Szűz a betonon

 

Mi történik akkor, ha a tányérra nem mint felületre, hanem befogadó térre tekintünk, melynek testképe, kiterjedése van, ami képes elbújtatni tartalmát, védelmezni, körülölelni, vagy éppen statikailag bizonytalan helyzetbe sodorni azt? Ezzel a lehetőséggel kísérletezik Baráth Dávid, a BOOOK Kiadó kreatív tervezője és az IVANKA Beton design párosa, akik a napokban megjelenő Színek és Ízek szakácskönyvhöz terveztek tálalószettet Segal Viktor folytonos asszisztációja mellett.
 


A klasszikus gyakorlatban a tányér színe ugyebár fehér, alakja pedig meglehetősen szervilis. Hiszen a fehér tányérok lényegében vásznak, illedelmes, steril terepként működnek, a létező legbonyolultabb kompozíciókat képesek megmutatni anélkül, hogy belezavarodnánk a látványba.

Az új Segal szakácskönyvben felbukkanó tálak azonban szakítanak ezzel az elképzeléssel: az egyszerű vászon-effektus helyett itt térben építkezés zajlik. Az IVANKA védjegyévé vált beton adja a térbeli élmény alapját, minden csupasz, geometrikus forma a beton szűkszavúságával hívja fel magára a figyelmet. A tálak nagy része a modularitás szabályait követi, melyeket Baráth Dávid, a könyv arculati felelőse dolgozott ki a designerekkel. A modularitás főként a hatszög alapú terjeszkedésben érvényesül, ahol a nagyobb lapok mellé nemcsak hasonló példányok, de bébihatszögek is könnyen passzinthatók. 

Nemrégiben kialakult étkezési fogyatékosságom miatt – sokszor nem használok kést, csak ha nagyon muszáj – külön örültem a palánkokkal ellátott betonpályáknak. A kollekcióban akadnak fenséges leveseskádak is, melybe a szigorú élek miatt valószínűleg érdemesebb sűrűbb folyadékot készíteni a kikanalazhatóság érdekében. Egyéb fenntartásaimat kezelendő Baráth Dávid elmondta, hogy a tálak nem nehezebbek egy átlag porcelán tálalónál, illetve a felületek is többnyire ellenállóak az ételek nyomaival szemben – nagyjából úgy képzeljük el, mint a fa reakciókészségét. 

A tálakat a londoni 100% Design-t követően a könyv hazai bemutatóján is lemeózhattuk. A kép részlet a könyvből, mely a receptek közt lassan sült rozmaringos sertésszűz paprikás tagliatellével néven fut.