Libaleves

 

Van a tészták országának egy olyan tartománya, melyben az olaszok csak integethetnek a magyar konyhának. Ebben a tartományban a jóravaló levestészták élnek, vagy tucatnyi formában. Az olaszoknak még levesük sincs igazán.
 

Hozzávalók:
150 g 8 tojásos cérnácska, 2 kg húsos libaaprólék, 800 g vegyes zöldség ( sárgarépa, gyökér, zeller, kelbimbó), 100 g zöldborsó, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, egész bors,  só, 

A megtisztított és jól megmosott aprólékot leforrázzuk, majd lemossuk.
Feltesszük főni hideg vízben. Amikor felforrt habját leszedjük és sózzuk. Kíméletesen főzzük, ameddig hab van a tetején, azt eltávolítjuk.
A megtisztított, és megmosott zöldségeket beletesszük a levesbe, hagymával, fokhagymával együtt. Beleszórjuk a szemes borsot, és nagyon kíméletesen főzzük tovább. Néha pótoljuk az elfövő vizet.
Az elkészült levest tűzről levéve pihentetjük 5-10 percet. Finom szűrőn óvatosan leszűrjük.
A visszamaradt zöldségeket összevágjuk, a csontról leszedett hússal együtt.
Kevés levesben megfőzzük a borsót, és a tésztát.
Tálaláskor tányérba tesszük a darabolt húst, zöldségeket, borsót, tésztát és rámerjük a levest.