Mákos rakott tészta

Az az igazság, hogy Tonycaviar nemigen hisz abban, hogy főtt tésztából jóféle édességet lehet készíteni - más kérdés, hogy egyáéltalán nem hisz az édességekben. Ezért kénytelen vagyok én egyensúlyozni ebben a témában, mert az igazsághoz, a tészta sokszínűségéhez hozzátartoznak az édes tészták. A mákos tészta amúgy pedig csak akkor édes, ha cukrot is rakunk rá, hiszen magában se a mák, se a tészta nem édes. Mr. Vomberg ezúttal is csavart egyet a hagyományos recepten.

 

Hozzávalók:

50 dkg Gyermelyi gyufametélt, 5 db tojás, 25 dkg mák, 2 dl tejföl, 1 cs vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, 1 kk őrölt fahéj, 4 dkg méz, 20 dkg cukor, 5 dkg vaj, só, 40 dkg alma, 5 dkg mazsola, ízlés szerint rum
a tepsi kikenéséhez kevés vaj a szóráshoz zsemlemorzsa

A tésztát sós vízben kifőzzük majd hidegvízzel, jól lehűtjük és lecsepegtetjük. Beáztatjuk a mazsolát. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra keverjük a vajjal, 15 dkg cukorral. Amikor jó babos beletesszük a mézet, citromhéjat, fahéjat, vaníliás cukrot, pici sót, tejfölt, mákot és a rumot. Jól elkeverjük. Rászórok a lecsepegtetett mazsolát, és belereszeljük gorombára a megtisztított almát. Kemény habot verünk a maradék cukorral a fehérjéből. Összekeverjük az almás mákos masszát a tésztával, majd belekeverjük nagyon óvatosan a habot, hogy ne törjön. Kivajazott morzsázott hőálló tálba tesszük és előmelegített 180 c-os sütőbe 40 percet sütjük. Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé cukros tejfölt, kikevert baracklekvárt, vagy vaníliás, fahéjas öntetet tetszőlegesen.


Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 90 perc
Mennyiség: 8-10 ad
 

Címkék: magyar receptek