Szexi színes pasta

beetroot_pesto_pasta-610x300_1.jpg

Izgalmas finomság randivacsorára, barátnős programhoz, hétvégi meglepetésnek, vagy ha csupán saját hangulatunkat szeretnénk feldobni egy borongós őszi estén. A tészta elkészítése némi koncentrációt igényel, a többi gyerekjáték.

Céklás tészta ropogós pancettával (vagy baconnel) és karamellizált diós körtével

beetroot-pasta_A0.jpg

Diétatipp: aki nem szeretne húst tejtermékkel együtt fogyasztani, a sajtot a tészta tetején helyettesítheti a körtével együtt sütött tofu-kockákkal, valamint a kocka vaj helyett használhat pár evőkanál szójatejet vagy szójatejszínt. Az ideális tésztamennyiség egy étkezésre 6-8dkg, melyet diétázók is fogyaszthatnak napközben addig, amíg az étkezést követő fizikai vagy szellemi tevékenység lepörgeti a bevitt szénhidrátot. 

Hozzávalók két személyre:

A tésztához:

- 1 kisebb cékla (kb. 8-10dkg), melyet tisztítás és hámozás után sós vízben előfőzünk és kis kockákra vágunk
- 1db kiváló minőségű tojás (pl. az extra sárga Gyermelyi Vita)
- 20dkg kenyérliszt vagy finom- és rétesliszt fele-fele arányú keveréke, a jó folyadékmegkötés végett. Készíthetjük a tésztát csak finomlisztből is, amiből kicsit többre lesz szükség, mivel kevesebb folyadékot tud megkötni.

A szószhoz:

- 6 vékony szelet pancetta (helyettesíthetjük baconnel)
- 1db nagy vagy 2db kisebb körte, hámozatlanul, kockákra vágva
- 1 kis kocka vaj
- Friss vagy szárított kakukkfű
- 5-8dkg durvára vágott dióbél
- 1 evőkanál barnacukor
- 10dkg apróra vágott salottahagyma (helyettesíthetjük más, nem túl intenzív ízű hagymafélével, újhagymával, snidlinggel)
- Só (lehetőleg durva szemcsés tengeri), frissen őrölt feketebors
A tálaláshoz:
- 5-10dkg gorgonzola vagy kecskesajt
- Snidling
- Extra szűz olívaolaj

A céklás tészta elkészítése:

b04.jpg

1. Konyhai robotgéppel vagy botmixerrel pürésítsük az előfőzött, kockákra vágott céklát, adjuk hozzá a tojást és egy kevés sót. Ez a bíbor massza adja majd tésztánk vibráló vörös színét.

2. Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, a közepébe formázzunk mélyedést, ebbe öntsük a céklapürét. Először finoman, ujjheggyel keverjük össze a nedves és a száraz alapanyagot, majd egyre nagyobb intenzitással, jól dagasszuk ki a tésztát. Tésztakeverő géppel természetesen gyorsabban megy, de a kézi kidolgozásnak is megvan a maga rusztikus bája.

3. Amikor tésztánk egyben van, tegyük lisztezett deszkára és folytassuk a gyúrást, amíg selymes, elasztikus nem lesz, és leválik a kezünkről. Mivel a cékla révén ebben a tésztában több a folyadék, így fel kell készülnünk, hogy többször kell egy kis plusz lisztet adagolni hozzá, hogy ne ragadjon le. 

4. A készre gyúrt tésztából formázzunk labdát, csomagoljuk be folpack-kal és pihentessük legalább 30 percig. 

5. A pihenő leteltével tegyük újra lisztezett deszkára és nyújtsuk addig (nyújt-vízszintesbe fordít-nyújt-félbehajt, többször ismételve), amíg 1-2mm-es, egybefüggő tésztalapot nem kapunk: idő hiányában itt is nagy segítség a tésztanyújtó gép, a kézi nyújtás viszont rendkívül hatékony stresszoldó.

b02.jpg 

6. A kinyújtott tésztát hideg vízbe mártott késsel vagy tésztavágóval vágjuk ízlés szerint metélt, tagliatelle, fettuccini, esetleg spagetti-formára, majd tegyük tésztaszárító állványra vagy bármilyen hűvös helyre, hogy kiszáradjon. Tipp: ha derelyevágóval vágjuk, a széle cikkcakkos lesz, ami plusz izgalmat kölcsönöz a végeredménynek tálaláskor.

b01.jpg

7. A tésztát frissen is kifőzhetjük, de vörös színe intenzívebb lesz, ha minimum egy éjszakát hagyjuk száradni és aztán főzzük ki.

b03.JPG

A szósz elkészítése:

1. A pancetta (vagy bacon) szeleteket egy nagy serpenyőben, közepes lángon, zsiradék hozzáadása nélkül süssük ropogósra, majd vegyük ki és tegyük félre.

2. A serpenyőben maradt zsiradékban süssük aranybarnára a körtét, közben adjuk hozzá a kis kocka vajat, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Amikor kész, vegyük ki és tegyük félre.

3. Tegyük a serpenyőbe a durvára vágott dióbelet, szórjuk meg barnacukorral és kevergetve hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Amikor a cukor barnára olvadt, tegyük vissza a serpenyőbe a körtét, fürdessük meg a diós karamellben (1-2 perc), majd vegyük le a tűzről, amíg kifőzzük a tésztát.

Befejezés és tálalás:

1. Főzzük ki a céklás metéltet sós vízben, melybe egy-két kanálnyi olívaolajat is tehetünk, hogy biztos ne ragadjon össze.

2. A kifőtt és leszűrt tésztát borítsuk vissza a diós körtével teli serpenyőbe az apróra vágott salottahagymával (vagy snidlinggel), valamint a ropogós pancetta 3/4-ével, és óvatosan forgassuk össze.

3. Tálaláskor ültessünk a hívogatóan vöröslő tészta nyakába fehér gorgonzola vagy kecskesajt-csipeteket, díszítsük a maradék pancettával, szórjuk meg snidlinggel és locsoljuk meg egy kis extra szűz olívaolajjal.

b05.jpg

Pompás őszi ízélményeket!

A recept forrása>>