Maradék tészták nem csak Húsvétra

Nyilván mindenkinek eszébe jutott már, hogy mit is kezdjen a szekrényben maradt száraztésztákkal, amiket nem használtunk fel, mert éppen olyan kevés maradt, hogy már nem jött ki belőle egy adag? Nos, a megoldást máris szállítjuk!

tészta többféle.jpg

Kezdjük azzal, hogy összegyűjtjük a maradék adagokat, és csak most, csak itt, kivételesen nem szentségtörés keverni a formákat, így elkészülhet belőle egy igazi olaszos sült tésztaétel.

Azonban arra fel kell készülni, hogyha ebédre csináljuk, bizony hamar neki kell készülni, mert az elkészítés 3 órát vesz igénybe. Ha ezzel még nem riasztottuk el a kedves kísérletező kedvű háziasszonyt, akkor egy kis biztatás, hogy az előkészítése ezzel szemben csak egy fél óra.

Hozzávalók:

2 és fél evőkanál olívaolaj
10 dkg szarvacska tészta
10 dkg masni tészta
10 dkg csőtészta
10 dkg radiátor tészta
45 dkg olasz csemege kolbász
12 vagy több óriás tojás (szükség szerint)
fél bögre pecorino vagy romano sajt
só, bors
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőlapot fedjünk be fóliával, két kerek üvegtálat pedig kenjünk ki olívaolajjal.

2. Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük meg a tésztákat, keverjük meg közben néhányszor. 8-10 perc után kész, szűrjük le.

3. Helyezzük el a kolbászkarikákat a fóliás tepsin.

4. Süssük meg a kolbászt, amíg megpirul és ropogós nem lesz, ez körülbelül 30-45 perc. Majd vegyük lejjebb a sütő hőfokát 165 fokra.

5. Törjük fel a tojásokat és verjük fel egy mixerrel, amíg habos nem lesz, tegyük bele a sajtot, sót és borsot, aztán keverjük a tojást a legmagasabb fokozaton további 2-3 percig, amíg a fűszerek és a sajt össze nem keverednek. Aztán tegyük bele a megfőtt tésztát, aminek úgy kell kinéznie, mintha a tészta úszna a tojásban. (Ha túl sűrű lenne vagy túl sok tojást szívna fel a tészta, üssünk fel további tojásokat és tegyünk még bele sajtot.)

6. Az üvegtálakba merjük bele a tésztát kolbásszal rétegezve, egészen addig, amíg a kolbász el nem fogy. Az utolsó réteg tészta legyen, locsoljuk meg a tetejét egy kis olívaolajjal.

7. Tegyük be a sütőbe, és süssük, amíg a közepe is meg nem szilárdul, ez körülbelül egy óra. Aztán emeljük a hőfokot újra 175 fokra, és süssük addig, míg a teteje meg nem barnul, ez további 1-1 és fél óra lehet.

Remek recept, egyben fellépés az élelmiszerpazarlással szemben, amely a fejlett világ nagy részében egyre nagyobb problémát okoz. A megvásárolt ételek harmada-fele ugyanis a felmérések szerint a kukában köt ki felhasználatlanul. Úgyhogy tegyünk ellene, ráadásul még finomat is ehetünk!

süti beállítások módosítása