Paradicsomos-paprikás kagylótésztaHiába mondják, hogy ne keverjük a magyar stílust az olasszal, ez a kis remix nekünk itt olyan természetes, mint a levegő, amit beszívunk. Mi van otthon: magyar lecsópaprika és olasz paradicsomszósz-alkatrészek. Készítettem paprika-alapú paradicsomszószt.

Mivel semmiképp nem akartunk lecsóvá válni, nem tettem oda se hagymát, se szalonnát a serpenyőbe, csakis a legjobb olívaolajamat, és rá a fecnikké szeletelt szép piros édes, közepesen testes húsú lecsópaprikát. Hagytam kifakulni, itt-ott akár meg is pörkölődni – a sültpaprika ízét akartam viszontlátni a tésztán -, amíg a konyhát be nem töltötte az égett paprikahús szuggesztív illata, akkor rásöpörtem az apróra vágott fél chilipaprikát, majd (fokhagymanyomóval) belenyomtam két fokhagymát, és rászórtam egy nagy darabokra vágott sonkahagymát. Ezeket már nem hagytam odakapni, felöntöttem főzővízzel, majd egy kis fehérborral, és rozmaringgal, majd amikor besűrűsödött, rádobtam öt hámozott, apróra darabolt friss paradicsomot. Ezt röviden összerotyogtattam, majd beleöntöttem egy klasszikus „fácán” paradicsomkonzervet (bármilyen passata megfelel), és összeforraltam. Amikor kész volt, beledobtam egy csomó petrezselymet, gorombára vágott bazsalikomot, némi sót, borsot, és reszeltem rá szerecsendiót.
A tésztát úgy választottam ki, hogy a magyar vonalat hangsúlyozza, ezért lett kagyló. Nem főztem meg teljesen, egy centivel a fogropogósság előtt beleborítottam a szószba. Öntöttem utána három nagykanál főzővizet, és lefedtem, ismerkedjenek.
Pár perc után locsoltam rá olívát és megforgattam, majd némi parmezánt. A végeredmény érdekes lett: intenzíven kielégítő, nem éppen légies – inkább magyaros – tésztakompozíció, sok finom ízzel, egyáltalán nem lecsó, inkább sugo di pomodoro egy kis édeskés beütéssel (paprika). Egyszóval az lett, amire számítottam: finom kis olasz-magyar remix otthoni felhasználásra.

Hozzávalók:
1  deci olívaolaj
3-4 szép (piros) lecsópaprika
3-5 jó paradicsom
Fél chilipaprika
2-3 fokhagyma
1 sonkahagyma (vagy shalott)
1 deci fehérbor
1-2 deci paradicsompüré
Rozmaring
Szerecsendió
Bazsalikom
Petrezselyem
Só, bors