Rákocskás spagettiA tészta és a tenger gyümölcsei olyan evidens társak, mint a kenyér és a vaj. Persze mi magyarok ebből a kultúrkörből is kicsit ki vagyunk zárba, tenger helyett halaspultjaink és mélyhűtőink vannak. Úszni nem lehet bennük, de azért egy csomag koktélrák kihalászható belőlük.

A Matchben már nem árulnak koktélrákot, most úgy hívják, Garnéla, kétszer akkora csomag és háromszor olyan drága. A koktélrák csinosabb, ez talán egy kicsit finomabb. A lényeg azonban ugyanaz: összegöndörödött rózsaszín ráktestecskék, húsuk nem sok van, de az ízük jó. A rákocskás spagetti még így sem különösen drága dolog, és nincs durva íze – mindenki szereti – korosztálytól függetlenül.
Továbbá ez is olyan jóféle egyszerű recept, ahol először a tésztavizet tesszük fel, és csak utána kezdjük hámozni a fokhagymát, és minden egyszerre lesz kész.
Tehát: tésztavíz feltéve, 3 kövér fej fokhagyma meghámozva.
Egy serpenyő aljára koriandergolyókat, borsot török, először szárazon hevítem a fűszereket, aztán kis olajjal futtatom– mindezt nem muszáj, nekem az indiai konyhából maradt meg ez a szokásom – majd lezárom a gázt, és ráolvasztok kb. 5 dkg vajat, arra rányomom, vagy szeletelem a fokhagymákat, majd lassan szuttyongatom, nehogy odaégjen. Egy kis chilipaprikának a felét is rászeletelem, pont annyit, hogy még ne érződjön se az íze se az ereje, csak adjon az egésznek valami hátszelet – ez esetben a chili csak általános ízfokozóként játszik szerepet – erre is vigyázni kell, oda ne égjen.
Kb. akkor, amikor a vízbe beledobom a spagettit, a fokhagymák alatt feltekerem a lángot, és beledobom a mélyhűtött rákocskákat. Ezt egy pár percig sütöm, illetve a kiolvadó lé miatt inkább főzöm, majd, amikor jórészt kiforrt a leve, leöntöm róla a lét és félreteszem. Max hangerővel megtámadom a szárazon maradt rákocskákat, hadd kapjanak meg egy kicsit - ez kihozza az ízét, elvileg újrateremti roppanós voltát, közben, borsot török rá, és újhagyma zöldjét nyeszetelem rá. Amikor már eléggé odakapott, akkor visszaöntöm a levet, ha kell, főzővizet is kaphat, felforralom, majd tejszínt öntök bele és azt is felforralom, ebbe pedig petrezselymet szeletelek – a zöldségek nem kardinális összetevők, de sokat dobnak rajta. Ha túl híg, liszttel szórom, ha túl sűrű, főzővízzel higítom. A kész tésztát beledöntöm a szószba – nem szükséges együtt főzni őket – sőt inkább ne! – csak elkeverni, majd parmezánt reszelni rá, és tálalni.

Hozzávalók:
Spagetti
250 gramm mélyhűtött rákocska
5-10 dkg vaj
1,5 dl tejszín
3 kövér fokhagyma
Bors, só, koriander
Parmezán

Elk.idő: 15 perc