Vesevelő mustáros metélttelAz Unicampus Bécs egyik legjobb parkja, találkahelye, jelenleg karácsonyi vására. A hatalmas udvart hangsúlyozottan egyszerű, páremeletes történelmi épületek ölelik, melyek azelőtt kórházként szolgáltak. Némi üveg és beton hozzáépítéssel ez a hatalmas épületegyüttes szolgál most a Bécsi Egyetem fő épületeként. Benne egy hatalmas abc-vel, két sörfőzdével és még ki tudja mi egyébbel.


Az UniBrauerei olyan étterem, melynek saját sörfőzdéje van. Sörben is igen hagyományosan vonalat visznek, és az étlapon is megjelenik a hagyomány. Az Altwiener Küche menüpont alatt találtuk a geröstete Nierndeln mit Dijonsenf-Nudeln nevű ételt, ami magyarul kb annyit tesz, „Vesevelő mustáros metélttel”

Az, hogy a régi bécsi konyha tobzódik a belsőségben és ennyiben emlékeztet is a magyarra, tulajdonképpen nem meglepő, de a hús mellé adott tészta mindenképp érdekes. Bár a szakirodalom említi, hogy mielőtt a bécsi konyhaművészet a 18. században a francia konyha hatása alá került volna, a legerősebb kulturális besugárzás Olaszországból érkezett. Ez magyarázhatná a tészta megjelenését, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem egy olaszos tészta volt, hanem egy 8 tojásos, némileg túlfőzött metélt, olyasmi, mint bárki nagymamájánál. Viszont az esetlegese francia hatásokról tanúskodó dijoni mustár egy fikarcnyit sem érződött rajta, ezért ezt a vonalat nehéz megítélni.

A vesevelő is erősen hasonlít a magyar vesevelőre, van benne paprika, de azért eggyel simogatóbb, kedvesebb változat, a tejföl eleve benne van.
 

Címkék: bécs vese metélt