Jótékony húshagyó napok: tésztadiétával

ph5.jpg

A hús elsődleges fehérjeforrásunk, mindazonáltal az emésztéséből visszamaradt salakanyagoktól időről időre érdemes megszabadulni, például egy könnyed, zöldséges tésztadiéta keretében.

Húshagyás: miért jó mindenkinek?

meat01.jpg

A hús emésztése nagy feladat, egy felnőttnél pár órától akár egy teljes napig, egy idősebb embernél napokig is eltarthat. Emésztési szempontból – melynek sikere meghatározza hangulatunkat, a helytelen emésztés súlyos betegségekhez, elsavasodáshoz, elhízáshoz is vezethet –, a cél az, hogy egy étkezésre visszafogott mennyiségű, könnyen feldolgozható táplálékot juttassunk a szervezetbe, melyből az felveszi a fizikai és szellemi tevékenységeihez szükséges energiát (ideálisan csak annyit, amennyit a következő tevékenység megkíván), a kiegyensúlyozott működéshez, védekezőrendszerének karbantartásához szükséges ásványi anyagokat (vas, magnézium, jód, nátrium, kalcium, stb.), vitaminokat, rostokat. Ha az emésztőrendszert ugyanabban az időpontban nagy mennyiségű, sokféle anyaggal terheljük (nagy, nehéz ebédek, sok hús burgonyával, rizzsel, hús tejszínes szószokkal, cukrok, zsírok egyszerre, de ide sorolhatjuk a mesterséges anyagokat tartalmazó élelmiszereket, a sokszorosan feldolgozott, konyhakész termékeket, a mindent összevegyítő gyorsételeket is) érthető, hogy megzavarodik, próbál megbírkózni a feladattal – ehhez többféle gyomorsavat kell előállítania, melyek sokszor hátráltatják egymás működését –, az emésztés elhúzódik, a gyomorban lévő fehérjék (mint a hús) rothadásnak, a keményítők (mint pl. a burgonya) erjedésnek indulnak, ezért elnehezülünk, elálmosodunk, a gyomor felpuffad, „ég”, a kínlódás végén pedig nagy adag, többnyire savas kémhatású (húsok, tejtermékek, gabonafélék emésztéséből visszamaradt) salakanyag marad a szervezetben. Ezt a savas salakot testünknek először semlegesítenie kell, mielőtt a vese és a belek útján távozna a szervezetből. Erre a „semlegesítésre” szervezetünk gyümölcsök, zöldségek emésztéséből visszamaradt, lúgos kémhatású, ásványi anyagokban gazdag salakot használ, tehát: minél több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál hatékonyabb és gyorsabb a visszamaradt, káros, savas salakanyagok semlegesítése. Időről időre pár húsmentes nappal, méregtelenítéssel, (szigorúbb esetben) böjttel, a gyomrunkba érkező táplálék mennyiségének féken tartásával, az egyszerre bejuttatott táplálékfajták átgondolásával rengeteget segíthetünk az emésztőrendszernek, átélhetjük, hogy mennyire kevés az, amire valójában szükségünk van, és hogy milyen jó érzés a fizikai-lelki könnyedség. Minden világvallás, ősi filozófiai rendszer a testi-lelki problémák megoldásához vezető úton első helyen ajánlja a felhalmozódott salakanyagoktól való megszabadulást, a folyamat végén pedig – mivel az emésztés többé nem okoz fájdalmat, gyomorégést, nem vezeti el a figyelmet – egy új, letisztult állapot jön létre: a fizikai leterheltség megszűnik, így a psziché is szabadon fordulhat az élet igazán fontos kérdései felé.

Miért jó a nőknek?

digest01ss.jpg

A női test rendkívül bölcs, olykor ő maga szólít fel az étel elhagyására, pl. olyan drasztikus formában, mint a várandósság alatti rosszullét, hányás. Kutatások szerint ez a jelenség főleg húsfogyasztó népeknél gyakori,a szervezet a magzatot védi azzal, hogy nem enged be további savképzőket, a babát az anya zsírraktáraiból táplálja. Sok nő éli meg ugyanezt havi rendszerességgel, a menstruáció alatt akár 3-5 napig húzódó migrén, rosszullét, hányás keretében. Logikusan gondolkodva nagyobb az esélyünk mindezek elkerülésére, ha a menzesz előtt 7-10 nappal ráállunk egy könnyed, párolt/főtt zöldségalapú, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, a lerakódott salakanyagok ellen ható táplálkozásra. Ha a menstruáció eljövetelekor maximálisan fel vagyunk vértezve ásványi anyagokkal (magnéziummal, vassal, jóddal, mely pozitívan hat a hormonháztartásra), és nincs elutasítandó méreg a szervezetben, a rosszullétet is nagyobb eséllyel ússzuk meg. 

Boldogító tészták nehéz napokra>>  

 

Húshagyó napok csereberéje

Mivel a hús elsődleges fehérjeforrás, a húshagyó napokat úgy kell megoldani, hogy a megfelelő energiát fehérjében gazdag növényekből is felvegye a szervezet, pl. gombából, dióból és olajos magvakból, tojásból, szójából, melyek mind komplex táplálékok. Rendkívül fontos az ásványi anyagok: vas, magnézium, jód, nátrium, kalcium bevitele, ezeket további zöldségekből, zöldfűszerekből, gyógyteákból, zöldfüves lúgosító teákból fedezzük, amit szükség esetén (pl. vashiányos, jódhiányos állapot) kiegészíthetünk napi 1-2 ásványi anyag-tablettával. (Ezek vásárlásakor mindig a természetes, szerves, „citrátos” kötésűt válasszuk, mert ez tud hatékonyabban beépülni a szervezetbe, pl. magnézium-citrát).

meat04.jpg

És hogy miért „mindig, mindent zöldséggel”? Nem csupán a zöldségek vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt, mely sejtjeink életerejét, csillogását, a haj és a bőr szépségét adja, hanem azért is, mert a zöldségek emésztéséhez nem szükséges a gyomornak speciális emésztőnedveket termelni (mint a húshoz vagy a szénhidrátokhoz), vígan lebomlanak savas, lúgos és semleges közegben egyaránt. Tehát bármit eszünk a zöldségek mellé (húst vagy szénhidrátot), a lebontáshoz termelt emésztőnedvek nem fognak egymás ellen hatni, nem semlegesítik egymást, az emésztés gyors és sikeres lesz. Ez alól csupán a fehérjében vagy szénhidrátban gazdag zöldségek kivételek, mint a gomba, kukorica, babfélék, hüvelyesek, ezek emésztését további zöldekkel, főleg intenzív zöldfűszerekkel, fűszerekkel párosítva könnyíthetjük.

Húshagyó napok után…

f43.jpg

Felszabadult, vitaminokban, ásványi anyagokban lubickoló szervezetünk nem fogja visszasírni a nagy mennyiségeket, a megterhelő összevisszaságot. Ezt a ritmust kell megtartanunk és arra koncentrálni, hogy egy-egy étkezésre olyan, limitált mennyiségű táplálékot juttassunk a gyomorba, melyet az pár órán belül simán feldolgoz, ennek érdekében pedig olyan táplálékkombinációkat kell választanunk, melyek segítik, és nem gátolják egymás emésztését. Mivel 21. századi tevékenységeink, mint pl. az irodai munka nem igényelnek sok kalóriát, válogathatunk az alábbi egészséges, emésztést könnyítő variációk közül:

- Egy adag zöldség (főtt, párolt, pirított, grillezett, sütőben sült) formában vagy salátaként hidegen sajtolt olajjal, balzsamecettel, kis adag (szintén főtt, párolt, pirított, grillezett, sütőben sült) hússal, hallal vagy szénhidráttal (6-8 dkg minőségi főtt tésztával, pár szem főtt vagy tepsiben sült burgonyával)
- Szénhidrát (pl. tészta, burgonya) zöldséggel és tejtermékkel: húst és tejterméket egy étkezésen belül ne fogyasszunk
- Hús legideálisabb emésztési párjával: párolt vagy vele sült gyümölccsel, mely a gyümölcssavak miatt a leghatékonyabban segíti a hús lebontását
- Az említett magas fehérje- vagy szénhidráttartalmú zöldségek (gomba, kukorica, babfélék, hüvelyesek) napközben, önmagukban (pl. főtt kukorica) vagy könnyű főzeléknek, szósznak megfőzve vagy szénhidráttal (pl. gombás-zöldfűszeres tészta), az emésztésüket leghatékonyabban támogató zöldfűszerekkel, fűszerekkel kombinálva
- Természetes cukrok (méz, friss és aszalt gyümölcsök) önmagukban, olyan időpontban, amikor az általuk szolgáltatott energiát a nap további részében fel tudjuk használni
- Rengeteg ásványi anyagot tartalmazó, hajat, bőrt szépítő olajos magvak napközben, kis mennyiségben (magas kalóriatartalmuk miatt)

Diétatipp:

Aki extra gyorsra szeretné felpörgetni emésztését, egyúttal extra adag C-vitaminnal gazdagodni és hatékonyan lúgosítani, reggel éhgyomorra, valamint minden étkezés előtt negyed órával igyon meg egy nagy pohár ásványvizet egy frissen facsart citrom levével.

Egészségtipp:

A táplálkozásnál vegyük figyelembe azt, hogy az agy a táplálék bevitelétől számítva 20-25 percen belül bocsájtja ki a „boldog és jóllakott vagyok”-érzést. Tehát, együnk kevesebbet és várjunk 20 percet: tökéletesen jóllakottnak fogjuk érezni magunkat.

Szabadon variálható, villámgyors zöldséges tészták

pasta_veg05.jpg

Hozzávalók:

- Zöldségek megtisztítva, feldarabolva: cukkini, padlizsán, paradicsom, kápiapaprika, ill. bármely más zöldség, tofukockák
- Fokhagymagerezdek
- Exra szűz olívaolaj
- Borsfélék: jó, ha nem csak fekete, hanem fehér- és rózsaborsot is használunk
- Jódban gazdag tengeri só
- Zöldfűszerek ízlés szerint: bazsalikom / petrezselyem / snidling
- 1-2 kiskanálnyi natúr olajos mag: napraforgómag / tökmag / fenyőmag / menzesz előtti időszakban: lenmag
- Személyenként 6-8 dkg minőségi kifőtt tészta (pl. Gyermelyi tojásos és durumtészták)
- Személyenként 1 teáskanálnyi reszelt parmezán

Elkészítés:

1. Egy tepsit osszunk annyi részre, ahányféle zöldséggel dolgozunk. A megtisztított fokhagymagerezdeket, a zöldségeket (és a tofukockákat) csoportonként terítsük a tepsibe (ez esetben nem kell a paradicsom héját levenni), sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és jól süssük-grillezzük át.

grill_veg.jpg

2. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kissé kihűlni, majd a sült fokhagymát és azokat a zöldségeket, melyekből a tésztaszószt szeretnénk készíteni, tegyük konyhai aprítógépbe vagy egy külön tálba: remek megoldás például a kápiapaprika-paradicsom páros. Figyelem: a fokhagymát kóstoljuk meg, hogy véletlenül nem keseredett-e meg a sütőben. Ha igen, inkább reszeljünk a szószba friss fokhagymát.

3. A sült kápiapaprikához, paradicsomhoz és fokhagymához adjunk hozzá 1-2 kiskanálnyi natúr magot és az aprítógépben mixeljük össze. Ha nincs aprítógépünk, használjunk konyhai robotgépet, ez esetben a magvakat inkább tálaláskor, a kész ételre szórjuk rá. Mivel a sütéskor eleve fűszereztük a zöldségeket, most már csupán ízlés szerint kiegészítjük a fűszerezést.

4. A kész, zamatos zöldségszószt keverjük össze a kifőtt tésztával és adjuk hozzá az egészben hagyott grill zöldségeket, ez esetben a cukkinit és a grillezett tofukockákat.

5. Szórjuk meg ízlés szerint apróra vágott petrezselyemmel / snidlinggel / bazsalikommal, kiskanálnyi parmezánnal és tálaljuk.

pasta_veg08.jpg

Padlizsános tészta

A recept megtalálható: Tanja Dusy: Tésztadiéta c. könyvében, Holló és Társa Kiadó, 14. old.

tesztadieta01.jpg

Hozzávalók egy személyre:

- 2 közepes méretű padlizsán
- 1 vöröshagyma
- 1 fokhagymagerezd
- 1 teáskanál olívaolaj
- 40 dkg konzerv paradicsom vagy meghámozott friss paradicsom (a paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe dobjuk, kivesszük, így könnyen le tudjuk húzni a héját)
- ½ teáskanál őrölt rómaikömény
- Frissen őrölt bors, tengeri só
- 1 evőkanál frissen aprított petrezselyem
- 1 teáskanál frissen reszelt parmezán
- 6 dkg kifőzött tészta (pl. Gyermelyi Vita Pasta Penne)

Elkészítés:

1. A padlizsánokat megmossuk, végeiket levágjuk és 1 cm-es kockákra aprítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk.

2. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, a vöröshagymát, fokhagymát, padlizsánt kis lángon, állandóan kevergetve kb. 8 percig sütjük benne.

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, rómaiköménnyel, sóval, borssal ízesítjük, fedő nélkül főzzük még 10-15 percig.

4. Ezalatt a tészta vizét felforraljuk, sózzuk, a tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

5. A padlizsánmártás egyharmadát félretehetjük egy jó kis esti mártogatóshoz (crostinihez vagy nyers zöldségekhez), a többit a tésztához keverjük.

6. Megszórjuk petrezselyemmel és parmezánnal, tálaljuk.

Hűs tésztasaláta hagymafélékkel és kígyóuborkával

Ez a zamatos tésztakompozíció semmiképp nem ajánlott első randira, viszont a sokadik randit biztos feldobja üdítő, természetes ízeivel. Ha utána frissen őrölt kávét iszunk, az aromák is tovaszállnak.

pakkeri03_1.jpg

Hozzávalók:

- Fél kígyóuborka, megtisztítva, vékony, 2-3 cm-es hasábokra szeletelve
- 2-3 gerezd frissen reszelt fokhagyma
- 1 lilahagyma, nagyon vékonyra vágva
- Friss snidling, apróra vágva
- Borsfélék: ajánlott a fekete-, fehér- és rózsabors vegyesen
- Jódban gazdag tengeri só
- Kevés frissen facsart citromlé
- 1-2 teáskanálnyi fehérborecet
- 2-3 teáskanálnyi extra szűz olívaolaj
- Mennyiségtől függően 1-2 doboz kefír
- 15 dkg reszelt Gouda vagy más inteznzív ízű (akár füstölt) sajt
- Személyenként 6-8 dkg rusztikus ízű főtt tészta, pl. Gyermelyi Vita Pasta masni vagy Gyermelyi Prémium 4 tojásos pákkeri

Elkészítés:

1. A kefírt a sóval, borssal, olívaolajjal, fehérborecettel, citromlével, reszelt fokhagymával keverjük ki egy mély tálban.
2. Adjuk hozzá a finomra vágott lilahagymát és a vékonyra vágott kígyóuborkát.
3. Az „al dentére” főtt tésztát hűtsük le, majd keverjük össze a hagymás-kefíres szósszal.
4. Keverjük hozzá a reszelt sajtot és a snidlinget.
5. Az így elkészült tésztasalátát fedjük le, tegyük hűtőbe és pár órán át hűtsük.
5. Tálaláskor szórjuk meg még egy kis frissen vágott snidlinggel.

Zamatos zöldséges ízélményeket!