Karácsonyi jávorszarvas-lasagneNagyjából lehet tudni, mit eszünk karácsonykor, szilveszterkor, és ezeket a hagyományokat az emberek tartják is, így nincs könnyű dolga annak, aki ilyenkor tésztával akarja élelmezni a szeretteit. De amikor megláttam az IKEA-ban a svéd jávorszarvas-lasagnet, akkor rögtön éreztem, hogy a jávorszarvas, mint fogalom, tökéletesen illik a karácsonyhoz is – nemcsak a mikuláshoz.

Ráadásul a jávorszarvas híresen jó minőségű hús, zsírtalan, egészséges, és koleszterinben szegény. És, mint az most kiderült: nagyon finom is.

Nemigen szoktam csomagolt kajákról írni, de ez most pozitív élmény volt. Furamód a lasagnet a műanyagtálkában kell betenni a sütőbe és 150 fokon háromnegyed órát sütni. Ezalatt megpuhul, megnő, stb, hogy a végén tökéletes formában lehessen tálalni.

Nem állítanám, hogy soha nem ettem jobb lasagnét, de ez is nagyon kellemes volt: omlós, besamelles, és erősen vadhús ízű – paradicsom talán nem is, vagy alig volt benne. A vadhús izgalmas, lágy, fermentáltnak ható íze nagyon finom és gyerekbarát kombinációt ad a maximálisan barátságos édeskés besamellel. Kellemes ünnepeket!