Az ősz legszebb tésztái, receptekkel

Marc-by-Marc-Jacobs-pasta-colorata2.jpg

Bemutatkozik a sütőtök házi ravioli-köntösben, a körte, a gomba és a gesztenye, még a nem túl sikkes sárgarépa is újjászületik fűszeres-karamelles paplanba burkolózva, egy adag masnitészta lágy halmai között. A természet őszi kincsestárából születő fogások nem csupán a szemet és az ízlelőbimbókat gyönyörködtetik, télre készülő szervezetünket is feltöltik életerővel.

Sütőtökös ravioli zsályás vajjal

butternut squash ravioli with sage browned butter.jpg

(© jennysteffens.blogspot.hu) 

Hozzávalók: friss ravioli / fél kg sütőtök / extra szűz olívaolaj / negyed bögre reszelt parmezán / negyed teáskanálnyi reszelt szerecsendió / tengeri só, frissen őrölt feketebors / 10 dkg vaj / 10-12 db friss zsályalevél (ha esetleg nem találunk, használjunk szárított zsályát)
A ravioli tésztához: 2 bögre liszt / 3 db kiváló minőségű tojás
A ravioli-receptek többsége nem tartalmaz sót, van, aki ennek ellenére tesz bele egy csipetnyit. A tésztát ízlés szerint gazdagíthatjuk 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal.

A házi ravioli elkészítése: Egy mély tálba szórjuk bele a lisztet, a közepébe formáljunk mélyedést, ebbe üssük bele a tojásokat. Dolgozhatunk deszkán vagy konyhapulton is. Először ujjheggyel lágyan keverjük össze a lisztet a tojással, majd gyúrjunk intenzíven 20 percig. Ha kész, fedjük le fóliával és pihentessük 20-40 percig.

Tésztadagasztó géppel: a lisztre üssük rá a tojásokat és közepes fokozaton keverjük a tésztát addig, amíg labdává nem alakul. Ha a tészta túl lazának/száraznak tűnik, adjunk hozzá 1-3 evőkanálnyi lisztet, ill. 1-3 evőkanálnyi vizet. Miután labdává alakult, állítsuk a keverőgépet alacsony-középfokra és dagasszuk még 5-7 percig, amíg rugalmassá nem válik. Ha kész, fóliázzuk le és pihentessük.

Amikor a tészta eleget pihent, borítsuk lisztezett deszkára, ismét gyúrjuk át, majd nyújtófával (vagy akár borosüveggel) nyújtsuk 1-3 mm vastagságúra.
A nyújtás technikája: nyújtunk, vízszintesbe fordítjuk a tésztát, megint nyújtunk, majd az egyik felét ráhajtjuk a másikra. Ezt ismételjük addig, amíg a kívánt méretet és vastagságot elérjük. A nyújtófát és a tésztát közben persze liszteznünk kell, hogy ne ragadjon le. Ha el akarjuk kerülni, hogy tésztánk túl lisztes legyen, borítsuk le fóliával és így nyújtsuk ki. Nyújtógéppel persze gyorsabban megy, de a kézi módszernek is megvan a maga archaikus varázsa.

butternut squash ravioli_how to make.JPG

(© jennysteffens.blogspot.hu) 

A raviolik töltése és kivágása: történhet ravioli-sablonnal, így nagyon szabályos lesz a végeredmény, valamint kézzel hajtogatva, így egyedi, rusztikus raviolikat kapunk, ami sokkal hangulatosabb. A kinyújtott tésztát szemmértékre elfelezzük, a felső félbe egymástól 4-5 cm-re egy-egy kanálnyi tölteléket teszünk, a töltelékek környékét megkenjük hideg vízzel, majd a tészta alsó felét ráhajtjuk a felsőre. Késsel vagy derelyevágóval négyzeteket vágunk a töltelékhalmok körül, a széleket pedig összenyomkodjuk. Ha hosszúkásabb formát szeretnénk (mint a képen), a tésztát kb. 10cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, egymástól 4-5 cm-re ráhelyezzük a tölteléket fél hosszig, a töltelékek körül a tésztát megkenjük hideg vízzel, majd a tésztacsík másik felét ráhajtjuk a töltelékhalmokra. Kivágjuk a raviolikat, a töltelékek körül lenyomkodjuk a tésztát, hogy ne menjen bele levegő, a téglalapok két végét pedig visszahajtjuk és összenyomkodjuk.

A sütőtökös töltelék elkészítése:

1. Vágjuk a sütőtötököt kockákra, helyezzük sütőlemezre vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Spricceljük meg olívaolajjal, fűszerezzük tengeri sóval, frissen őrölt borssal. Süssük puhára.

2. Amikor megsült, borítsuk tálba és törjük össze villával. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a szerecsendiót, ha szükségesnek látjuk, még egy kis sót, borsot, olívaolajat.

3. Töltsük meg és vágjuk ki a raviolikat (ld. fent).

4. Egy nagy lábasban forraljunk vizet. Amikor a víz felforrt, tegyük bele a raviolikat – a lábas méretétől függően egyszerre 5-6 darabot –, és csendesen bugyogó vízben főzzük 2-4 percig. Amikor feljönnek a víz tetejére, vegyük ki őket. Ezalatt elkészítjük a zsályás vajat, hogy a raviolik azonnal átugorhassanak a serpenyőbe, fenséges fürdőt venni a zsálya és a pirult vaj ínycsiklandozó aromáiban.

A zsályás vaj elkészítése:

1. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat.

2. Adjuk hozzá a zsályaleveleket.

3. Közepesen alacsony lángon pirítsuk a zsályás vajat addig, amíg barnulni kezd.

4. Amikor látjuk, hogy a vaj barnul, rögtön vegyük le a tűzről.

Befejezés:

A frissen kifőtt raviolikat fürdessük meg a zsályás vajban és azonnal, forrón tálaljuk. Ez az egyszerűen elegáns fogás finoman komponált, természetes ízeivel az őszi esték ajándéka, meghitt élmény mindenkinek.

A recept forrása és további finomságok Jenny Steffens blogján>>

Ízes-krémes sárgarépa, masnitésztába habarodva

carrot cream pasta.jpg

Hozzávalók: fél kg édes sárgarépa, karikákra vágva / 5 gerezd fokhagyma / 3 evőkanál extra szűz olívaolaj / tengeri só, frissen őrölt feketebors / 1 teáskanál szárított kakukkfű / kétharmad bögre tejszín / egyharmad bögre reszelt parmezán, plusz pár teáskanálnyi a tálaláshoz / fél kg masnitészta (ajánljuk a kiváló minőségű durumlisztből készült Gyermelyi „Vita Pasta” masnit) / fél-3/4 bögrényi a tészta főzővizéből

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A répakakrikákat egy mély tálban forgassuk össze az olívaolajjal, pár csipet sóval, a frissen őrölt borssal és a kakukkfűvel.

2. A befűszerezett répát tegyük tepsibe és süssük 45-50 percig. Ekkor vegyük ki, villával nyomkodjuk szét, keverjük át, majd újra tegyük vissza és süssük addig, amíg teljesen lágy, karamelles nem lesz.

3. Amikor a répa átsült, vegyük ki a sütőből. Főzzük ki a masnitésztát sós vízben „al dente”, a csomagoláson lévő instrukciók szerint. Amíg a tészta fő, elkészítjük a tejszínes répakrémet. A tészta főzővizéből tartsunk meg másfél bögrényit.

4. Egy mély tálban, turmixgéppel vagy konyhai mixerrel keverjük ki a sült répát a fokhagymával, a tejszínnel és a parmezánnal, amíg püré-állagú nem lesz.

5. A megfőtt és leszűrt tésztát borítsuk rá a tejszínes répapürére, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tészta keményítőben gazdag főzővizét, amíg a végeredmény selymes, krémes nem lesz.

6. Reszelt parmezánnal és ízlés szerint egy kis petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Ugyanolyan finom, mint amilyen látványos!

A recept forrása>>

Őszi tagliatelle zsályás gombával és sült gesztenyével

tagliatelle with mushrooms, chestnuts and sage.JPG

Hozzávalók: 1 zacskó tagliatelle / fél kiló erdei gomba minél többféle friss gombából / pár darab szárított fűszergomba, pl. sötét trombitagomba / 2 evőkanál vaj / extra szűz olívaolaj / egy csokor friss zsálya (ha nem találunk, használjunk szárítottat vagy helyettesítsük kakukkfűvel) / kb. negyed kiló sült szelídgesztenye, kis darabokra vágva / 1 evőkanál frissen facsart citromlé / tengeri só, frissen őrölt feketebors / 2 gerezd fokhagyma / kb. fél bögrényi a tészta főzővizéből

Elkészítés:

1. Sós vízben főzzük ki a tagliatellét „al dente”, a csomagoláson lévő instrukciók szerint.

2. Amíg a tészta fő, elkészítjük a gombaszószt: egy serpenyőbe tegyünk olívaolajat és egy evőkanálnyi vajat, forrósítsuk át. Szórjuk bele a friss gombát és a kisebb darabokra tépkedett szárított fűszergombát, reszeljük bele a fokhagymát, adjuk hozzá a zsályát, kevés sót, borsot. Pirítsuk meg a gombát, de vigyázzunk, hogy ne süljön túl és ne essen össze. (Amennyiben fűszeres lében vagy olajban eltett fűszergombát használunk, adjunk pár kanálnyit a léből a gombaszószhoz.) Amikor a gomba átpirult, zárjuk el a gázt, keverjünk el még fél evőkanálnyi vajat a szószban, fedjük le és tartsuk melegen.

3. A kifőtt és lecsöpögtetett tésztát keverjük össze egy tálban a sült gesztenye-darabokkal. Tegyünk hozzá egy kis vajat és pár evőkanálnyit a tészta főzővizéből.

4. Borítsuk rá a gombaszószt a gesztenyés tésztára, csavarjunk rá kb. egy evőkanálnyi citromlevet és jól dolgozzuk össze.

5. Friss zsályalevéllel tálaljuk.

A kissé átkomponált recept forrása>>

Körtés-gorgonzolás masnitészta rozmaringos diómártással

pasta con gorgonzola, noci e pere.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 1 zacskó masnitészta / fél bögre apróra vágott aszalt körte / 3/4 bögre apróra vágott friss körte / csipetnyi őrölt fahéj / negyed teáskanálnyi reszelt szerecsendió / 10 dkg gorgonzola, szétmorzsolva / 5 dkg rikotta / 1 evőkanálnyi mogyoróhagyma, apróra vágva / tengeri só, frissen őrölt fehérbors

A mártáshoz: 2 evőkanál vaj / 1 csapott evőkanál barnacukor / 1-2 evőkanál fehérbor / 1,5 dl tejszín / 1 teáskanál friss vagy szárított rozmaring, apróra vágva / 1/3 bögre reszelt dió / tengeri só, frissen őrölt fehérbors

Elkészítés:

1. A friss és aszalt körtét, valamint a mogyoróhagymát tegyük serpenyőbe, szórjuk meg a fahéjjal és a szerecsendióval és lefedve, alacsony lángon pároljuk addig, amíg a körte lágy, de nem túl folyós lesz. A serpenyőbe nem szükséges vajat vagy olajat tenni, mivel a körte elég levet ereszt. Amikor kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

2. Egy mély tálban keverjük össze a fűszeres-mogyoróhagymás párolt körtét a gorgonzolával és a rikottával, ízlés szerint sózzuk.

3. Eközben főzzük ki a masnitésztát „al dente”, ha kész, szűrjük le.

4. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk vajat, tegyük bele a kifőtt masnitésztát és kevergetve-forgatva pirítsuk addig, amíg szép pirult színt kap, de egyben puha is marad. Ekkor szedjük a körtés gorgonzolával teli tálba és jól keverjük össze.

5. A serpenyőben maradt vajra szórjuk rá a csapott evőkanál barnacukrot és kevergetve hagyjuk, hogy karamellizálódjon.

6. Tegyük rá a karamellizálódott vajra a rozmaringot és a diót, alacsony lángon, kevergetve pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a fehérbort, sózzuk-borsozzuk. Végül lazítsuk fel a tejszínnel, főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről.

7. A körtés-gorgonzolás masnitésztát szedjük tányérra és öntözzük meg a rozmaringos diómártással. Díszíthetjük diógerezdekkel, hártyavékonyra szeletelt körtével, rozmaringlevéllel.

Felemelő őszi ízélményeket!