Barnító tészták

Az egészséges, bronzbarna bőrszínért a napozás mellett együnk sok céklát – ahogy azt a barnulás szakértői, a brazil nők teszik – vagy fogadjuk meg a mexikói nők tanácsát, akik barnulási kérdésekben a béta-karotinban gazdag sárgarépára esküsznek. A vitaminbombákat párolva-reszelve, fűszerezve, pár színes hozzávalóval és egy adag tésztával máris kész a könnyű, bőrtápláló wellness-menü. 

 

Cékla & szamba

 

 

A cékla fogyasztásával (vitaminkoktélokban, salátákban, turmixként, smoothie-ként) a brazil nők gyönyörű bőrszínük elmélyítését, tartósságát kívánják elérni – voltaképp egyfajta színrögzítőnek használják. Nem véletlenül: a cékla vitaminok egész arzenálját zárja bíbor gyökerébe: tartalmaz C-, B1-, B2-, B3- (niacin, a sejtek energiaellátásának motorja), B6- és H-vitamint (biotin, a haj, a bőr, a körmök és az idegrendszer tápláléka), valamint folsavat (a fejlődésben lévő magzat számára elsődleges tápanyag). Bővelkedik ásványi anyagokban: elsőrangú kálium, kalcium, vas, szílícium- és magnéziumforrás, emellett tartalmaz jódot, mangánt, cinket, rezet, kobaltot, krómot és nikkelt. 

 

 

A cékla segíti a sejtnövekedést, a sejtmagok regenerációját, aktiválja a vörösvérsejt-képzést, kiváló vízhajtó, méregtelenítő, májtisztító. Vörös festékanyaga, a „betain” táplálék a (bőr)sejteknek – kutatások szerint a rákos sejtekkel is sikeresen veszi fel a harcot. 

C-vitamin-tartalmánál fogva – mely támogatja a vas felszívódását, sejtjeink oxigénnel való ellátottságát – hatékony lúgosító antioxidáns, mellyel a szervezetet kívül-belül roncsoló savak és a sejtek elöregedése ellen harcolhatunk. Bár a cékla közvetlenül nem „fogyaszt”, jelenléte a táplálkozásban – a napi ideálisan öt, de minimum három adag nyers zöldség részeként – pörgeti az emésztést, természetes vízhajtó, így elősegíti a súlyvesztést és a karcsúság megtartását, főleg, ha mellette rendszeresen jól megizzasztjuk magunkat - akár egy olyan intenzív és felemelő tánccal, mint a brazil szamba.

 

Céklás tésztasaláta almával, rokforttal és dióolajjal

 

 

 

Hozzávalók:

 

- Személyenként 6-8 dkg száraztészta, „al dentére” főzve

Tipp: Gyermelyi Vita Pasta orsó vagy Gyermelyi Prémium 4 tojásos pákkeri 

- 1-2 db céklagumó

- Fél-1 db savanykás alma, meghámozva, apróra vágva

- 1/4 zacskó rukkolasaláta, levelekre tépkedve (ezúttal nem főszereplőként, inkább zöldfűszerként használjuk)

- Dióolaj

- Fehérbors (lehetőleg frissen őrölve)

- 1-2 teáskanál méz

- Fél citrom vagy egy egész lime leve

- Fél maréknyi, egy bögre klasszikus angol feketeteában kiáztatott mazsola

- Pár szem dió

- 10 dkg rokfort sajt

 

Elkészítés: 

 

1. A céklagumókat mossuk meg, sós vízben főzzük elő (kb. 15-20 perc, ne főzzük túl puhára) 

2. Ha kész, hámozzuk meg, kockázzuk fel.

3. Egy mély salátástálba öntsünk 3-4 evőkanál dióolajat. 

4. Őröljünk bele kiskanálnyi mennyiségű fehérborsot, csavarjuk bele a citrom vagy lime levét, keverjük össze. 

5. Adjuk a salátaöntethez a mézet is, keverjük el. 

6. Tegyük bele a mazsolát és az apróra vágott almát. 

7. Tegyük hozzá a levelekre tépkedett rukkolát. 

8. Adjuk hozzá a céklakockákat. 

9. Keverjük bele az „al dentére” főtt, langyosra hűlt tésztát.

10. Spricceljük meg a tetejét még egy kis dióolajjal, szórjuk meg rokfort-morzsákkal, durvára tört dióval és tálaljuk. 

 

Répa & La Bamba

 

 

 

A sárgarépa méltó párja a céklának: a tüzes mexikói hölgyek kedvence, akik a barna bőr „aranyló fényét” a magas béta-karotin tartalmú zöldség gyakori majszolásával hívják elő. A „karotin” egy pigment, mely a narancssárga növények színét adja. Mivel zsíroldékony, a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel ellentétben – melyek fogyasztása elsősorban nyersen ajánlott –, a sárgarépát érdemes „zsíros környezetben”, pl. olívaolaj társaságában fogyasztani, megpárolni (hogy a sejtfalak szétnyíljanak), így hasznosítja szervezetünk leghatékonyabban az értékes tápanyagokat. A répa ugyanolyan gazdag vitaminforrás, mint a cékla, együtt is ütős duót alkotnak, pl. frissen préselt, vegyes zöldséglé formájában. Latin-Amerika hölgyei és urai rengeteg tápláló zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak mixelve, akár étkezéshez, akár étkezés helyett, nem csoda, hogy könnyedén átbambáznak egy többnapos fiesztát.

 

Rakott wellness-tészta sárgarépával, joghurtos kecskesajttal 

 

 

Hozzávalók: 

 

- 1 doboz lasagne-lap

Tipp: Gyermelyi Prémium 4 tojásos lasagne

- 8-10 db (mérettől függően) kiváló minőségű, édes sárgarépa

- 1-2 teáskanál barnacukor

- Kevés szójatejszín (kb. egy kis doboz Alpro fele)

- Csipet fahéj és kurkuma

- Só, lehetőleg frissen őrölve

- Fél csokor petrezselyem, apróra vágva

- Extra szűz olívaolaj

- 30 dkg zsírszegény kecskesajt (vagy 15-15 dkg kecske- és tehénsajt keverve)

- 1 szál póréhagyma, apróra vágva

- 4 gerezd fokhagyma

- Feketebors, lehetőleg frissen őrölve

- Természetes összetevőjű konyhafűszer-keverék (pl. Naturella)

- 2 doboz zsírszegény natúr joghurt

- Snidling

 

Elkészítés: 

 

Sárgarépa:

 

1. Kevés olívaolajon karamellizáljuk meg a barnacukrot. 

2. Reszeljük bele a sárgarépát, lassú tűzön hagyjuk együtt karamellizálódni a cukorral. 

3. Enyhén sózzuk, ízesítsük csipet fahéjjal, kurkumával.

4. Amikor átpuhult, lazítsuk fel szójatejszínnel, tegyük bele a petrezselymet és botmixerrel mixeljük át. Ízletes, sűrű „sárgarépamasszát” kell kapnunk. 

 

Kecskesajt:

 

1. Olívaolajon dinszteljük meg a póréhagymát. 

2. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kecskesajtot. 

3. Ízesítsük reszelt fokhagymával, őrölt feketeborssal, teáskanálnyi konyhafűszer-keverékkel (ha sós a sajt, ebből keveset használjunk, kóstoljunk közben). 

4. Lazítsuk fel a joghurttal és keverjük át. Ismét egy gazdag aromájú, közepesen sűrű állagú „krémet” kell kapnunk. 

 

Összeállítás:

 

1. Egy sütőtálat kenjünk ki kevés olívaolajjal. 

2. Első rétegként sárgarépamasszát tegyünk bele, majd egy lap tésztát, kecskesajtot, tésztát, sárgarépát, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére, utolsó rétegként kecskesajt kerüljön. 

3. A maradék joghurtos kecskesajttal borítsuk le a rakott tésztát. 

4. A tetejét cikkcakkban locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal. 

5. Előmelegített sütőben süssük készre (kb. 30 perc). 

6. Tálaláskor szórjuk meg snidlinggel és adjunk mellé egy egyszerű, friss zöldsalátát (madársaláta, rukkola, fejes saláta, extra szűz olívaolajjal, frissen facsart citromlével). 

 

 

 

Egészséges barnulást, csillogó bőrt mindenkinek!