Randitészták, főzős randik

sexy pasta.jpg 

„Nálad vagy nálam?” A hobbigasztronómia korában a kérdés nem (mindig) felhívás egy keringőre, inkább a keringőt megelőző, ízlelőbimbókat kényeztető előjátékra a konyhában. Hogy tehetjük még izgalmasabbá és hogy kerüljük el a buktatókat?

1. Készüljünk fel a célszemélyből, persze indirekt módon. Hölgyektől főleg nem ajánlott diéta, fogyókúra felől kérdezősködni, nehogy célzásnak vegyék. Ételallergiával kapcsolatos infóbeszerzéssel – különösen férfiak esetében – szintén vigyázzunk, mert a téma tudat alatt betegségként, egyfajta gyengeségként is lecsapódhat, rossz érzéseket keltve a teremtés koronájában. Tanácsos előre kinyomozni azt is, hogy esetleg fennáll-e a partnernél alkohol-absztinencia vagy elvből kerül-e bizonyos ételeket (húsfélék, tejtermékek, majonéz).

flirt12.jpg

2. Néhány találkozó, felületes ismeretség után van már némi információnk a partner ízlését illetően: célszerű, ha a vacsorán a „biztos” és az egzotikus „meglepetés-elemeket 60-40%-ban osztjuk el.

mezze01.jpg

3. A vacsora játékos, érzékszerveinket kényeztető fogások sorozatából álljon inkább, mint kevés, bőségesen tálalt elemből. Adjon módot arra, hogy a partnerek megérintsék egymást, pl. ha az előétel kis tálkákban szervírozott házi tapas-válogatás pirítóssal, bruschettával vagy akár naan-kenyérrel, a partner ínyencségeken pásztázó tekintetét látva adódik a kérdés: „Csináljak neked egy katonát?” – és a kezünk máris, mintegy véletlenül megsimíthatja egymást a falat átadásánál. (Randivacsorára ne készítsünk levest, mert nem szexi és semmit nem lehet vele kezdeni.)

flirt13.jpg

4. Nemcsak a túl erős illatú-aromájú ételeket (szardínia, hagymafélék), hanem az emésztőrendszerre szó szerint súlyosan ható fogásokat is kerüljük (káposzta, kukorica, zöldborsó és más hüvelyesek, túl sok nyers zöldség, sertéshús, vörös húsok), mivel ezek lebontása nagy munka a szervezet számára és személyfüggő, ki mennyire tud megküzdeni vele: van, akinél puffadást, hasmenést okoznak, a görcsölő gyomor pedig – valljuk be – nem tenne jót egy szexi(nek indult) estének.

5. A vacsora legyen előjáték, az ismerkedés terepe. A fogások között szervírozzunk szörbetet (sorbet), mely virágkorában, a hosszú éjjeleken át tartó reneszánsz vacsorákon az ízek elválasztására szolgált: lecsendesíti az előző fogás ízeit és felkészíti ízlelőbimbóinkat az következő fogás befogadására.

sorb03.jpg

A szörbet-szünetek vizuálisan is rendkívül vonzó elemei az étkezésnek, nem beszélve arról, hogy miközben a szörbetet szopogatjuk, számos lehetőség adódik az ismerkedésre, flörtre. (A szörbetet sok citrommal és citromhéjjal, savanykás-kesernyésen, csökkentett cukortartalommal, inkább fruktózzal vagy xillittel készítsük. Szicíliai citromszörbet-fagylalt dobozos formában az üzletekben is kapható.)

6. Az ételek intenzív aromáit a zöldfűszerek simítják el, ezért minél több friss petrezselyemmel és mentával (pl. mentás-citrusos limonádé) komponáljuk meg a vacsorát. Remek aromát ad a nyári hűsítőknek a friss gyömbér is: a gyömbéres limonádét már előző este készítsük el és hűtsük be. Nem mellékesen a gyömbér pezsdítő, afrodiziáló fűszer- és gyógynövény.

lem04.jpg

7. A frissen őrölt kávé szintén semlegesíti a vacsora ízeit, nyár lévén, ez lehet jegeskávé, amit előre le kell főznünk és bekészítenünk a hűtőbe.

icecoff03.jpg

A kávéba este lehetőleg ne tegyünk cukrot, tejet vagy tejszínt: nagyon finom szervírozáskor kevés mézzel vagy xillittel (nyírfacukor) és szójatejszínnel ízesítve is, természetesen sok jéggel. Ugyanis a hölgyek többsége este zsíros tejterméket már nem eszik. Viszont, egy extra fagyigombóc beleröppenhet a jegeskávéba, könnyed desszertté varázsolva azt, mely koffein- és cukortartalmával plusz energiát is biztosít az este további részére, főleg, ha mindezt még kávé- vagy mandulalikőrrel is tetézzük. A fagylalt a kávéban tradicionálisan Bourbon vanília, de újíthatunk élvezeteket fokozó mexikói csokoládés, mandulás, marcipános, amarettós irányban.

8. A randivacsora energetizáló kell, hogy legyen, hiszen valószínűleg nem az asztalnál akarjuk befejezni az estét. A nehezen emészthető ételek, sült húsok, „gazdag” köretek, nehéz borok és a sör álmosítanak, így ezeket kerüljük és könnyed, változatos, zöldfűszerekkel, citrommal, lime-mal szervírozott ételekből, könnyű, izgalmas italokból építsük fel a menüt, a desszert pedig – ha épp nem az előző pontban említett huncut jegeskávé –, lehet likőrrel megbolondított, friss gyümölcsökkel tálalt gyümölcsfagyi, mely vidám és élénkítő.

icec03.jpg

9. A könnyű, kreatív tésztasaláták tökéletesen megfelelnek a randikoncepciónak, technikailag egy aranyszabály van: hosszútésztát, spagettit, makarónit randivacsorára soha! Nem véletlen, hogy II. Erzsébet királynő is kitiltotta a hosszútésztát diplomáciai étrendjéből, hiszen nő és tudja, hogy e tésztafajtának az esztétikus elfogyasztása nem fontos publikus eseményre való.

pasta01.jpg

Színes, meglepő (pl. farfalle) kompozíciókkal viszont sikert arathatunk, ráadásul azzal a megnyugtató tudattal fogyaszthatjuk kivételesen este is a szénhidrát zöldségekbe, sovány húsokba, tenger gyümölcseibe komponált forrását, hogy a bevitt kalóriákat nagy valószínűséggel úgyis elégetjük reggelig.

Randitészta-variációk 

A remek receptek megtalálhatóak a „Tészták: Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre” c. könyvben: Art Nouveau Kiadó, 2008, és kiválóan elkészíthetők magas minőségű hazai tésztákból is, mint pl. a Gyermelyi tojásos- és durumtészták

- Gyümölcsös tésztasaláta csirkével (75. old.)
- Pasticcio (90. old.)
- Mustáros csirke csigatésztával (120. old.)
- Tengeri pérhal amarettóval és narancsmártással (150. old.)
- Cannelloni salmone (lazacos cannelloni, 156. old.)
- Farfalle vegyes tenger gyümölcseivel (168. old.)
- Kétféle kagyló (kagylótészta feketekagylóval, 180. old.)
- Ravioli di verdure (196. old.)
- Cukkinis-padlizsános lasagne (218. old.)
- Tésztafelfújt provence-i módra (225. old.)
- Tésztával töltött padlizsán (233. old.)

pasta08.jpg

10. Italok tekintetében is fő szempont a könnyedség és a vizualitás: készítsünk rafinált nyári koktélokat, de lehetőleg csak egy alkoholkomponenssel, mivel izgatni és nem idő előtt fejbe vágni akarjuk a vendéget.

cocktail03.jpg

Kiemelt helyet kap természetesen a pezsgő is, a vacsora alatt a száraz, utána jöhet az édes. (Nem véletlenül a pezsgő az estélyek hagyományos welcome drinkje évszázadok óta, melynek funkciója – legyünk őszinték –, hogy a hölgyekről már az ajtóban leomlassza az etikett vélt vagy valós bástyáit). Bátran kísérletezzünk pezsgőkoktélokkal is, mint pl. a bolondító Aperol (kesernyés olasz rebarbaralikőr) - pezsgő páros vagy a Kir Royal.

flirt02.jpg

11. A vizualitás a randivacsora egészét tekintve döntő szempont: személyiségünket ne csupán az ételek, hanem a környezet, a szervírozás is tükrözze. Jó, ha az este egymáshoz kapcsolódó terekbe van rendezve, melyekben kényelmesen főzhetünk (akár együtt), étkezhetünk és utána egy süppedős pamlagon elomolhatunk pezsgőspoharainkkal. Minden legyen laza, de a technikai részleteket (mint pl. hogy a mosogatógép rendesen elmosta-e a poharakat) csekkeljük előre.

din09.jpg

Ha lehetőségünk van kertben vagy vízparton randivacsoráztatni, csodás élményt nyújt a térben itt-ott fellobbanó diszkrét gyertyafény és egy függőágy, ahol vacsora után koktélozva együtt pásztázhatjuk a hullámokat – ez esetben viszont szúnyogirtó mécsesről is gondoskodjunk.

din07.jpg

12. A fürdőszobát és a lakás többi helyiségét is megfelelően készítsünk fel a vendégfogadásra: legjobb, ha minden személyes, intim higiéniai felszerelést (fogmosószett, tusfürdők, samponok, hajápolók, krémek, sminkcuccok, borotva, stb.) és ruhadarabot (kiteregetett ruhák, szennyestartó) eltüntetünk szem elől, a mosógépet letakarjuk – maradjon meg a másik számára a maximális bűvölet és illúzió.

flirt11.jpg

13. Randivacsorán vigyázzunk a lakásillatosítókkal, füstölőkkel, csakúgy, mint saját parfümünk minőségével és mennyiségével. Sok hölgy – különösen azokban a bizonyos napokban – rendkívül érzékeny a szagokra, egy durva, mesterséges, „éles” illat vagy tömény füstölő migrént okozhat, fájdalomtól zúgó fejjel pedig nem lehet flörtölni. A természetes, konyhából áradó illatok viszont általában ebben az időszakban is pozitívan hatnak.

din08.jpg

Izgalmas nyárestéket, sikeres randivacsorákat!