Egyél tésztát Karácsonykor!

Elképesztő lendülettel közeleg a karácsony, ideje megtervezni, mi kerüljön az ünnepi asztalra. Terveink szerint ebben próbálunk majd több posztban is segíteni. Ma belevágunk a közepébe, jöjjön hát a Linguine Mare Chiaro szósszal!

Linguine Mare Chiaro.jpg

Mielőtt megmutatnánk a receptet, pár szóban azért mesélnénk az olasz Karácsonyról is. Itáliában Szenteste (La Vigilia) a vacsora húsmentes, elsősorban a hal dominál. Minden régiónak, városnak megvan a maga saját, rituális étele.

A hagyomány szerint egy Szentestén elfogyasztott vacsora 7-9 fogásból áll, persze nem véletlenül: a 7-es szám a hét szentséget, míg a 9-es a Szentháromságot megháromszorozva szimbolizálja. Más kérdés, hogy az évek során a felszolgált fogások száma azért sok családnál lecsökkent, de még ma is a hal a főfogás.

A Linguine Mare Chiaro

Rögtön kezdjük a névvel, mert ebből akadnak félreértések. Két változattal találkoztunk ugyanis, az egyik Mare Chiarónak írja (ez így ugyanis tiszta tengert jelent), a másik Marechiarónak, ami egy hely Nápolyban, mi több, egy ételtípus is, általában sok hallal, kagylóval fokhagymás és petrezselymes paradicsomszószban.

Na, akkor nézzük a hozzávalókat!

0,5 kg linguine
1 konzerv darabolt kagyló
1 evőkanál olívaolaj
6 gerezd fokhagyma feldarabolva
Csipet pirospaprika
1 teáskanál szárított bazsalikom
1,5 csésze paradicsomlé (fontos, hogy lé és nem sűrítmény!)
Negyed csésze fehérbor (ez nem kötelező, de ajánljuk)
18-24 pénzkagyló
3 evőkanál felvágott friss petrezselyem

A linguine-t körülbelül a javasoltnál két perccel rövidebb ideig főzzük forrásban lévő sós vízben. Erre azért van szükség, mert a tészta majd tovább fő a szószban, és így annak ízéből is többet vesz majd fel.

Közben a konzervkagylót egy edény fölött leszűrjük, majd külön félretesszük a kagylókat és a levet.

Egy széles, lapos serpenyőben vagy tepsiben közepes lángon felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a paprikát. Addig sütjük, amíg a fokhagyma lassan aranyszínű nem lesz (ez kb. 4-5 perc), hozzáadjuk a szárított bazsalikomot, majd még egy fél percig sütjük.

Belekeverjük a paradicsomlevet, a bort (amit ugye nem muszáj) és a kagyló félretett levét. Hozzáadjuk a pénzkagylót, lefedjük, majd öt percig (vagy ameddig a kagylók el nem kezdenek kinyílni) főzzük. Amikor a kagylók kinyílnak, vegyük ki egy tálba őket, nehogy túlfőjenek.

Amikor mindet kivettük, akkor jöhet a konzervkagyló és a petrezselyem, majd a már megfőtt és félretett linguine.

Most már nincs más dolgunk, mint két percig főzni, ellenőrizni az ízesítést, szükség esetén pótolni a sót, majd az egészet tálalni.

Jó étvágyat!