Currys-csirkés spenótos tészta


A hétfő kész helyzet elé állított: egy elfogyasztandó csirkemell és egy otthonmaradt beteg gyerek közé szorultam.

 

 


Ebből tehát nem lesz semmiféle pikáns, izgalmas csípős, kifinomult dolog, csak olyasmi jöhet szóba, amit egy beteg gyerek is szívesen elfogyaszt. Ezért a népi tésztabölcsesség kiapadhatatlan és rendszerint megbízhatatlan forrásához fordultam, a gyermelyi.hu receptkeresőjéhez. Beírtam, hogy csirkemell, és szépen kijött vagy száz találat, a nagy része használhatatlanul unalmas, érdektelen, másokhoz olyasmi kellett volna, mint fagyasztott borsó, és a sok alkalmatlan recept kiszűrése után kikötöttem currys-csirkés spenótos csirkénél.

Ezt a „gyorsan, könnyen elkészíthető főételt” Virág Jenőné töltötte fel idén januárban. Alapvetően nem voltam oda érte, de minden volt otthon, úgyhogy belecsaptam.

Elég lehangoló dolog kockára vágott hagyma olajban való fonnyasztásával kezdeni egy tésztaszószt – évek óta nem tettem ilyet – de engedelmeskedem a láthatatlan tekintélynek: Virág Jenőnének. A tésztaválasztásban is meghajlok az akarata előtt, előveszem az utolsó zacskó 4 tojásos fodros nagykockámat. A csirkemellet csíkokra vágom, és rádobom az olajban megüvegesedett hagymára.

Amikor nagyjából megsült, akkor lepakolom a fűszerespolcot és keresek valamit, amit el lehet adni curry-szósznak – az úgy is minden országban más, és kb. az van benne, mint a többi indiai fűszerkeverékben – koriander, római kömény, kurkuma – végül garam masalát és némi kurkumát tudtam belerakni, meg az aduászomat, amiről szerintem virág jenőné még nem is hallott: curry-leveleket. Ez szárított zöld levél, és ujj között összemorzsolva kell az ételhez adagolni. Eddig csak currykhoz használtam és döbbenetesen jó íze van. Benne van a curry illatos keserűsége, és valami csípős édesség, hegyes és törékeny, mintha kandiscukrot tettem volna az ételbe, és ezen érzékeny kvalitásait nagyszerűen át tudja adni az ételnek, bármeddig rotyogtatjuk, bármennyi chilivel robbantjuk is be, a currylevél aromája mindent kibír. Csodálatos növény: egymagában elviszi az indiai fogásokat.

Szóval némi garam masalát, kurkumát és currylevelet söndörgettem a sülő csirkékre, és nem bírtam magammal, de egy fokhagymát is vékonyra szeleteltem és rádobtam, pedig a recept erre nem tért ki. Nem akartam nagyon megégetni a fűszereket, ezért hamar rámertem négy leveseskanálnyi spenótot egy spenótkonzervből, amiben azonban nem püré, hanem, jól összetömörített, fonnyasztott levelek voltak. Aztán azt látom, hogy Virág Jenőné ételízesítő elhelyezésére bíztat, és elsőre persze egyrészt nem értettem, mire gondol (árulnak a boltban ilyen nevű terméket? Ez nem egy összefoglaló név? Nem olyan, mintha azt mondanánk „rakjál bele fűszert”?), másrészt heves ellenérzéseket produkáltam, végül eszembe jutott drága anyám, aki ilyenkor mindig leveskockát helyez az ételbe, és én is belemorzsoltam egy fél erőleveskockát, ami az indiai fűszereket ugyan nem tudta überelni, de, mint később kiderült, az egész fogásnak húslevesszaga lett tőle.

Kicsit összepároltam a csirkét a spenóttal, majd ráöntöttem két deci tejszínt és némi főzővizet. Összeforraltam, aztán a lefőtt tésztát is ráborítottam, dobtam rá egy kocka vajat, összeforgattam és állni hagytam.

A csirke kicsit ízetlen maradt, az indiai fűszerek távolról érvényesültek, a spenót spenót volt, de a curry-levél mindent elvitt – jó irányba. Intenzíven kielégítő, kicsit bugyuta étel lett – a beteg gyereknek nagyon ízlett, és igazság szerint nekem is.

 

Idézet a gyermelyi.hu-ról:

Spenótos currys tészta

2010. január 15.

 

Feltöltötte: virág jenőné

Ételtípus: Főétel

Kategória: Gyorsan, könnyen elkészíthető

Hozzávalók:

250g 4 tojásos Fodros nagykocka, 1fej vöröshagyma, kevés olaj, 2marék spenót(csak a friss jó, a fagyasztott nem jó)1-2dl tejszín,ételízesítő, 1 kisebb csirkemell, só, bors, fél mokkáskanál currypor

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, majd a csíkokra vágott csirkemellet, curryvel sóval, ételízesítővel, borssal ízesítjük, majd beletépkedjük a spenótot, kicsit pároljuk,majd beleöntjük a tejszínt,végül beleforgatjuk a kifőtt tésztát.
Jó étvágyat kívánok!