Paradicsomos olajbogyós tészta halszelettel



Ha már ennyire elszálltunk paradicsom-irányba, akkor lássunk valami kifinomult paradicsomos kompozíciót Mr. Vombergtől. A frissen aszalt paradicsom különösen ínyenc jelleget kölcsönöz ennek a receptnek. De hogyan aszaljunk paradicsomot frissen?

 

Hozzávalók: 4 főre

40 dkg fészek tészta (Tagliatelle) - a Gyermelyi változat cakkos szélű -, 60 dkg fehérhúsú halfilé, 2 ek olívaolaj, só,
Mártáshoz: 60 dkg paradicsom, 5 dkg póréhagyma, 16 szem fekete, 16 szem zöld olajbogyó, 10 dkg szárzeller, 16 szem frissen aszalt paradicsom, 1 ek gorombára vágott bazsalikom, 0.5 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, só, darált bors

Olíva olajon megfuttatjuk a finomra vágott megtisztított hagymát, majd rátesszük  a reszelt fokhagymát. Elkeverjük és beleszórjuk a kis kockára vágott lehéjazott, kimagozott paradicsomot és a vékony csíkokra vágott szárzellert. Összeforgatjuk, teszünk 1 dl vizet a tészta főző vizéből, beletesszük az olajbogyókat, a bazsalikomot, sót, borsot. Összeforraljuk és félretesszük.
A megtisztított megmosott és leszárított halszeleteket sózzuk, és pihentetjük 5 percet. Kevés forró olajon a bőrös felén kezdjük sütni visszavéve a tűz erejét. Amikor szép piros a bőre megfordítjuk és a húsos részét éppen csak megsütjük. A halnak nem szabad kiszáradnia.
Tálaláskor összeforgatjuk a roppanósra főtt leszűrt, de nem lemosott tésztát a paradicsomos raguval, és a frissen aszalt paradicsommal, majd tányérra tesszük. Tetejére vagy mellé adjuk a halat.

Hogyan aszaljunk paradicsomot frissen? Dolce Vita így aszalja, Chili & Vanilia pedig így.