Lótusz kisasszony bőrszépítő csemegéje

Friss jázminnal illatosított redők a ruhán, virágszirommal kevert hintőpor a papucsban, hernyóselyemmel kényeztetett bőr és Ázsia évezredes szépítő praktikái: a tányérban.

A szépség keleti tudománya szerint minden a tányérban kezdődik. A „Szép asszonyok egy gazdag házban” lányai ezerféle, generációról generációra öröklődő fogással fehérítették cseresznyepuhává bőrüket (erre szolgál a nádcukorból és többféle retekből készített leves), kollagénben gazdag, lótuszvirágból, nádcukorból és tengeri gombából készített levessel harcoltak a ráncok ellen, pórusösszehúzó-frissítő pakolásként pedig összetört fehérgombát, virágokat és jeget használtak. Az újévi életmódváltáshoz Ázsia konyhája tisztaságával, változatosságával, tápláló erejével és az „ehető harmónia” megvalósulásával tud hozzájárulni. 

Nem szükséges túl mélyre merülnünk a különböző diéták rendszerében: aranyszabály, hogy a sejtek egészségét, csillogását okozó növények, zöldségek, fűszernövények napi adagjának jelentős megemelését (legalább a napi tápanyagbevitel 60%-ában) kell bevezetnie annak, aki fogyni, méregteleníteni, lúgosítani, életmódot változtatni kíván. A zöldségek tisztítanak, salak- és savtalanítják a szervezetet, természetes vízhajtók, csodás bőrt varázsolnak, feltöltik a hajhagymákat: egyszóval, szépségünk záloga bizony bennük rejlik. 
 
 
 
A távol-keleti szépasszonyok évezredes tudománya pedig azt taníthatja meg nekünk, hogyan kombináljuk a nyers, sült és párolt zöldséghez az energiát adó proteint (sovány húsokat), valamint a koncentrációt biztosító szénhidrátokat (gyümölcsök, tésztafélék). 
 
Ázsiában, a tészta őshazájában hagyományosan nagy népszerűségnek örvend kedvencünk, a tojásos tészta. (2011-ben hazánkban a megkérdezettek 85%-a egyértelműen a tojásost sorolta első helyre a különböző tésztatípusok közül.) A tészta eredetének kényes kérdésére: olasz, arab vagy kínai volt-e a szénhidrát hőn szeretett forrásának első képviselője, pontot tett – legalábbis egy időre – a 2005-ben, az északnyugat-kínai Quinghai tartomány „Laija” régészeti terepén feltárt 4000 éves agyagedény, melynek mélyéről nem más, mint kölestészta-szálak bukkantak elő…
 
 
Harapható harmóniák
 
A tészta szénhidrátforrás, mely egyes ázsiai fogásokban oly harmonikusan ötvöződik az ezerféle zöldség és fűszernövény ízével-zamatával, hogy heti 2-3 alkalommal nyugodtan integrálhatjuk diétánkba az egzotikus, bőrszépítő finomságokat – természetesen ebédre. A két legismertebb kínai tésztaétel gyűjtőnéven „lo-mein” és „chow-mein” (a tészta kínaiul „mein” vagy „mian”), mindkettőhöz tojásos tészta szükséges és mindkettőt ezerféleképpen lehet készíteni zöldséggel, csirkével, gombával, stb., a különbség az elkészítés módjában rejlik: a lo-meint főtt, míg a chow-meint sült tésztával készítjük. Diétához, szépségkúrához ezért lo-meint ajánlok, mivel kevesebb benne a bőr számára túlzott mennyiségben veszélyes zsír és olaj.
 
Bőrszépítő-tisztító zöldséges lo-mein
 
 
 
Hozzávalók:
 
- Személyenként 6dkg kiváló minőségű tojásos tészta (pl. Gyermelyi 4 tojásos spagetti) 
- 1 csomag tofu 
- Hidegen sajtolt (!) mogyoróolaj: a távol-keleti konyha egyik alappillére hidegen sajtolva igazi bőrszépítő tápanyagbomba, mely telítetlen zsírokat, fehérjéket, nyomelemeket tartalmaz és a növényi olajok között is különösen gazdag a bőrnek rendkívül fontos E-vitaminban, de vigyázzunk, egyszerre csak kis mennyiséget használjunk
- 2 csészényi (4dl) apróra vágott zöldség: zeller, sárgarépa, póréhagyma, borsó, gomba
- 1-másfél evőkanál frissen őrölt gyömbér (ill. kiváló minőségű, távol-keleti fűszerboltokban kapható őrölt gyömbér)
- Fél teáskanál cayenne-i bors (chili paprika)
- 1 teáskanál currypor
- 3-4 fokhagymagerezd, szétpaszírozva
- 1 csésze (2dl) zöldségleves
- 2 evőkanál szójaszósz
- Fél lime frissen facsart leve vagy 1 evőkanál fehérborecet
- Fél evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő 3 evőkanál vízben oldva
- Fél maréknyi vitamindús babcsíra a tálaláshoz
 
Elkészítés:
 
1. Pirítsuk világosbarnára a tofukockákat a mogyoróolajban, tegyük félre, tartsuk melegen.
2. Roppanósra pároljuk meg a 2 csésze apróra vágott zöldséget, majd hagyjuk takaréklángon a tűzön.
3. Gyorsan keverjük ki a gyömbért, a cayenne-i borsot, a curryport, a fokhagymát, a szójaszószt és a barna cukrot egy robotgéppel, a zöldséglevessel együtt adjuk a zöldségekhez és pároljuk további 5-6 percig. 
4. Adjuk hozzá a vízzel elkevert kukoricakeményítőt és főzzük addig, amíg a zöldséges szósz besűrűsödik (pár perc, ha túl sűrű, a vizet pótoljuk).
5. Végül keverjük el benne a fél lime levét (vagy 1 evőkanál fehérborecetet), fedjük le, vegyük le a tűzről, tartsuk melegen.
6. Mindeközben főzzük ki a tésztát „al dente” enyhén sós vízben (ill. zöldséglevesben), ha kész, csepegtessük le, tartsuk melegen.
7. Egy mély tálba borítsuk ki a tésztát, adjuk hozzá a zöldséges szószt és a pirított tofu-kockákat, forgassuk össze, tetejét friss babcsírával szórjuk meg és tálaljuk.
 
 
Qǐng rù xí!