A Vatikán kedvencének kedvencei

georg01.jpg

XVI. Benedek pápa személyi titkáráért, Georg Gänswein érsekért mindig is rajongtak az olaszok, mikor pedig 2013 januárjában a Vanity Fair címlapjára került, népszerűsége világméreteket öltött. A kép alatti főcímmel: „György atya – Szépnek lenni nem bűn” abszolút egyetértünk - mint azt az olasz sajtóból megtudtuk, az 56 éves érsek egészségtudatos mindennapjaiban jut hely az olasz tésztáknak is: kevés, de minőségi hozzávalóból, kiváló technikával, főleg zöldséggel és hallal, ahogy Loredana, a pápai konyha teljhatalmú úrnője készíti. A bejegyzésben megosztunk két egyszerűen isteni receptet.

georg03.jpg

Georg Gänswein, akit a „Vatikán George Clooney-jának” is becéznek, sokáig elhárította a nagyon is evilági vonzerejét firtató kérdéseket, míg nemrég megtört és elismerte, hogy kellemesen érintik a bókok, és hogy az ilyesfajta kommunikáció „segít lebontani a papsággal kapcsolatos kliséket”. Figyelmünket a BBC közvetítésén a pápa utolsó audienciájáról az a (talán nem túl alkalomhoz illő) tény ragadta meg, hogy a tökéletes angolsággal nyilatkozó érseknek milyen szép, sugárzó az arcbőre. Utánanéztünk, és kiderült, hogy egy igen fitt és dinamikus atyáról van szó, aki puszta megjelenésével az egészséges életmód üzenetét küldi hívők és nem hívők felé.

vanity04.jpg

Georg Gänswein személyi titkárként része volt a pápát körülvevő legszűkebb körnek, a hattagú „pápai családnak”, akik kora hajnaltól késő estig végigkísérték XVI. Benedek életét. Az érsek feladata többek között a pápa napirendjének és látógatói listájának összeállítása volt, magyarul ő döntötte el, ki, és mikor juthat be hozzá. A pápai rezidencia élete XVI. Benedek alatt nagy változásokon ment át: míg II. János Pál pápát lengyel apácák látták el, XVI. Benedek mindennapjait négy (ahogy ő hívta őket) „világi őrangyal” igazgatta: Loredana, a pápai konyha vezetője - legfőbb specialitása természetesen az olasz pasta -, Carmela, Loredana fő segítsége a konyhán, egyúttal a sütemények felelőse (XVI. Benedek kedvencei az almás rétes, a tiramisu és az olasz torták), Cristina, a rezidencia kápolnájának felügyelője, és Rossella, aki a pápai archívumot, valamint Georg Gänswein és a pápa másik titkára, a máltai Alfred Xuereb lakosztályait tartotta rendben. 

georg13.jpg

Visszatérve az érsek arcbőrére, nyilvánvaló, hogy nagyon tudatos, felesleges kalóriáktól és romboló vegyi anyagoktól mentes, vitaminokban, ásványi anyagokban viszont igen gazdag táplálkozást folytat, köztudottan rendszeresen edz, teniszezik, sítúrákon vesz részt (fiatalkorában síoktatóként is dolgozott), és természetesen élvezi Loredana ötcsillagos olasz konyhájának remekeit. Mivel a bőrt belülről (is) kell táplálni, feltételezzük, hogy mindennapjainak része a friss citromlé (mely ásványvízzel keverve, reggel, éhgyomorra a leghatásosabb C-vitamin-bomba, a bőrben lévő kollagén termelődésének feltétele), zöld tea>>esetleg a zöld teához hasonlóan erős élettani hatású gyömbér>>, sárgarépa és a cékla>>, a méz, a paradicsom, a bazsalikom és a fokhagyma>>, valamint a bőr legkedvesebb csemegéje, az avokádó>>Az olasz La Stampa szerint Loredana tésztái közül a lazacos-cukkinis pasta és a rigatoni prosciuttóval (csőtészta olasz sonkával) arattak a legnagyobb sikert a pápai asztalon, a szigorúan 13.15 és 14h között tartott ebédidőben, melyet a pápai család mindig együtt költött el, ha a pápa nem volt épp külföldön. Mivel Loredana nem bloggol és az olasz sajtóban sem találtunk pontos forrást, két extrafinom, elegánsan egyszerű olasz receptet osztunk meg Önökkel.

 

Római füstölt lazacos-cukkinis pasta

salm-zucch pasta.jpg 

Hozzávalók: személyenként 8 dkg kiváló minőségű durum tészta (pl. Gyermelyi Vita Pasta spagetti) / Fél kg füstölt lazac, csíkokra vágva / 3 közepes nagyságú cukkini, ízlés szerint batonra>> (vastagabb csíkokra) vagy vékony szalagokra vágva / 1 közepes nagyságú vöröshagyma, apróra vágva / 2 teáskanál finomra vágott friss vagy szárított kapor / 1 teáskanál  finomra vágott petrezselyem / 1 bögre (2 dl) alacsonyabb zsírtartalmú főzőtejszín / kb. 2 teáskanál frissen őrölt feketebors / 1 teáskanál frissen őrölt tengeri só / 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj / 3 teáskanál vaj / ízlés szerint: 1 teáskanál kapribogyó

 

Elkészítés:

 

  1. Egy mély serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolaj és a vaj keverékét.
  2. Tegyük bele a hagymát és kevergetve pirítsuk színtelenre>>, tehát amíg átlátszó nem lesz.
  3. Dobjuk rá a cukkinit és pirítsuk 3-5 percig (ha vastagabbra vágtuk), ill. 1-2 percig, (ha vékony szalagokra vágtuk), lényeg, hogy ropogósan harapható maradjon.
  4. Vegyük takarékra a gázt, adjuk a cukkinihez a kaprot, a petrezselymet és a főzőtejszínt. Röviden főzzük össze a hozzávalókat, de ne engedjük, hogy a szósz felforrjon.
  5. Adjuk hozzá a lazac-csíkokat és a kapribogyót, sózzuk (vegyük figyelembe a lazac és a kapri sósságát), borsozzuk. Ismét jól melegítsük össze, de ne forraljuk fel.
  6. Öntsük a kész lazacos-cukkinis szószt az al dentére főtt és leszűrt tésztához, majd kevés főzővízzel együtt jól dolgozzuk össze.
  7. Szedjük tányérra, őröljünk rá feketeborsot, díszítsük friss kaporral és forrón tálaljuk.

 

Rigatoni prosciuttóval

rig03.jpg

Hozzávalók: személyenként 8 dkg kiváló minőségű durum csőtészta / 4 teáskanál vaj / 55-60 dkg prosciutto / 1 csipet chilipehely vagy apróra vágott chilipaprika / 80 dkg 100%-os paradicsomkonzerv, átdarálva vagy villával kikeverve / 1/3 bögre főzőtejszín / kevés frissen őrölt tengeri só / Fél bögre reszelt vagy hosszú csíkokra metélt parmezán / apróra vágott friss bazsalikom a tálaláshoz

 

Elkészítés:

 

  1. Melegítsük fel a vajat egy mély serpenyőben, közepesen magas lángon.
  2. Tegyük bele a prosciuttót és  a chilit, és kevergetve pirítsuk 30-40 mp-ig.
  3. Adjuk hozzá a paradicsomot és a főzőtejszínt, ízlés szerint sózzuk (vegyük figyelembe a prosciutto sósságát).
  4. Főzzük közepesen alacsony lángon kb. 7-8 percig.
  5. Főzzük a rigatonit sós, forrásban lévő vízben egy perccel kevesebb ideig, mint ahogy az a csomagoláson van.
  6. Amikor kész, szedjük át a tésztát a szószba kevés főzővízzel együtt, és 1 percig kevergetve főzzük össze.
  7. Szedjük tányérra, díszítsük parmezánnal, bazsalikommal és forrón tálaljuk.

 

Buon appetito!

 

Tésztatechnikák>>

Még több szép olasz pasta>>