Gyömbéres-cukkínis rövidcső


A legjobb tésztareceptek úgy születnek, hogy csak egy-két dolog van otthon, és abból kell kihozni a legtöbbet. Ez is így született. Ha más is lett volna otthon, nem hiszem, hogy valaha is eszembe jut a gyömbért és a cukkínit sztárolni.

Így viszont ezeket a szép halványsárga dolgokat meghámoztam, felvágtam és kíméletes módszerekkel szósszá tettem. Az eljárás lényege a szeletelés. Amiből van otthon friss azt viszonylag nagyra szeletelem – a cukkínit 3cmX1cm-es 1mm vastag lapocskákra, a gyömbért ehhez hasonló lapocskákra, amennyire azt az egzotikus gyökérdarab engedi. A fokhagymát és a hagymát – ha van friss – szintén ennek megfelelően, míg a végére egy nagy halom lapocska áll a rendelkezésemre, amit sorban belecsúsztatok a serpenyőbe.
A sok szeletelés miatt ez nem olyan gyors recept, mint az eddigiek, de ha előre mindent felszeleteltünk, aztán feltesszük a tésztavizet, akkor kb. egyszerre lesz kész minden.
A következőképpen:járjunk el. Vegyünk egy serpenyőt, melegítsünk kevés olajat, törjünk bele koriandert, borsot (nálam ez az általános kezdés), de chilit ne, mert a gyömbér magában is elég csípős lesz. Ha elég meleg először a gyömbérlapocskákat tegyük bele, mert ezeklnek kell a legtöbb idő. Ezeket először sütögetjük aztán felöntjük főzővízzel és puhítjuk – kb 10 percig. Ha kell további kanál főzővizekkel. Aztán a nagyra vágott friss fokhagymát, hagymát, majd végül a cukkínit is hozzáöntjük. Ha van rá módunk félretolni a serpenyőben a félkész gyömbért és hagymákat, a cukkíni hőkezelését is kis sütéssel kezdjük, majd, ha minden benne van, öntsünk rá 1,5 deci fehérbort,további főzővizet és egy kis majorannát, és forraljuk el az alkoholt. Ne forraljuk el teljesen a levét, hanem öntsünk bele 1,5 deci tejszínt, vagy többet, és forraljuk fel vele együtt. Öntsük rá a majdnem készre főzött tésztát – a rövidcső jó, de más rövid tészta is megteszi, ami rímel a zöldségek vágott formájára, majd forgassuk össze, reszeljünk rá parmezánt és tálaljuk.
Ideális esetben a cukkíni roppanós, de puha, a gyömbér harapható, de nem kemény, viszont bizsergetően csípős. Laktató mégis könnyed, nyári fehér mártás, ami a gyömbér titkos erejének hála sok energiát ad.

Hozzávalók:

Fél kiló tészta (rövidcső)
Olaj, bors, koriander
3-4 fej fokhagyma,
Friss főzőhagyma
Egy nagy fej cukkíni
3 kövér hüvelykujjnyi friss gyömbér (nem por, nem szárított, ha ráncos, nem olyan nagy baj)
1,5 deci fehérbor
1,5 deci tejszín
Majoranna