Happy tészták nehéz napokra

ch27.jpg

A menstruáció előtti-alatti kellemetlen tüneteket, fájdalmakat elsősorban a hormonháztartás ingadozása okozza, melyet ásványi anyag- és vitaminpótlással kordában tarthatunk, mindezek hiányában viszont – félkész vagy túlságosan feldolgozott élelmiszerek, gyorsételek fogyasztásával – a tünetek felerősödését is kiválthatjuk. Pár boldogító tipp arra, hogy dobjuk fel tésztáinkat a nehéz napokat megkönnyítő vitálanyagokkal.

 

Magnézium

 

A magnézium a kalcium és a vas mellett legfontosabb ásványi anyagunk, mely egyaránt szükséges a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcsere, az idegrendszer, a hormonháztartás, a szívizomzat és a többi izomcsoport egészséges működéséhez, valamint a csontok, fogak szerkezetének megtartásához. Felnőtt nőknek naponta (prof. Bíró György 1996-os értéktáblázata szerint) 300mg magnézium fogyasztása ajánlott, férfiaknak 350mg, uniós felmérések szerint viszont a nők 65%-a nem visz be ennyit. Hiánya fáradékonyságot, levertséget, anyagcserezavart, szívritmuszavart, fizikai-szellemi lelassulást, idegességet, alvászavart okoz, valamint fokozhatja a menstruáció előtti-alatti kellemetlen tünetek: feszültség, agresszivitás, fejfájás, migrénes rohamok kialakulását. A kalcium és a B-vitamin segíti felszívódását a szervezetben, a szerves kötésű (citrátos) magnézium kúra pedig nagyon jó eredményeket hozott a menstruációval összekapcsolódó migrénes rohamok csökkentésében.

 219.jpg

 

Forrásai: sötétzöld színű zöldségek nyers vagy enyhén párolt formában (a zöldségek zöld színüket a klorofillnak köszönhetik, melynek központi atomja a magnézium), olajos magvak (pl. mandula, tökmag, napraforgómag, diófélék natúr, feldolgozatlan formában), teljes kiőrlésű gabonák (mert a gabona héjában található a legtöbb magnézium), korpa, csírák, hüvelyesek (szója, zöldborsó, fehérbab), gyümölcsök, halak, fűszernövények (petrezselyem, snidling, koriander).

 

Magnéziumban gazdag tésztavariációk:

 

Elkészítésükhöz használjunk személyenként 6-8dkg főtt tésztát (forró, langyos vagy hideg formában), a többi hozzávalót pedig a lehető legtermészetközelibb állapotban adjuk hozzá az ételhez, a zöldségeket roppanósra pároljuk, ne főzzük túl. Porokat, konzerveket, zacskós szószokat ne használjunk. Fokozandó az ásványi anyag-bevitelt, a kompozíciókat hintsük meg frissen zöldellő fűszernövényekkel, olajos magvakkal, lehetőleg a fűszereket is frissen őröljük, a sózáshoz pedig tengeri sót vagy jódozott sót használjunk visszafogott mennyiségben.

 

- Zsenge zöldborsós-tonhalas tészta szójatejszínnel és frissen őrölt fehérborssal készítve, snidlinggel gazdagon meghintve

- Langyos tésztasaláta lazaccal és brokkolival, tökmagolajjal és frissen facsart citromlével készítve, tökmaggal meghintve

- Korianderes-csirkés tészta kurkumával, lime-mal és kókusztejjel készítve, apróra vágott  korianderrel meghintve

- Hideg tésztasaláta bazsalikomolajjal és grillezett tofukockákkal fűszeres, botmixerrel szétzúzott paradicsompürével készítve, bazsalikomlevelekkel és apróra vágott petrezselyemmel

 

Vas

 

A vas vérünk motorja, a hemoglobin fő alkotóeleme, mely az éltető oxigén szállításáért felelős testünk sejtjeihez. Vashiányos állapotban az oxigén nem tud, vagy nem kellő mértékben jut el a sejtekhez, mely fáradékonyságot, koncentrációzavart, sápadtságot, teljesítménycsökkenést vált ki, hiszen oxigén hiányában a szervezet nem képes megfelelően funkcionálni. A vas ajánlott mennyisége felnőtt nők számára 15mg, férfiak számára 12mg, mivel a növényi vasforrásokat nehezebben, az állati eredetűeket könnyebben hasznosítja a szervezet, a „vasalapú” étrendnél arra is figyelnünk kell, hogy mindezeket kombinálva fogyasszuk.

 

ir02.jpg 

 

Forrásai:

 

- Állati eredetű („hem”) vasak: húsfélék (főzve, párolva, grillezve, sütőben sütve), tojás, máj, tonhal és más halfélék, csukamájolaj. Minél vörösebb színű a hús, annál nagyobb a vastartalma.

- Növényi eredetű, a szervezetben nehezebben felszívódó (nem „hem”) vasak: hüvelyesek (pl. vöröslencse), spenót (enyhén párolva), cékla (nyersen vagy enyhén párolva), olajos magvak, vörös gyümölcsök (szőlő, szeder, ribizli)

- Száraz vörösbor

 

Az állati és növényi eredetű vasforrásokat együtt érdemes fogyasztani, mivel az állati eredetű segíti a növényi eredetű felszívódását, vica versa egy szelet sült hús zamatosan savanykás gyümölcsköretének rostjai, gyümölcssavai a hús emésztését könnyítik meg a szervezet számára. Szintén jó hatással van a vas felszívódására és a nehezebb vastartalmú ételek, húsfélék emésztésére a C-vitamin (citrom- és citrusfélék, savanykás gyümölcsök, nyers zöldségek) és a B-vitamincsoport (zöldborsó, petrezselyem, sárgarépa, káposzta, olajos magvak, szója).

 

Vasban gazdag tésztavariációk:

 

- Kagylótészta almás resztelt csirkemájjal (a hagyma és a fokhagyma mellett héjával együtt lereszelt almát is párolunk a serpenyőben, erre dobjuk rá a csirkemájat), frissen őrölt borssal és almaecettel ízesítve, snidlinggel meghintve. A kifőtt tésztát is dobjuk bele a serpenyőbe és forgassuk össze az almás májjal. Ínyencek vékony méz-csíkokkal is áthúzhatják a tetejét tálalás előtt.

- Langyos tésztasaláta kecskesajttal és olívaolajon grillezett céklakockákkal, frissen őrölt fehérborssal, citromlével és mézzel ízesítve, dióval, snidlinggel meghintve

- Hideg rakott tészta vaníliás rikottával és ribizlivel: a rikottát (zsírszegény „savósajt”) a túróhoz hasonlóan keverjük ki zsírszegény joghurttal vagy kókusztejjel, adjunk hozzá reszelt citromhéjat, 100%-os vaníliaesszenciát vagy kaparjunk bele vaníliamagokat, gyümölcsteában kiáztatott mazsolát és friss ribizliszemeket, édesítőként nyírfacukrot (xilit) használjunk. Rakjuk le kifőtt és kihűlt cérnametélttel, tetejét ribizlivel, mandulapehellyel díszítsük (ha a rikottát kókusztejjel kevertük ki, mandula helyett kókuszreszelékkel is megszórhatjuk) és tegyük hűtöbe egy éjszakára.

 

redc04.jpg
 

Jód

 

A pajzsmirigy-betegségek akár önálló oka is lehet a jódhiány, de a kiváltó okok közé sorolhatjuk a stresszt, a helytelen életmódot, az öröklött hajlamot és bizonyos fennálló autoimmun-betegségeket is. A pajzsmirigy két, a szervezet egészének anyagcseréjére kiható hormont termel, melyhez szükséges az ideális mennyiségű jód jelenléte. A pajzsmirigy rendellenes működése idegességet, feszültséget, depressziót, akár pánikbetegséget, valamint hajhullást, székrekedést, és érelmeszesedést; alulműködése hízást, túlműködése fogyást okozhat. Amennyiben pajzsmirigy-megbetegedésre gyanakszunk, mindenképp végeztessük el a szükséges vizsgálatokat, ha ez nem áll fenn, szimplán figyeljünk oda az elegendő jód bevitelére, mely nők és férfiak esetében egyaránt napi 15mg.

 

Forrásai: tengeri só, tengeri halak, tengeri növények (moszatok, algák), tojás, húsfélék, ivóvíz (tenger közelében fekvő területeken), jódozott só, kálium-jodid tabletta.

 

201.jpg 

 

Jódban gazdag tésztavariációk:

 

- Szardíniás tésztasaláta főtt tojással és kapribogyóval, frissen facsart citromlével ízesítve, a saláta elkészítésének első lépéseként olívaolajat keverjünk ki kevés szardellapasztával és apróra vágott lilahagymával egy salátástálban, ehhez adjuk hozzá a tésztát, a szardíniát és a kapribogyót.

- Ázsiai tészta grillezett tengeri halfilé-kockákkal, wok-zöldségekkel, szójaszósszal és pirított szezámmaggal: pirítsuk meg szezámolajban a szezámmagokat, erre dobjuk rá az ázsiai zöldségmixet (mélyhűtöttet is kaphatunk a bevásárlóközpontokban), ízesítsük szójaszósszal és tengeri sóval, a halat kockázzuk fel, egy külön serpenyőben, forró olívaolajon süssük át, ha kész, adjuk hozzá a zöldségekhez a kifőtt tésztával együtt, újból locsoljuk meg szójaszósszal és pirítsuk készre. Tálaljuk friss, vitamindús csírákkal a tetején.

 

L-triptofán

 

Esszenciális fehérjealkotó aminosav, melyet – mivel a szervezet nem tudja előállítani – táplálékkal kell bevinni. Jelentősége, hogy a szervezetben B3-vitamint és szerotonint (boldogsághormont) termel, melynek stabil szintje különösen fontos a menstruációs időszakban. Természetesen ez még csak egy boldogságfaktor, melyet mozgással, aktív életmóddal, pozitív életszemlélettel – vagy legalábbis a rá való törekvéssel – kell kiegészítenünk ahhoz, hogy elkerüljük a havi egyszeri totális „mélybezuhanást”, és megmentsük ettől az állapottól környezetünket is.

 

Fő triptofán-források:

 

Datolya, csicseriborsó, zab, szója, tejtermékek, sajtok, halak (lazac, makréla), zöldborsó, búzacsíra, olajos magvak (tökmag, szezámmag, mogyoró), tojás, vörös hús.

 

egg-salmon.jpg
 

Növényi hormonok, „fitoösztrogének”
 

Olyan növényi vegyületek, melyek képesek szabályozni, stabilizálni az ösztrogénszintet, melynek ingadozása (a progeszteronszint ingadozásával együtt) durva premenstruációs és menstruáció alatti tüneteket produkálhat. Legkoncentráltabb forrásaik a szója és a lenmag, melyekben a fitoösztrogének és más aktív komponensek (lecitin, rostok) rendkívül jó hatással vannak a változókori időszakban a hormonháztatrásra és így az idegrendszerre. Kutatások kimutatták, hogy Japánban, ahol fitoösztrogénekben tradicionálisan gazdag az étrend, sokkal könnyedebben élik át a nők a változó kort, valamint ritkább az emlőrák és a prosztatarák, a csontritkulás, az érelmeszesedés és a vele járó betegségek.

 

linseeds2.jpg 

 

Triptofánban és fitoösztrogénekben gazdag tésztavariációk:

 

- Teriyaki szószos pirított tészta csirkekockákkal és aszalt datolyával vagy (vegetariánus verzió) tofukockákkal

- Kínai káposztás tészta bok choy-jal (kínai káposzta), barnacukorral és szójaszósszal készítve, földimogyoróval megszórva

 

bok choy01.jpg

 

Egészségtipp: a fitoösztrogénekben és lecitinben gazdag lenmaggal kiválóan kitisztíthatjuk a bélrendszert: kiskanálnyi mennyiséget együnk naponta kétszer egy nagy pohár vízzel, két hétig. A kúra hajunknak, bőrünknek is áldás.