A carbonara-képletA Bűvös Szakácson egyszer már lejátszották a karbonára-vitát, annak minden szükséges velejárójával együtt – eredetvita, tejszínvita, névvita, stb… Ezúttal azt a posztot idézném, melyben MBTBD a legkülönfélébb carbonara-átdolgozásokat ismerteti Cornelia Polettótól Ferran Adrián át Medwéig.


A tojásból sütött vaskos pancake és a ropogós bacon jellegzetes amerikai reggeli. A ham and eggs pedig minden angolszászok kedvence. Innen ered a népszerű legenda a carbonara keletkezéséről. E legenda szerint a spaghetti alla carbonara (szénégető módra) a második világháború szülötte: amerikai katonák és római őslakosok közös kreációja.
Mivel régi szakácskönyvekben nem szerepel a kifejezés, sokan gondolják úgy, hogy ez történhetett akár így is. Az étel valójában azelőtt is létezett, igaz, más néven. Lénárd Sándor például a Római konyha című könyvében úgy nevezi, „alla poverella”, azaz szegényasszony módjára (Hozzávalók: füstölt vagy sonkaszalonna, spagetti, fejenként 2 tojás, bors. Sajt ízlés szerint.)
 Folytatás, receptek és további linkek, valamint érdekes kommentek a Bűvös Szakácson >>>
http://buvosszakacs.blog.hu/2010/09/25/a_carbonara_keplet