Finomfőzelék-tésztaAkinek kicsi gyerekei vannak, az tudja, hogy a február nemcsak a legrondább hónapja az évnek, de az a vidám hónap is, amikor a gyerekek mindig megbetegednek. Akinek két gyereke van, az simán otthon töltheti az egész hónapot, mert általában felváltva betegek.
Az amúgy is finnyás, válogatós egyedeknek a láztól, a gyógyszerektől és a betegséggel járó megpróbáltatásoktól teljesen elmegy az étvágyuk, és csak mindenféle rafinált fogással lehet őket evésre bírni. Jó előre meg kell velük beszélni, mi legyen az ebéd – most épp tészta – milyen tészta – lehetőleg többféle összekeverve – milyen feltéttel.
 


Ilyen rafinált módszerrel gyakorlatilag egy finomfőzeléket sikerült a kivételesen egyszerre beteg gyermekeimnek készítenem. Macédoine de Légumes – a franciák ennyire elegáns nevet tudnak adni a finomfőzeléknek – ebben a konzervben apróra vágott vegyes zöldség van, és teljesen ízetlen. Ezért vajjal és sok átnyomott fokhagymával kezdtem. Aztán megfuttattam rajta a vegyes zöldséget, majd pár kanál konzerv-spenótot és némi sűrített paradicsomot öntöttem bele. Fűszernek egy kis szerecsendiót szórtam rá. Amikor megfőtt, beleborítottam a farfallét és a csigatésztát, kis vajat olvasztottam rá, és feltálaltam. A gyerekek napok óta először hajlandóan voltak enni. A felnőttek kis chilivel ízesítették – és egyáltalán nem volt rossz.