Szupertáplálékok: a kétarcú óriás

Ki más lehetne ő, mint a természet törékeny héjba zárt energiabombája, a tojás? Viszontagságos 20. századi történelme során az égbe emelték, majd nemkívánatos elemnek minősítették, pletykákat terjesztettek róla, a ’90-es években pedig végre elkezdődött máig tartó rehabilitációja. A 21. században remélhetőleg újra mindennapjaink része lesz a sárga-fehér szupereledel, mely tartalmi és formai harmóniájával magát az időtlenséget jelképezi.

 01_test__teszta.jpg

Jó tulajdonságait felsorolni is nehéz:

Fehérje, ásványianyag- és vitaminbomba, mely tartalmazza a növekedéshez szükséges aminosavak leggazdagabb keverékét. Mintha azért kaptuk volna, hogy azok, akik még nem tudnak „vadászni” is megfelelő mennyiségű proteinhez jussanak általa. (Ha vadászni nem is, de tojást csenni minden emberkölyök tudott már évezredekkel ezelőtt is. Meg persze a felnőttek is, ínséges időkben.)

Mivel kalóriában szegény (egy nyers tyúktojás 75 kcal), tápanyagban, vitaminban, fehérjében viszont egyedülállóan gazdag, a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges súlycsökkentés egyik alap-pillére lehet.

Egy tojásfehérjében lévő protein (=fehérje, jelentése: „elsődleges fontosságú”), a napi fehérjebevitel 12%-át fedezi. Fehérjetartalma miatt a tojás tiszteletbeli húsnak minősül.

Három tojás reggel: egészség és dinamizmus egész nap. A tojás igazi „szuperreggeli”, mely egyedülálló hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Anyagcserénk folyamatossága szempontjából elsődleges, hogy elegendő „jó” zsírral segítsük az epehólyag kiürülését, ennek hiányában nem csupán emésztésünk lesz elégtelen, akadozó, hanem a létfontosságú A-, D-, E-vitaminok sem tudnak felszívódni és hasznosulni a szervezetben. Dr. Légrády Péter (a „Tojás, táplálkozás, egészség” c. könyv szerzője) több évtizedes kutatásai bebizonyították, hogy az epesavak feladataikat csak úgy tudják megfelelően ellátni, ha kellő „hasznos” zsíradaggal elérjük az epehólyag tökéletes kiürülését reggel és késő délután. Ezt a kellő kiürülést pontosan három darab reggeli tojás – lágy, kemény, tükör, rántotta, stb. - biztosítja, melynek csupán 225 kalóriája közel 100%-os epehólyag-ürülést eredményez. A háromtojásos szuperreggelit akár minden másnap összeüthetjük magunknak (a könyvből az is kiderül, hogy ételeink koleszterintartalmának nincs köze a vér magas koleszterinszintjéhez).

D-vitaminból egy tojás a napi bevitel 14%-át tartalmazza. A D-vitamin szükséges a csontritkulás, a szív- és immunrendszeri, a daganatos és mentális megbetegedések, a bőrbetegségek és a szklerózis multiplex megelőzéséhez.

A tojásban található antioxidánsoknak köszönhetően csökkenthető a szem korral járó megbetegedéseinek kockázata (pl. sárgafolt-elfajulás).

Egy tojás sárgájában - mely egy egészséges tojás kb. 30%-át teszi ki - telített zsírok vannak, ebből a napi zsírbevitel 8%-át fedezhetjük. Telített zsírokból (tojásból, húsfélékből) összességében a napi zsírbevitel maximum egyharmadát kell fedeznünk, kétharmadot pedig egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokból (hidegen sajtolt olajok, pl. olívaolaj, tökmagolaj, Omega 3 zsírsavak) kell bevinnünk. Ezért rendszeres, kiegyensúlyozott tojás-, hal- és húsfogyasztás mellett már nem kell plusz állati vagy növényi zsírokkal (vaj, margarin) terhelni szervezetünket.

Egy tojásból napi A- és B2-vitamin-szükségletünk 15%-át fedezhetjük, emellett a tojás tartalmaz még szelént (napi bevitel 12%-a egy tojásban), foszfort (napi bevitel 9%-a), folsavat (napi bevitel 6%-a), pantoténsavat (napi bevitel 6%-a), vasat (napi bevitel 4%-a), magnéziumot, káliumot, nátriumot, biotint és cinket.

Tojás, tojásabb, legtojásabb…

Tojás tekintetében üldözzük a minőséget, ugyanis nem mindegy, hogy egy tyúkot zöldtakarmánnyal etettek-e és hogy hogyan tartottak. Kiváló terméket válasszunk, mely biztos tartalmazza a „természet törékeny héjba zárt ernergiabombájának” minden értékes vitaminját, ásványi anyagát. Hazai piacon bízhatunk például a saját farmon, minőségi takarmánnyal, szigorú higiéniai körülmények között termelt Gyermelyi „M”-es, „L”-es, valamint a magas szelén- és E-vitamintartalmú, extra sárga „Vita” tojásban.