Finomság a Tojás Világnapjára

A Tojás Világnapja 1999-től október második péntekére esik, ünnepeljük meg egy extra tojásos tésztával az őserőt, melyet az idők kezdetétől oly bőkezűen ad nekünk a „kétarcú óriás”!

Zöld spárgás tészta Forrás: Tanja Dusy: Tésztadiéta (Holló és Társa Kiadó)

Hozzávalók 1 személyre:
- 30 dkg zöld spárga
- 6 dkg Gyermelyi szélesmetélt
- 1 csokor bazsalikom
- 1 fokhagymagerezd
- 1 teáskanál tökmag
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál frissen reszelt parmezán sajt
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 szelet pármai sonka, zsír nélkül (kb. 3 dkg)

Elkészítési idő: 25 perc
Energia: adagonként kb. 400 kcal, 10g zsír

1. A spárgát megmossuk, alsó harmadát meghámozzuk és 4 cm-es darabokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízben 12-15 perc alatt, közepes lángon még haraphatóra főzzük.
2. Ezzel egy időben, a csomagoláson lévő utasítás szerint, sós vízben „al dentére” főzzük a tésztát. A főzővízbe tehetünk egy kiskanálnyi olívaolajat is. Ha kész, leszűrjük és lecsepegtetjük.
3. Közben lecsipkedjük a bazsalikom levelét. A fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, majd a bazsalikommal, a tökmaggal, az olívaolajjal és 4-5 kanál spárgavízzel összekeverjük, pürésítjük. Hozzáadjuk a parmezánt és sóval, borssal ízesítjük.
4. A spárgát leszűrjük, lecsepegtetjük. A tésztát összekeverjük fűszermixünkkel és a spárgával. A pármai sonkát a spárgás tészta mellé hajtogatva tálaljuk.

Boldogságot hozó ízélményeket!