könyvelő, és ajánlom még a Café de Flore címűt is; mindhárom értékes perceket ígér a tévé előtt.

paradicsomos_padlizsanos_penne_ricotta_golyocskakkal_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: paradicsom ricotta padlizsán bazsalikom penne Receptajánló KockacZukor Vita Pasta

Csak 3 hozzávaló: anti-Valentin finomságok

Mi nem szeretjük a Valentin napot. Nem értjük a jelentőségét, mármint azon túl, hogy nyilván sok mindent el lehet adni e főcím alatt. Viszont szeretjük a párunkat, ráadásul az év mind a 365 napján, és nem igénylünk semmilyen plüss szívecskét vagy más giccses ajándékot sem, hogy ezzel bizonyítsa, viszont szeret bennünket. :) Egy dolgot imádunk azonban a Valentin napban, azok pedig a pink és piros, cukorkás "csajos" édességek, amelyeket a kislányommal évről évre elkészítünk. Nem várunk vele a szerelmesek világnapjáig, hanem egy évben többször is nekiállunk kreatívkodni valami finomságot; talán így fejezve ki anti-Valentin napiságunkat a világ felé. :)

pretzel-hearts-recipe-3.jpg

Hozzávalók:

  • ropi perecek
  • fehér csokoládé
  • ételfesték, díszítő cukorkák

Elkészítés: egyszerűen megolvasztjuk vízgőz felett a fehér csokit, majd tetszőleges, például pink ételfestékkel színezzük. Bevonjuk a színezett fehér csokival a sós pereceket. Rácsra tesszük, megszórjuk díszítő cukorkákkal, ha szeretnénk, és hagyjuk megszáradni. Létezik egy karamellás verziója is, ahol darabka karamellt olvasztunk a ropi perec üregeit kitöltendő, majd ha megszilárdult, a perecet félig olvasztott csokiba mártjuk, és végezetül szintén cukorkákkal dobjuk fel. 

pretzel-hearts-recipe-long1.jpg

pretzel-bites-step.jpg

pretzel-bites-2.jpg
Forrás: http://www.crunchycreamysweet.com

Tovább
Címkék: csoki Spájz más tészta csak három hozzávaló ropiperec anti valentinnap

Te ennél éttermi maradékot? Dániában ez ma a trend.

Éjjel fél 11-kor kisebb tömeg gyülekezik a „Dalle Valle” bisztró előtt Koppenhágában. Az emberek nem bejutni akarnak, hiszen közeledik a záróra: a megmaradt ételekre várnak, csökkentett áron. A dán fővárosban többszáz étterem és kávézó közül válogathatunk az élelmiszerpazarlás ellen létrejött „Too Good To Go” mobil applikáció segítségével, a trend pedig világszerte gyorsan terjed. De vajon mi köze mindehhez egy 1933-ban megjelent regénynek?

too-good-to-go.jpg

Tovább
Címkék: közösség társadalom innováció életmód dánia amazon trend élelmiszeripar élelmiszer maradék Nagy-Britannia élelmiszerpazarlás Kultúrmetélt szocio-gasztro

Rozsdás aknafedél csoki Valentin napra!

Igazán rendhagyó Valentin napi édességötlettel rukkolt elő egy japán Twitter felhasználó, aki rozsdás aknafedél formájú csokis édességet álmodott meg. Hogy miként kapcsolódik az aknafedél a szerelmesek ünnepéhez úgy egyébként, arról nincsenek információink. A @38beem felhasználó nevű kreátor oldalán nyomon is követhető a különös édesség elkészülésének teljes menete, bár sajnos japánul, úgyhogy érdemes lejjebb görgetni a magyar megfelelőjéért. :)

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_377371_b37c10eb-5f1e-4f30-884b-029d714ef6cc.jpg

Elsőként aknafedél alakú szilikonformát gyártatott ötletének megvalósításához, majd nekilátott a további munkálatoknak. Az egy dolog, hogy csokival kiöntötte az elkészült formát. Meg kellett álmodnia azt is, mitől fog aszfalt jelleget kapni az aknafedél környezete. Ehhez különféle módokon használt fel bambuszt, többféle színű tésztát készítve el. Ezekből a tésztákból hozta létre az aszfalt kekszmorzsát, amelyre az aknafedél csoki kerülhetett. Hogy élethűbb legyen a kompozíció, kakaóport használt, amely rozsdaként funkcionált a művön. Az, hogy vajon trend lesz-e a furcsa ötletből, egyelőre kérdéses, a fogadtatás vegyes volt: többen szimplán lemarházták az ötletgazdát, másoknak tetszett az új fajta őrület, és szívesen meglepnék párjukat Valentin napon egy aszfaltkekszre ültetett rozsdás aknafedél csokoládéval. Te melyik táborhoz tartozol?

c39g9slvcaetvlo.jpg

6_19.jpg

8_13.jpg

23_1.jpg

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_377371_b37c10eb-5f1e-4f30-884b-029d714ef6cc.jpg

Forrás: https://twitter.com/38beem

Tovább
Címkék: valentin nap kreatív ötlet más tészta trendabc furcsa konyha

Garnélás kókuszleves

Ha a garnélát csirkehús áron lehetne kapni, akkor sokkal gyakrabban enném. Sőt. Annyira szeretem, hogy biztosan hetente főznék vele. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Néha engedjük meg magunknak, lepjük meg vele a családot. Nem csak az íze miatt, hanem mert kevés zsírt és energiát tartalmaz, sok benne a fehérje, a vas és a B12-vitamin, telítetlen zsírsavakkal teli, gyulladáscsökkentő hatása van. A kókusz, a keleti fűszerek pedig mosolyt csalnak a szájak szélére. Különleges, emlékezetes ízélményt nyújtanak. :-)

garnelas_kokuszleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: leves rák bazsalikom curry kókusztej garnéla kurkuma garam masala tikka masala hosszúmetélt Receptajánló KockacZukor

Kakaós szívtekercs

Ezt a túrós kakaóst többször megsütöttem már. Garantáltan sikerül, a hozzávalókat elég csak összegyúrni hozzá, nincs macera. Az imént láttam egy blogon ezt a szívecske ötletet, amelyet a közelgő Valentin nap alkalmából elkészíthetsz te is. Mivel az eredeti recept kelt tésztás, és azzal nincs kedvem vesződni, ismét visszanyúlok a jól bevált túrós alapú tésztához, amit fent belinkeltem. A töltelék lehet kakaó vagy cukrozott fahéj is. A lényeg a csavarásban, a formázásban van, na meg egy apró koktélcseresznyén vagy akár egy szem magozott meggyen, amely a szív formát segít kialakítani, és sütés közben megtartani. Ínycsiklandó, szerelmetes ötlet. :)

heart-shaped-cinnamon-rolls.jpg

heart-shaped-cinnamon-rolls1.jpg

Fotó forrása: http://rasamalaysia.com

 

Tovább
Címkék: liszt Spájz gyermelyi más tészta túrós kakaóscsiga

Narancsos, mákos nudli lépésekben

Amikor kicsi lány voltam, a nagymamám nagyon sok mákos édességet készített nekünk. Volt egy mákültetvénye, és emlékszem, mindig mi ráztuk ki a mákot a száraz növényfejekből. Nagymama korára a nagyi már tökéletesre fejlesztette a tésztakészítési tudományát, és nem volt egyetlen olyan általa készített étel sem, ami ne lett volna túl jó, túl finom. Még a legegyszerűbb édes ételekből is repetáztunk. Nem is tudom, milyen bűbájt tehetett az ételeibe, amivel elvarázsolt minket. Talán a szeretet volt az a plusz hozzávaló. A határtalan szeretet...

makos_nudli_kesz-600.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: tojás krumpli mák narancs cukor nudli mákos nudli Receptajánló KockacZukor búzafinomliszt

Csak 3 hozzávaló: lasagne tekercsek

Jól hangzik valóban, bár lehet, hogy kissé csalatkozni fognak azok, akik azt gondolták, megúszható 3 hozzávalóból egy lasagne. Mi kérünk elnézést, bár a cím viszont nagyon is indokolt, mondjuk miért: ebben a receptben ugyanis nem az elkészítésre, hanem a kivitelezésre helyezzük a hangsúlyt, így a közkedvelt étel teljesen új és izgalmas arcát ismertetjük meg.

lasagna-roll-ups10-srgb_1.jpg

Lendüljünk is át a bolognai alap elkészítésén, és egyben tanuljuk meg, ha bizonytalankodtunk volna: a bolognai és a milánói alap közötti különbség az, hogy a bolognai darált hússal készül, míg a milánóiban az nincs, helyette viszont gomba és sonka bőven kerül bele.

Hozzávalók:

  • bolognai alap
  • lasagne tészta
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Előfőzzük félkészre a tésztalapokat, majd derelyevágóval szép cakkos csíkokra vágjuk. Rámerjük a bolognai alapot, némi reszelt sajtot, majd tekercseket készítünk. A tekercseket tepsibe sorakoztatjuk. Kanalazunk rájuk a bolognai szószból, majd további reszelt sajttal meghintjük, majd addig sütjük, míg a sajt olvadni, pirulni kezd.

lasagna-roll-ups-step1-srgb.jpg

lasagna-roll-ups-step5-srgb.jpg

Forrás: http://www.cookingclassy.com

Tovább
Címkék: Spájz Gyermelyi más tészta csak három hozzávaló lasagne tekercs

A sajt nem vicc. Vágod?

Franciaországban legalább négyszáz félét tartanak számon, „akik” sajtóvodában nevelkednek, az érési csúcs bekövetkeztével szabadulnak ki a nagyvilágba, a franciák pedig fejenként közel 26 kilót fogyasztanak belőlük évente. Persze nem mindegy, hogyan: ismertetjük a sajtkultúra alapjait és eláruljuk azt is, mit tegyünk, ha a svédasztalon szembejön velünk egy Brie…

from5.jpg

Tovább
Címkék: francia kultúra sajt étkezés tradíció Kultúrmetélt asztalkultúra

Bacon és pirítós a jövőből

Kenyérpirító a legtöbb háztartásban megtalálható, mert bár piríthatnánk a kenyeret a sütőben vagy grillrácson is, esetleg kevés vajjal egy serpenyőben, de mégis kialakult igényünk van a pirítóra a hétköznapokban, mert egyszerű és kényelmes. És akkor most felébredhetne a vágyunk ez után az imádnivaló baconpirító iránt is; az én szívem mindenesetre már megdobbant, többször. <3 Ez a kifejezetten a tökéletesen ropogós bacon sütésére szánt készség felfogja a lecsöpögő zsírt, hasonlóképp, mint a kenyérpirító morzsatálcája a lehulló kenyérmorzsákat, szóval én azt mondom: ahol van kenyérpirító, oda baconpirítót is feltétlenül javasolunk! :)

89.jpg

masb.jpg

És ha már a kenyérpirítókat emlegettük: a fejlődés itt sem áll meg, ma már okostelefonra kapcsolható pirítót választhatunk. Finomhangolhatjuk a sütés mértékét, eltárolhatjuk kedvencként a számunkra legfinomabb pirítóst eredményező pirítási időt, melyeket bármikor könnyedén visszakereshetünk. Véletlenül sem történhet meg, hogy a kenyér nem lesz kellően átsülve vagy szénné ég, ami magamat ismerve elég megnyugtatóan hangzik egyébként...

griffintoasterlede.jpg

342871_2_800.jpeg

342871_5_800.jpeg



Forrás: Mashable

Tovább
Címkék: innováció más tészta trendabc baconpirító okos kenyépirító

Fahéjas, bundás alma

Jártatok már Siklóson a fürdőben? Ha nem, akkor érdemes párosban vagy barátokkal, gyerekkel is elmenni kicsit lubickolni. Amikor se csodaszép fehér hó, se meleg napsütés, amikor ilyen szürke a világ, akkor egy wellness, egy fürdő, szauna garantáltan felvidít, ellazít. Bár a fahéjas, bundás alma frissen, ropogósan a legfinomabb, egy dobozkában ezt is vihetjük magunkkal, és előhúzhatjuk a fürdőben is, ha megéhezünk. :D

bundas_alma_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tovább
Címkék: alma édesség fahéj palacsintatészta bundás alma Receptajánló KockacZukor
Tésztaszótár