Medvehagymás tagliatelle



Amikor megjön a tavasz, és megjönnek a zöldségek, akkor nem kell túlbonyolítani a tésztákat. Alapanyag, plusz szószanyag, aztán bele a tészta. Így futottam neki a medvehagymás tésztának is.


Végre egyszer eljutottam a Mom park ökopiacára, és sok egyéb mellett beszereztem egy csokor medvahagymát is, mint tipikus tavaszi korai idényzöldséget, ami amúgy nemigen szerepel a zöldségesek kínálatában. De vajon miért nem? Mert a zöldségnagykereket megint csak nem az érdekli, hogy mi a finom, az egészséges, mire van igény, hanem az, hogy nekik mit frappáns és gazdaságos begyűjteni, leszállítani? Nem tudom, de gyanítom, hogy így van.
A lényeg, hogy régóta vágytam már rá. Vajat olvasztottam egy serpenyőben, némi borsot és koriandert törtem bele. Az olvadt vajon megfonnyasztottam a csíkokra vágott medvehagymát, majd mivel összement, tettem hozzá még, majd még és végül az egész csokor belement, amit kb. 400 forintért vettem – ami egyrészt drága, mivel erdei gyomnövényről van szó, tehát csak be kell gyűjteni, másrészt pedig olcsó, mert elvisz egy egész pastaételt.
Amikor eleget fonnyadt, belecsorgattam egy deci tejszínt, és összeforraltam. Majd egy Cserpes-féle joghurt felét is belekanalaztam. Ez a joghurt hagyományos reggeli megevésre nem igazán alkalmas, mert alig savanyú, viszont szép krémes és lágy, úgyhogy créme fraiche vagy tejföl helyett tökéletesen beválik.
Végül rászedtem a Giovanni Rana frisstésztát – azt amelyik nyomokban puhatestűeket is tartalmaz – viszonylag sok főzővízzel egyetemben, rádobtam egy darab vajat és némi főzőmozzarellát. (pecorino vagy juhtúró nyilván még hozzáadot volna az ízéhez, a mozzarella csak a krémességet fokozta). És ami azt illeti, tökéletes kedves tejszínes pasta lett belőle, oylasmi, mint a fokhagymás tejszínes, de annál sokkal kedvesebb, mégis kétértelműbb, izgalmasabb és egyben simogatóbb. Úgyhogy megéri – már megyek is vissza a piacra. Ha nem őrlünk  bele az elején túlságosan durva borsdarabokat, akkor gyermekétkeztetésre is kiváló.



Hozzávalók:
egy csokor medvehagyma
5dkg vaj,
bors, koriander,
1 dl tejszín,
joghurt/créme fraiche/tejföl
250 g friss tagliatelle (vagy bármi más)
főzőmozarella (vagy pecorino, vagy juhtúró)