Szexi séfek: Curtis Stone 30 perces tésztái

curtis stone14.jpg

Gyúrjunk össze egy jó adag napfényt nyolcvan-egynéhány kiló, szörfdeszkán edzett izommal, illesszük rá Apolló fejét egy ógörög szoborról, rajzoljunk neki tengerkék szemeket és egy hatalmas mosolyt, öntsük az egészet egy 193 centis formába, és ha kész, állítsuk a tűzhely mögé: az eredmény Curtis Stone, az egyik legfiatalabb séf-celebrity, aki (minden egyéb vonzó tulajdonsága mellett) igazi ausztrálhoz illő közvetlenségével, friss, harmonikus ételeivel hódít a gasztrovilágban. Reméljük, hogy gyors, olcsó és egészen gyerekbarát tésztái olvasóink tetszését is elnyerik, a videóreceptekben olyan főzési-tálalási tippeket is kapunk, melyek segítségével kezdők is játszva elkészíthetik az ételeket.

curtis stone08.jpg

A most 37 éves Curtis Stone üzleti-jogi főiskolára készült, mert bár mindig is imádott a konyhában alkotni, úgy gondolta, hogy a tűzhely mögül elég nehéz lesz pénzt keresni. Aztán amikor ott hevert előtte a felvételi papír, a jog helyett mégis egy gyakornoki állást pályázott meg a Melbourne Savoy Hotel konyháján: „A francba, szakács leszek, lesz, ami lesz”.

A kezdetekre így emlékszik vissza egy, a Sydney Morning Heraldnak adott interjúban: „Anyám szörnyű szakács volt, mindent túlfőzött, egy lábasban rakta fel a krumplit meg a zöldbabot, és kipaszírozta belőlük az utolsó szuszt is. Viszont nagyon jókat sütött, emlékszem, alig vártam, hogy a sütőbe tegye a frissen kikevert tésztát, hogy nekieshessek a tálnak és kikaparjam a maradékot…” „Egyébként nagyon közel állunk egymáshoz, soha nem voltak titkaink. Ő egy kreatív ember, tele energiával, nagy hatással volt rám. A szüleim elváltak, igazság szerint mindig jó kapcsolatban voltam apámmal, de anyám nevelt fel: örökre belédivódik, amikor folyamatosan érzed egy nő jelenlétét a házban, az életedben. Megtanulod lehajtva tartani a wc-ülőkét, például.”

curtis stone15.jpg

„Akik igazán inspiráltak a főzésre, az a két nagymamám volt. Mindketten született angyalok, apám anyukája Yorkshire-ből való, tőle rengeteget tanultam. Díjnyertes sütiket, grilleket, ropogós halat, krumplit tudott csinálni. Totálisan elkényeztetett engem meg a bátyámat. A másik nagyim is nagyon jól főzött, a zöldséget-gyümölcsöt saját konyhakertben termelték a nagyapámmal. Emlékszem a nagyi kumquat (arany narancs) dzsemjének ízére, meg a többi friss gyümölcsből készült finomságra…”

Curtis Stone04.jpg

A szakácsiskolában frissen végzett Curtis Stone munkát és tapasztalatot keresve Melbourne-ből Londonba repült, ahol szó szerint besétált az oroszlán barlangjába, Marco Pierre White-hoz>>, és felajánlotta szolgálatait. Marco munkát adott neki, ami saját bevallása szerint kemény kiképzés volt: „Egyszer véletlenül nem figyeltem oda és biotojás helyett egy normál lágytojást szolgáltam fel Marcónak a reggelijéhez. Elkezdte levágni egy késsel a tojás tetejét, majd megállt a keze, ledobta a kést és visszaküldte a konyhára az egészet, hogy cseréljem ki.”

curtis stone13.jpg

A szexi ausztrál séfre hamar felfigyeltek a producerek: az első nagy sikert egy los angeles-i tévés gasztroshow, a „Séf Elvitelre” (Take Home Chef) hozta meg számára, ami rekordmagasságba repítette a TLC-csatorna nézettségét. A műsorban Curtisnek szupermarketekben vásároló nőket kellett leszólítani és felajánlani, hogy „hazavihetik egy főzésre”. Miután a hölgyek magukhoz tértek, együtt befejezték a vásárlást, a stáb rendezte a számlát, az események pedig folytatódtak a hölgy lakásán. Mint azt a szárnyaló nézettség is bizonyítja, Curtis Stone tökéletes választás volt egy ilyen műsorhoz: bár tényleg tud főzni, a hölgyek nagy részét ez a tény egy bizonyos ponton túl már egyeltalán nem izgatta.

Curtis Stone akcióban:

Egymásra találás egy csinos ausztrál hölggyel>>

Ő maga így nyilatkozik nőkről, boldogságról: „Skorpió vagyok, nem a fejemmel gondolkodom. Lehet, hogy túl korán kezdtem a nőkkel, és talán időben le is higgadtam egy kicsit. Nincs típusom, de általában olyan lányokkal hoz össze a sors, akik hasonlóan gondolkodnak mint én, nem veszik túl komolyan magukat, szeretnek mozogni, utazni és persze jókat enni. Először a melbourne-i éveim alatt voltam igazán szerelmes. Majdnem belehaltam, amikor vége lett, de túléltem, és az élet ment tovább…”

curtis stone07.jpg

„Nem kell, hogy mások döntsék el, mi tesz boldoggá. Ez nálam soha nem egy drága vagy trendi dolog, mint egy yacht vagy valami ilyesmi. Egy érzés, egy illat, egy íz, pofonegyszerű, természetes dolgok azok, amik feldobnak” – zárja az interjút Curtis, aki a „Séf Elvitelre” óta számtalan műsorban, gasztroshowban vendégeskedett (pl. a teljesen lökött, de az USÁ-ban verhetetlenül népszerű Conan-nál>>), zsűrizett az amerikai „Top Chef Masters-ben”, szakácskönyveket írt, piacra dobta saját konyhai cuccait.

curtis stone18.jpgA talk show koronázatlan királynőjével, Oprah Winfrey-vel

Curtis Stone elmondása szerint 4-500 receptet dolgoz ki évente, különböző célcsoportoknak az ötcsillagos hollywoodi ínyencektől a súlyproblémákkal küzdőkig. Ma boldogan él párjával, egy amerikai színésznővel, Lindsay Price-szal, akivel együtt nevelik 2011-ben született kisfiukat, Hudsont.

lindsay-price-curtis-stone.jpg

Curtis főzési stílusában nekünk az tetszett meg, hogy igen letisztult (olykor meglepően egyszerűnek tűnik, amit csinál, de ez szándékos), és bár kozmopolita, friss és modern, van benne valami teljesen hétköznapi és emberi, klasszikus ráérősség, slow food-hangulat, amitől az együtt főzés-evés örömmé válik. Mintha csak az ausztrál tengerparton grillezgetnénk, miközben forrón süt a nap és hullámok csapkodják a partmenti sziklákat. Ezt a feelinget dolgozza fel egyik legsikeresebb szakácskönyvében, a Relaxed Cooking-ban>> (Nyugis főzés), melyben az ételek friss, szezonális hozzávalókból vannak összerakva szép nyugisan, lépésről lépésre, vonzó végeredménnyel.

Curtis Stone12.jpg
Curtis Stone 30 perces tésztái

Brokkolis masni fenyőmagos pirított vajjal és bazsalikommal

Hozzávalók:
Személyenként 8 dkg kiváló minőségű durum masnitészta (pl. Gyermelyi Vita Pasta masni) / 1 szép fej brokkoli / 3 kisebb kocka jó minőségű, sótlan vaj / 1 zacskó natúr fenyőmag / kb. 1 kiskanálnyi reszelt citromhéj / 1,5 citrom leve / friss bazsalikomlevél, durvára vágva / frissen őrölt só és bors / extra szűz olívaolaj / parmezán vagy más ízletes kemény sajt (pecorino, grana padano)

Elkészítés:
1. Tegyük fel a tésztát főni egy lábas forrásban lévő, sós vízbe.
2. A brokkolit mossuk meg, rózsáit válasszuk le. Ízekben, tápanyagokban gazdag szárát is hámozzuk meg és vágjuk fel (ld. a videót).
3. Forrósítsunk fel egy mély serpenyőt vagy wokot.
4. Pirítsuk aranybarnára benne a vajat.
5. Dobjuk a brokkolit a vajra és kezdjük el pirítani.
6. Amikor a brokkoli kis színt kapott (pár perc), szórjuk rá a fenyőmagot és reszeljük bele a citromhéjat.
7. Sózzuk, borsozzuk, közben kevergessük, gyakorlottabbak Curtishez hasonlóan dobálhatják is a serpenyő tartalmát, hogy jól összeérjenek az ízek.
8. Ellenőrizzük a tésztát, amikor megfőtt „al dente” (leválik a fogról), facsarjuk rá a citromlevet a brokkolira. Előtte kicsit masszírozzuk át a citromokat, ld. a videót.
9. A tésztát szűrjük le, öntsük hozzá a brokkolihoz és jól dolgozzuk össze. Pár kanálnyi a tészta-főzővízből is mehet bele, egyrészt természetes sűrítő, másrészt segít a tésztának felszívni az ízeket.
10. Sózzuk-borsozzuk, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.
11. Végül keverjük el benne a bazsalikomleveleket, reszeljünk rá parmezánt és tálaljuk.

Hogyan kedveltessük meg a gyerekekkel a zöldséget? Színpompás zöldséges tészta parmezánnal 

Bár ez a recept több mint egyszerű, érdemes elkészíteni és közben gyakorolni a tésztakészítés technikáját (időzítés, a zöldségek, a fokhagyma és a só hozzáadásának sorrendje), mert az nagyon jól van felépítve benne. Gyors, költséghatékony és ízletes, emellett más (halas, rákos, csirkés, ázsiai) tészták alapjául is szolgálhat.

Hozzávalók:
Személyenként 8 dkg durum fettuccine vagy más jó minőségű durumtészta (pl. Gyermelyi Vita Pasta-tészták) / 1 db piros kaliforniai paprika / kukorica: mivel most nincs friss, használjunk dobozosat, a levét szűrjük le / 1 kisebb cukkini, hosszú csíkokra vágva / 1-2 gerezd fokhagyma, késlappal összetörve / 1 doboz koktélparadicsom, félbevágva / friss bazsalikomlevél, apróra vágva és pár egész a tálaláshoz / 1 evőkanál friss citromlé / 10-15 dkg parmezán a fűszerezéshez és a tálaláshoz / frissen őrölt só és bors / pár kanálnyi a tészta főzővizéből, ezzel sűrítjük a szószt / 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
Curtis Stone tippje: mindig azzal kezdjünk, ami a leghosszabb ideig fő, ez esetben a tésztát rakjuk fel először, ezalatt készítsük el a zöldséges szószt, melybe a zöldségek keménység, vagyis a párolási idő hossza szerint kerülnek bele: paprika, kukorica, cukkini, végül a koktélparadicsom. A zöldségeket így nem kell előre felvágni, ráérünk foglalkozni velük mialatt a többiek a serpenyőben pirulnak.

1. Tegyük fel a tésztát főni egy lábas forrásban lévő, sós vízbe.
2. Egy nagyméretű, mély serpenyőben forrósítsunk fel 1-2 evőkanálnyi olívaolajat.
3. Tegyük bele először a felvágott kaliforniai paprikát (a paprika előkészítését ld. a videóban)
4. Majd 3-4 perc múlva a kukoricát.
5. Kis idő múlva az összetört fokhagymagerezdeket.
6. Ezután a cukkinit. Közben kevergessük, olykor rázzuk meg a piruló zöldségeket.
7. Dobjunk bele egy csipet sót, hogy a zöldségek íze, nedvességtartalma jobban kibomoljon.
8. Tegyük hozzá a koktélparadicsomot.
9. Teszteljük a tésztát: „al dente”-e (leválik a fogról: rugalmas és egyben lágy, de nem puha)
10. Közben a zöldségek alja kicsit karamellizálódik a serpenyőben, ez finom ízt ad a szósznak. Kevergessük tovább.
11. Adjuk hozzá a zöldségekhez a felvágott bazsalikomleveleket és egy kis frissen facsart citromlevet.
12. Reszeljünk bele parmezánt ízlés szerinti mennyiségben.
13. Tésztánk megfőtt: szedjük át egy tésztacsipesszel>> a zöldséges szósszal teli serpenyőbe.
14. Tegyünk hozzá pár kanálnyit a tészta keményítőben gazdag főzővizéből, így lesz igazán szaftos a végeredmény. Jól forgassuk, dolgozzuk össze a tésztát a szósszal.
15. Sózzuk, borsozzuk.
16. Vegyük le a serpenyőt a tűzről és tálaljuk a friss, élettel teli zöldséges tésztát egy kis parmezánnal megszórva, bazsalikomlevelekkel díszítve.

Tészta csirkés húsgolyókkal, nápolyi szószban

Hozzávalók:
Személyenként 8 dkg durum fettuccine vagy más jó minőségű durumtészta (pl. Gyermelyi Vita Pasta-tészták)

A nápolyi szószhoz:
Fél vöröshagyma, finomra vágva / extra szűz olívaolaj / 1-2 gerezd finomra vágott fokhagyma / 1 szál szárított kakukkfű / 1 egész paradicsomkonzerv 100% paradicsomból vagy 2-3 merőkanál házilag készített paradicsomszósz>> / 1 evőkanálnyi víz, ha a szósz túl sűrű / frissen őrölt só, bors 

A csirkés húsgolyókhoz:
Fél kg apróra vagdalt vagy darált csirkehús / 2-3 evőkanál zsemlemorzsa / 1 csokor apróra vágott petrezselyem / 1 tojás / 1-2 teáskanál Dijoni mustár / ízlés szerint: őrölt chilipaprika vagy erőspaprika / frissen őrölt só, bors

A tálaláshoz:
Személyenként 1 kiskanálnyi reszelt parmezán

Elkészítés:
1. Tegyük fel a tésztát főni egy lábas forrásban lévő, sós vízbe.
2. Egy mély serpenyőben forrósítsunk fel 1-2 kanál olívaolajat, dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet.
3. Pár percig kevergetve pirítsuk, majd tegyük bele a 100%-os paradicsomkonzervet (vagy házilag készített paradicsomszószt). A paradicsomokat nyomkodjuk szét a serpenyőben.
4. Ha a szósz túlságosan besűrűsödne, adjunk hozzá egy kis vizet.
5. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt főzzük készre (kb. 20-30 perc).
6. Egy tálban keverjük össze a csirkés húsgolyók hozzávalóit.
7. Hideg vizes kézzel formáljunk belőlük csinos labdácskákat.
8. Forró olívaolajon süssük elő őket, minden oldalukat ropogós aranybarnára.
9. Majd tegyük át a húsgolyókat a nápolyi szószba és ebben főzzük készre (kb. 10 perc)
10. Az elkészült húsgolyókat vegyük ki a szószból és tegyük félre egy tányérra.
11. A közben „al dentére” főtt tésztát szedjük át a nápolyi szószba, és jól dolgozzuk össze.
12. Tálaljuk a tésztát (próbálkozhatunk a Curtis által prezentált tészta-fészkekkel) és mellé a húsgolyókat. Jól öntözzük meg a nápolyi szósszal, ízlés szerint reszeljünk rá egy kis parmezánt, díszíthetjük petrezselyemlevelekkel.

Curtis Stone-nak természetesen bonyolultabb receptjei is vannak, a mi abszolút kedvencünk a mandulatejben párolt csirke spárgával, gyömbérrel, fokhagymával és korianderrel>>, amihez köretként rizs helyett egy karcsú adag tészta is jól passzol, ez esetben inkább a tojásos, mint a durum. 

Interjú Curtis Stone-nal>>

Weboldal: www.curtisstone.com